H "Έρημη Χώρα" αλλάζει τα δεδομένα της εγχώριας μυθοπλασίας

Λίγο πριν την πρεμιέρα της "Έρημης Χώρας" του Γιώργου Γκικαπέππα και πρώτης παραγωγής του ERTFLIX, είδαμε το πρώτο καθηλωτικό επεισόδιο παρέα με τον δημιουργό.

'Έρημη Χώρα' 'Έρημη Χώρα'

Διαβάζοντας τον τίτλο της νέας μίνι σειράς του ERTFLIX, "Έρημη Χώρα", ο T. Σ. Έλιοτ και το ομότιτλο ποίημα του - ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα του 20ου αιώνα - έρχονται αναπόφευκτα στο μυαλό. Βλέποντας το πρώτο επεισόδιο της σειράς, γίνεται αντιληπτό πως οι θεματικές που απασχόλησαν τον Βρετανό συγγραφέα είναι και αυτές που δίνουν σχήμα στο δημιουργικό όραμα του Γιώργου Γκικαπέππα, σεναριογράφο και σκηνοθέτη της "Έρημης Χώρας". Η μοναξιά, η ματαιότητα, ο μισανθρωπισμός, η αυτοαπέχθεια και η συχνά αμετάβλητη φύση τους, διερευνώνται μέσα από τέσσερις άγνωστους χαρακτήρες που συναντιούνται με αφορμή ένα παιδί που μένει ξαφνικά μετέωρο και απροστάτευτο. 

Στη βόρεια Ελλάδα, η μικρή Εύα (Άννα Μαρία Μαρινάκη), ένα κορίτσι που αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ομιλία, χάνει τους γονείς της σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Μόνος της κοντινός συγγενής είναι ο ερημίτης παππούς της, Λουκάς (Γιώργος Κέντρος), ο οποίος δεν την έχει γνωρίσει ποτέ αλλά ούτε και αναγνωρίσει, λόγω της ρουμανικής καταγωγής της μητέρας της. Μια κοινωνική λειτουργός (Δανάη Σκιάδη) και ένας εισαγγελέας ανηλίκων (Γιώργος Καραμίχος) θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του έκθετου παιδιού. Με φόντο τα αχανή φυσικά τοπία, αλλά και με τους εσωτερικούς χώρους - τα διαμερίσματα, τα γραφεία, τα αυτοκίνητα - να φαντάζουν εξίσου έρημοι λόγω των "αδειασμένων” ανθρώπων που τους καταλαμβάνουν, η "Έρημη Χώρα" έρχεται να αφηγηθεί μια επίκαιρη και προσωποκεντρική ιστορία. 

"Έρημη Χώρα"

Απευθυνόμενος στο κοινό της μεγάλης πρεμιέρας, ο Γιώργος Γκικαπέππας αναφέρθηκε στην αγάπη του για το είδος του οικογενειακού δράματος και την προσέγγισή του. "Μου αρέσουν οι οικογενειακές ιστορίες γιατί η οικογένεια είναι ένας πυρήνας, ο οποίος είναι και πομπός αλλά και δέκτης του περιβάλλοντος που λέγεται γειτονιά, που λέγεται πόλη, που λέγεται χώρα, που λέγεται κοινωνία. Και ένα άλλο που μου αρέσει εμένα σε αυτό το είδος της ιστορίας, όπως εγώ τις γράφω ή τις πειράζω, είναι ότι πάντα μου αρέσει να υπάρχει μια αίσθηση, ας το πούμε έτσι του κατεπείγοντος στοιχείου, όπου εκεί οι χαρακτήρες αναγκάζονται να ‘βγάλουν’ πολλές φορές πολλά στοιχεία του αληθινού τους εαυτού τα οποία δεν θα είχαν τη δυνατότητα εάν δεν υπήρχε αυτή η αίσθηση της κρισιμότητας". 

Η "Έρημη Χώρα" σίγουρα δεν είναι η πρώτη ελληνική δραματική σειρά που επικεντρώνεται στις οικογενειακές σχέσεις, όμως είναι από τις λίγες που επιδεικνύουν μια έντονη ψυχογραφική διάθεση προς τους χαρακτήρες της. Αυτό το σύνθετο και πολυστρωματικό περιεχόμενο έρχεται να χωρέσει στο φορμά της μίνι σειράς, το οποίο ευνοεί τον δημιουργικό σκοπό του Γιώργου Γκικαπέππα, "αναγκάζοντάς" τον να μείνει στην ουσία.  "Οι σεναριογράφοι έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν την ιδέα και την ιστορία σε ένα storytelling το οποίο δεν ‘απλώνει’. Άρα έχεις μια πολύ πιο συμπυκνωμένη μορφή ιστορίας, η οποία λέει αυτό που έχει να πει στο χρόνο που έχει να το πει, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη ότι αυτή η ιστορία είναι χωρισμένη σε κάποια κεφάλαια. Είναι δηλαδή σαν ένα βιβλίο, ξέρεις ότι περνάς κάποια κεφάλαια και ανά πάσα στιγμή το βλέπεις, ξέρεις ότι έχει μια συνέχεια και ένα τέλος. Αυτό αρέσει το θεατή γιατί μπορεί να το δει σε ένα Σαββατοκύριακο και βλέπει ένα έργο στην πραγματικότητα", μοιράστηκε ο σκηνοθέτης. 

Ο Γιώργος Γκικαπέππας στην αποκλειστική προβολή της 'Έρημης Χώρας'
Ο Γιώργος Γκικαπέππας στην αποκλειστική προβολή της 'Έρημης Χώρας'

Η νέα σειρά του ERTFLIX αποτελεί και την πρώτη παραγωγή της πλατφόρμας, η οποία ακολουθεί τα βήματα του παγκόσμιου streaming και εναρμονίζεται με το σύγχρονο τηλεοπτικό τοπίο, με τον Γιώργο Γκικαππέπα και την ΕΡΤ να βαδίζουν ήδη προς αυτή την κατεύθυνση από την προηγούμενη συνεργασία τους. Αναφερόμενος στον σκηνοθέτη και την μίνι σειρά της ΕΡΤ "Το δαχτυλίδι της φωτιάς", ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας, μοιράστηκε: "Όταν γνωριστήκαμε μου είπε ότι εγώ σκηνοθετούσα, και κυρίως μοντάριζα, με τη λογική ‘press the next button’. Όσον αφορά την "Έρημη Χώρα", ο κ. Ζούλας είπε για τον κ. Γκικαπέππα: "Δεν έχω ξανασυναντήσει ποτέ άνθρωπο της τηλεόρασης να μου περιγράφει με τέτοιο πάθος μια σειρά που είχε γράψει ο ίδιος το σενάριο και επρόκειτο να σκηνοθετήσει. Ήταν σαν να βλέπω μπροστά μου τα επεισόδια πριν καν να γυριστούν. Και πριν φύγει από αυτήν τη συνάντηση, του είπα ότι αισθάνομαι πως αυτή θα είναι η πρώτη σειρά του ERTFLIX". Όπως και έγινε. Η ελληνική τηλεόραση φαίνεται, λοιπόν, πως γυρίζει ακόμα μία σελίδα, με την "Έρημη Χώρα" να σηματοδοτεί μια νέα αρχή τόσο για το εγχώριο streaming όσο και για την εγχώρια τηλεοπτική μυθοπλασία. 
 

Η "Έρημη Χώρα" έρχεται στο ERTFLIX στη 1 Δεκεμβρίου, με διαθέσιμα τα 4 πρώτα επεισόδια. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.