"True Detective: Night Country": Διαθεματικότητα, φεμινισμός και επιστροφή στη φόρμα

Πιστό στο είδος του, το 4ο κεφάλαιο του "True Detective" διεισδύει στα ατελείωτα σκοτάδια της Αλάσκα με μια φεμινιστική και ταυτόχρονα κριτική διάθεση.

True Detective: Night Country True Detective: Night Country

Στους φανατικούς υποστηρικτές του "True Detective" προτίθεται ένα ακόμα τηλεοπτικό υπό-κοινό, το οποίο ελκύεται από μια γυναίκα πρωταγωνίστρια σε θέση εξουσίας, που τελευταίο στη λίστα προτεραιοτήτων της στέκεται το να είναι αρεστή. Το "True Detective: Night Country" συστήνει όχι έναν, αλλά δυο τέτοιους χαρακτήρες, ενώ καθόλου τυχαίος δεν είναι ο ρόλος της Μεξικανής Ίσα Λόπεζ ως επικεφαλής και σκηνοθέτις του πρότζεκτ. Με μια φεμινιστική αλλά ταυτόχρονα κριτική διάθεση και απόλυτα πιστή στο είδος της, η 4η σεζόν της κορυφαίας σειράς μυστηρίου διεισδύει στα ατελείωτα σκοτάδια της Αλάσκα και επιστρέφει στη φόρμα, αποτίνοντας φόρο τιμής τόσο αισθητικά όσο και σεναριακά, στη 1η και μέχρι στιγμής αρτιότερη σεζόν.

Τα δυο πρώτα επεισόδια του "Night Country" σκιαγραφούν την ατμόσφαιρα για την οποία μας είχε προϊδεάσει ο τίτλος, χτίζοντας παράλληλα τη σύνδεση μεταξύ των δυο πρωταγωνιστών: της Ντετέκτιβ Λιζ Ντένβερς (Τζόντι Φόστερ) και της αστυνομικού Εβαντεζίν Ναβάρο (Κάλι Ράις). Στην φαντασιακή κωμόπολη Ένις της Αλάσκα, την εποχή που ο ήλιος δεν ανατέλλει, η εξαφάνιση οκτώ ερευνητών από το επιστημονικό κέντρο Τsalal διαταράσσει την κανονικότητα των ντόπιων – ένα κράμα λευκών και αυτόχθονων – και φέρνει ξανά στο προσκήνιο την άλυτη υπόθεση δολοφονίας της ιθαγενούς Άνι Κ, που χρονολογείται χρόνια νωρίτερα και σηματοδοτεί τη γνωριμία των δυο γυναικών.  

True Detective: Night Country
True Detective: Night Country

Μέχρι το τέλος του πιλότου, η εξαφάνιση των ανδρών έχει εξελιχθεί σε υπόθεση δολοφονίας την οποία αναλαμβάνει η Ντένβερς. Πεπεισμένη πως η δολοφονία της Άνι σχετίζεται με το νέο έγκλημα και έχοντας επενδύσει σε αυτήν επαγγελματικά και προσωπικά, η Ναβάρο διεξάγει τη δική της άτυπη έρευνα προσπαθώντας να πείσει την ανένδοτη Ντένβερς να συνεργαστούν και να εξετάσουν τις δυο υποθέσεις ως αλληλένδετες. Τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια κατά την εξέλιξη του δεύτερου επεισοδίου, συγκεκριμένα ένα σύμβολο που είχε τατουάζ η Άνι και βρέθηκε σχεδιασμένο στο μέτωπο ενός εκ των νεκρών ανδρών, επιβεβαιώνουν την Ναβάρο και πείθουν την Ντένβερς. Οι δύο γυναίκες ξεκινούν μαζί μια εξερεύνηση και καταλήγουν σε μια αποκάλυψη που είναι μόνο η αρχή μιας κοινής διαδρομής με ατομικά κίνητρα.

