Μια κινηματογραφική εβδομάδα στην ΕΡΤ3

Τέσσερις ταινίες του παγκόσμιου σινεμά έρχονται στην ΕΡΤ3, από την Τρίτη 5/8 μέχρι την Παρασκευή 8/8.

Τhe Last Emperor Τhe Last Emperor

Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας (The Last Emperor, 1987)

To βραβευμένο με 9 Οσκαρ έπος του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι που αφηγείται τη δραματική ιστορία του Που Γι, του τελευταίου αυτοκράτoρα της Κίνας. Το 1908, ο τρίχρονος Που Γι στέφθηκε αυτοκράτορας και ανέβηκε στον θρόνο του Δράκου. Μεγαλωμένος στην πολυτέλεια, δίχως βάσανα και προβλήματα, ο Που Γι είναι ένας "μικρός Θεός", αντικείμενο λατρείας για δισεκατομμύριο ανθρώπων. Μπορεί να κάνει τα πάντα, όμως δεν έχει το δικαίωμα να βγει έξω από το ανάκτορό του. Μεγαλώνει σε μια χρυσή φυλακή, υπό την καθοδήγηση του Σκωτζέσου δασκάλου του, Τζόνστον. Η εξουσία του όμως, για την οποία καυχάται από την κούνια του, είναι καθαρά εικονική, και ο ίδιος δεν είναι παρά μια μαριονέτα στα χέρια των αυλικών. Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας ζει μια συναρπαστική ζωή που την σημαδεύει όλος ο εικοστός αιώνας. Γίνεται ένας από τους αντιήρωες των σύγχρονων καιρών, ένας σύγχρονος Πίτερ Παν που στροβιλίζεται μέσα στην ταραχώδη ιστορία της Κίνας του 20ού αιώνα μέχρι τον θάνατό του το 1967.
Προβάλλεται την Τρίτη 5/8 στις 23.00.

The Rain Falls Where it Will
The Rain Falls Where it Will

Εκεί Που Πέφτει η Βροχή (The Rain Falls Where It Will, 2020)

Αν και ξεκινά ως ταινία για την ευθανασία, εισάγει σιγά -σιγά στοιχεία σουρεαλισμού και παραξενιάς, γεμάτη μαγεία, ελπίδα και πράξεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν θαύματα. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από αμφιλεγόμενες ιατρικές-ηθικές ανησυχίες. Η Σάρα είναι μια αξιοσέβαστη νοσοκόμα σε ένα απ’ τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Τεχεράνης, όπου αναλαμβάνει την φροντίδα των ασθενών που δεν έχουν ελπίδες ανάρρωσης, δίνοντας τέλος σε αυτούς που υποφέρουν, ακόμα κι αν οι οικογένειες τους δεν το γνωρίζουν. Όλα πάνε καλά γι’ αυτήν, μέχρι που της ζητείται να προσφέρει κατ’ οίκον νοσηλεία σε έναν ασθενή, που ζει στη βίλα του κοντά στη θάλασσα.
Προβάλλεται την Τετάρτη 6/8 στις 23.00

Stella
Stella

Stella (2019)

Η Στέλλα, μια 6χρονη, μπορεί να έχει πέσει θύμα κακοποίησης. Η Στέλλα είναι ένα υπέροχο και χαρούμενο κορίτσι, που πηγαίνει για πρώτη φορά στο σχολείο, αλλά απουσιάζει συχνά, αφού σύμφωνα με τους γονείς της είναι εύθραυστη. Όταν η δασκάλα της Σελίν βλέπει τους μώλωπες της, η Στέλλα φαίνεται να δίνει μια λογική εξήγηση – ίσως και πολύ απλή. Εναπόκειται στη Σελίν να αποκαλύψει αν το παιδί έχει ανοσολογική ανεπάρκεια ή κακοποιήθηκε – και μέσα από αυτήν την υπόθεση, να μάθει για τις αποτυχίες του συστήματος προστασίας παιδιών στη Γαλλία.  Η ταινία είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Marina Sabatier, που πέθανε στη Γαλλία τον Αύγουστο του 2009, σκηνοθετημένη με εξαιρετική ευαισθησία.
Προβάλλεται την Πέμπτη 7/8 στις 23.10

The Glorias
The Glorias

Εμείς οι Γκλόριες (The Glorias, 2020)

Η ταινία επικεντρώνεται στη ζωή και τη δράση της δημοσιογράφου και ακτιβίστριας Γκλόρια Στάινεμ και αντλεί στοιχεία από το βιβλίο της με τίτλο My Life on the Road. Η Στάινεμ υπήρξε ηγέτης και εκπρόσωπος του φεμινιστικού κινήματος των ΗΠΑ στις δεκαετίες του ‘60 και ‘70. Οι βραβευμένες με Όσκαρ Αλίσια Βικάντερ και Τζούλιαν Μουρ υποδύονται τη Γκλόρια στις δύο ενήλικες εκδοχές της. Η Βικάντερ ερμηνεύει τη Στάινεμ σε ηλικία από 20 έως 40 ετών, τα χρόνια δηλαδή που διαμόρφωσαν τις απόψεις και την ιδεολογία της, ενώ η Μουρ σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν από απρόθυμη εκπρόσωπος του κινήματος μετατράπηκε σε κινητήριο δύναμη-σύμβολο της ισότητας. Η ταινία ακολουθεί τη ζωή της ταξιδεύοντας μας από τα παιδικά της χρόνια στο Οχάιο, μέχρι τα νεανικά ταξίδια της στην Ινδία, στην καριέρα της ως δημοσιογράφος στη Νέα Υόρκη, οπότε και ήρθε σε επαφή με τις ιδέες του φεμινιστικού κινήματος, μέχρι και την αντίδραση της για την ήττα της Χίλαρι Κλίντον από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Προβάλλεται την Παρασκευή 8/8 στις 23.10

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.