10+1 γυναικεία πρωταγωνιστικά καστ που λατρέψαμε στην TV τις τελευταίες δεκαετίες

Επειδή η 8η Μαρτίου είναι μια μέρα αφιερωμένη σε όλες τις θηλυκότητες, αλλά η πραγματική (καθημερινή) γιορτή αφορά τη μεταξύ μας συλλογικότητα.

Sex and the City Sex and the City

1. Sex and the City (1998-2004)

Η αγαπημένη γυναικεία παρέα που σημάδεψε τα 90s και εισήγαγε την έννοια sisterhood (και το απενοχοποιημένο σεξ) για τα καλά στο λεξιλόγιο της αμερικανικής τηλεόρασης. Μια σειρά που εμπνέει το binge-watching και την επανάληψη όσο λίγες, με τις Κάρι, Σαμάνθα, Μιράντα και Σάρλοτ να διανύουν χέρι χέρι τη διαδρομή ως το μιλένιουμ, παράλληλα με έρωτες, καβγάδες, αφοπλιστική ειλικρίνεια και τη φιλία σε πρωταγωνιστικό ρόλο. (ΗΒΟ, Vodafone TV)

Girls
Girls

2. Girls (2012-2017)

Σκεφτείτε το "Sex and The City", είκοσι χρόνια αργότερα. Πάλι σε συνεργασία με το ΗΒΟ, η σειρά της Λένα Ντάναμ, με φόντο τη σύγχρονη Νέα Υόρκη και τέσσερις μιλένιαλ πρωταγωνίστριες, κυκλοφόρησε το 2012, ξεχώρισε για τη ρεαλιστική αναπαράσταση του γυμνού σώματος και της σεξουαλικότητας και δυσκόλεψε το κοινό, παρουσιάζοντας τέσσερις ιδιόμορφους γυναικείους χαρακτήρες με τους οποίους κανείς δεν θέλει –αλλά δεν μπορεί παρά– να ταυτιστεί. (ΗΒΟ, Vodafone TV)

Orange is the New Black

3. Orange is the New Black (2013-2019)

Μια αποκαλυπτική ματιά στο εσωτερικό μια γυναικείας φυλακής, το "Orange is the New Black" σημείωσε τομή στη mainstream τηλεόραση, παρουσιάζοντας έναν εξ ολοκλήρου γυναικείο μικρόκοσμο που συγκρούεται με τη στερεοτυπική αντίληψη της θηλυκότητας. Oι γυναίκες σε αυτό το σύμπαν είναι συλλογικά μη απολογητικά βίαιες, αναρχικές και "βρόμικες", η συμβίωσή τους ιντριγκαδόρικη και η ιστορία καθεμίας θέτει καίρια ερωτήματα σχετικά με την αμερικανική αλλά και παγκόσμια πραγματικότητα. (Νetflix)

GLOW
GLOW

4. GLOW (2017-2019)

Mια εναλλακτική και άκρως απολαυστική, φεμινιστική σειρά εποχής από τις θεατρικές συγγραφείς Λιζ Φλάχαϊβ και Κάρλι Μενς. Τη δεκαετία του '80, δέκα πολύ διαφορετικές γυναίκες συναντιούνται σε ένα κάστινγκ για ένα αδιευκρίνιστο αρχικά πρότζεκτ, που τελικά πρόκειται για ένα τηλεοπτικό σόου πάλης. Σύντομα μεταμορφόνωνται στις... Gorgeous Ladies of Wrestling (GLOW). Με πρωταγωνίστρια την Άλισον Μπρι στον ρόλο της Ρουθ Γουάιλντερ, μιας ηθοποιού που έχοντας χάσει την αίσθηση εαυτού αναζητά απεγνωσμένα τρόπους να εξασκήσει την τέχνη της και έναν σκοπό στον οποίο να πιστέψει. (Netflix)
 

Workin' Moms
Workin' Moms

5. Workin’ Moms (2017-2021)

Ο συνδυασμός των ιδιοτήτων μητέρας και εργαζόμενης μπορεί να είναι πλέον αυτονόητος, παραμένει όμως, αν όχι μη βιώσιμος, πάντως εξαιρετικά δύσκολος. Τέσσερις γυναίκες στο σημερινό Τορόντο προσπαθούν να βρουν την ισορροπία μεταξύ των πολλών και συχνά συγκρουόμενων πτυχών της ταυτότητάς τους. Γυναίκες, σύντροφοι, κόρες, μητέρες και γρανάζια του μεγάλου μηχανισμού του καπιταλισμού. (Netflix)