True Detective: Night Country
True Detective: Night Country

Στο "True Detective: Night Country", τα πάντα σημαίνουν κάτι. Μέχρι και οι νεκροί έχουν σκοπό, όπως εξηγεί στην Ναβάρο η μοναχική ντόπια Ρόουζ (Φιόνα Σο), η οποία οδηγήθηκε στο σημείο όπου βρέθηκαν παγωμένα τα πτώματα των ερευνητών ακολουθώντας την παραίσθηση του νεκρού συντρόφου της. Το όνομά του ήταν Τράβις Κόουλ και έπασχε από λευχαιμία. Αυτός είναι ο πρώτος συνδετικός κρίκος μεταξύ της 4ης και της 1ης σεζόν, στην οποία ο Μάθιου Μακόναχι πρωταγωνιστεί ως Ράστι Κόουλ. Το σχέδιο του τατουάζ είχε επίσης εμφανιστεί στην 1η σεζόν, ενώ η αναφορά της εταιρείας Tuttle United που χρηματοδοτεί το Τsalal, υπενθυμίζει την αίρεση Tuttle που βρισκόταν στο επίκεντρο της υπόθεσης του Κόουλ.

Η Ίσα Λόπεζ σχεδιάζει έναν ασφυκτικό μικρόκοσμο, αδιαπέραστο και γεμάτο φαντάσματα του παρελθόντος, τοποθετώντας το "Night Country" στην καρδιά του σύμπαντος του "True Detective". Επικεντρωμένη στις ποιότητες που ανέδειξαν τη σειρά, τα δυο πρώτα επεισόδια θέτουν αλλεπάλληλα ερωτήματα, τα οποία αφορούν τη σύνδεση των δυο υποθέσεων δολοφονίας τόσο με την 1η σεζόν, όσο και μεταξύ τους. Και παρ’ ότι οι δυο παράλληλες υποθέσεις της νέας σεζόν εξυπηρετούν το σασπένς και τον πολυσύνθετο χαρακτήρα της αφήγησης, το πραγματικό σχόλιο που καταθέτει η δημιουργός μέσω αυτών είναι ταξικό, έμφυλο και επίκαιρο: η κινητοποίηση των αρχών για την υπόθεση που αφορά κυρίως λευκούς άνδρες έρχεται σε αντίθεση με την απάθεια που επιδεικνύεται σε συστημικό επίπεδο, όταν δολοφονημένη βρίσκεται μια γυναίκα και δη ιθαγενής.

Το "True Detective: Night Country" είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα από την Nova και προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 22.00, στο Novacinema4.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Η τηλεοπτική κληρονομιά της Άννας Παναγιωτοπούλου

Τρεις αξέχαστοι ρόλοι επιβεβαιώνουν πως ελληνική τηλεόραση δε θα ήταν το ίδιο χωρίς την ολόφωτη παρουσία της μεγάλης ηθοποιού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
08/05/2024

Οι σειρές που θα δούμε τον Μάιο στην COSMOTE TV

Η COSMOTE TV υποδέχεται τον Μάιο με τον 2ο κύκλο του υποψήφιου για 6 BAFTA "The Responder", νέες σειρές και νέες πολυαναμενόμενες σεζόν.

Οι πρεμιέρες του Μαΐου στο Cinobo

Ολοκαίνουριες ταινίες, μια κορυφαία βρετανική σειρά και νέες αφίξεις έρχονται αυτόν τον μήνα στην ελληνική streaming πλατφόρμα.

Μάιος στο Netflix με "Maestro" και πολλά ακόμα

Μάιος στο Netflix με Xριστόφορο Παπακαλιάτη, φρέσκιες σειρές, πολυαναμενόμενες ταινίες και σύγχρονα ντοκιμαντέρ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζονται στην ΤV τις ημέρες του Πάσχα

Βραβευμένα φιλμ, peak ελληνικό σινεμά και αγαπημένα animation, έρχονται από σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη (2/5), μέχρι Τετάρτη του Πάσχα (8/5) στα ελληνικά κανάλια.

"Underwonder": Βουτιά στα αθέατα υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας με τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV

Το πρωτότυπο ντοκιμαντέρ έρχεται στο COSMOTE HISTORY HD ανήμερα του Πάσχα και υπόσχεται ένα επιστημονικό και ψυχαγωγικό ταξίδι κινηματογραφικής αισθητικής.

Όλα όσα θα δούμε τον Μάιο στο Disney+

Nέα ντοκιμαντέρ, πρωτότυπο περιεχόμενο και χιλιάδες τίτλοι Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic, έρχονται σύντομα στην streaming πλατφόρμα.