Derry Girls
Derry Girls

6. Derry Girls (2018-2022)

Τα ζόρια της εφηβείας συγκρούονται με τις έμφυλες απαιτήσεις και την πολιτική –και εσωτερική– αστάθεια που καθορίζουν "Τα κορίτσια του Ντέρι", μια παρέα μαθητριών γυμνασίου, στον απόηχο των ιρλανδικών Ταραχών. Μια κωμωδία καταστάσεων με την άχαρη αλλά αναγκαία αναζήτηση του εαυτού στο επίκεντρο, εμπνευσμένη από το προσωπικό βίωμα της δημιουργού Λίσα ΜακΓκι. (Netflix, ERTFLIX)

Pose

7. Pose (2018-2021)

Η απόλυτη ωδή στη μαύρη queer κοινότητα και ένα πρωταγωνιστικό καστ από τρανς γυναίκες που μεταφέρουν το βίωμά τους στην ερμηνεία τους, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αντιπροσώπευσης στα media. To "Pose" μάς μεταφέρει στη Νέα Υόρκη των 80s, τη δεκαετία που η υπόγεια ballroom κουλτούρα άγγιξε την ακμή της, καταφέρνοντας το 1990 να παρεισφρήσει σε mainstream κοινωνικές ομάδες. Μια σειρά που εξυμνεί τη συλλογικότητα και το θάρρος της κοινότητας που επέτρεψε στα μέλη της να στέκονται περήφανα υπό τις πιο βίαιες συνθήκες. (Netflix)

Yellowjackets
Yellowjackets

8. Yellowjackets (2021-)

Ένα κράμα περιπέτειας επιβίωσης και ιστορίας ενηλικίωσης, η δραματική σειρά των Άσλεϊ Λάιλ και Μπαρτ Νίκερσον μάς χάρισε ένα μοναδικό γυναικείο καστ (Κριστίνα Ρίτσι, Μέλανι Λίνσκι, Τζούλιετ Λιούις, μεταξύ άλλων). Το 1996, ένα αεροπλάνο με επιβάτισσες μια ποδοσφαιρική ομάδα λυκείου πέφτει και καθορίζει τις ζωές τους για πάντα. Η σειρά ακολουθεί τις γυναίκες στο τώρα, ενήλικες πια, ενώ αναδρομές φέρνουν στο προσκήνιο τους έφηβους εαυτούς τους τις ημέρες που αναγκάστηκαν να επιβιώσουν στην άγρια φύση. (COSMOTE TV)

Bad Sisters
Bad Sisters

9. Bad Sisters (2022-)

Γυρισμένη on-location στην Ιρλανδία, η σειρά της Σάρον Χόγκαν ακολουθεί πέντε αδερφές καθώς καλούνται να διαχειριστούν… τα πάντα: Με πρωταγωνίστρια την ίδια και τις Αν-Μαρί Νταφ, Έβα Μπέρθισλ, Σάρα Γκριν και Ιβ Χιούσον, η αφήγηση σχίζεται στα δύο για να διηγηθεί το πριν και το μετά της δολοφονίας του κακοποιητικού συζύγου μιας εκ των πέντε αδερφών. (Apple TV)

The Girls at the Back
The Girls at the Back

10. The Girls at the Back (2022)

Πέντε φίλες, αντιμέτωπες με τον επικείμενο θάνατο μιας από αυτές, ξυρίζουν τα κεφάλια τους και ξεκινούν μια λυτρωτική εκδρομή που θα τις φέρει αντιμέτωπες με τις φοβίες και την αλήθεια τους. Μια μίνι σειρά με στοιχεία οδοιπορικού, που υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της αλληλεγγύης ως μέτρο ποιότητας και μέσο "επέκτασης" της ζωής. (Netflix)

The Golden Girls
The Golden Girls

11. The Golden Girls (1985-1992)

Το πολυβραβευμένο sit-com της Σούζαν Χάρις έκανε πρεμιέρα στο NBC πριν από 40 χρόνια, καθηλώνοντας σύσσωμο το αμερικανικό τηλεοπτικό κοινό και σηματοδοτώντας την αρχή μιας ένδοξης τηλεοπτικής πορείας. Η Μπέα Άρθουρ, η Μπέτι Γουάιτ, η Εστέλ Γκέτι και η Ρου ΜακΛάναχαν, μια διαζευγμένη και τρεις χήρες, είναι "Τα Χρυσά Κορίτσια" που ήρθαν, με όλη τη σοφία, την απελευθέρωση και τα ζόρια της μεγάλης ηλικίας, να θίξουν τα ταμπού της εποχής και να ασκήσουν κοινωνική κριτική, χρησιμοποιώντας την κωμωδία και αφήνοντας το στίγμα τους στη σύγχρονη μιντιακή κουλτούρα. (NBC, Disney+)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.