"Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία": Το ντοκιμαντέρ για τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Μαρίας Κάλλας έρχεται στην ΕΛΣ και στη γαλλική τηλεόραση

Την παγκόσμια πρεμιέρα του επετειακού ντοκιμαντέρ στο ΚΠΙΣΝ στις 2 Δεκεμβρίου, ακολουθεί η τηλεοπτική πρεμιέρα στο γαλλικό κανάλι France TV 5.

Maria Callas

Στις 2 Δεκεμβρίου 2023, ημέρα που συμπληρώνονται τα εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λούρα, με τίτλο "Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία". Στις 8 Δεκεμβρίου 2023 το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στη Γαλλία από τη France TV 5, στο μεγάλο αφιέρωμα της Γαλλικής Τηλεόρασης στη Μαρία Κάλλας το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Όπερα του Παρισιού και την Εθνική Λυρική Σκηνή. 

Σε σκηνοθεσία Μιχάλη Ασθενίδη και Βασίλη Λούρα, και σε συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Escape, το ντοκιμαντέρ ανατρέχει στα τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της σπουδαιότερης λυρικής καλλιτέχνιδας του 20ού αιώνα. Τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά επιτεύγματα, τα άγνωστα ντεμπούτα, οι προσωπικότητες που την καθόρισαν, τα ορόσημα της πορείας της, αλλά και οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες στην Ελλάδα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το εμφυλιοπολεμικό κλίμα των δεκαετιών του ’40 και του ’50, οι άδικες επιθέσεις που δέχτηκε, αποτελούν βασικούς άξονες της αφήγησης της δύσκολης αλλά και μυθιστορηματικής ζωής της Κάλλας, η οποία κινήθηκε πάντα στο μεταίχμιο μεταξύ θριάμβου και τραγωδίας.

Αφίσα ντοκιμαντέρ
Αφίσα ντοκιμαντέρ "Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία"

Mέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, ανέκδοτες ηχογραφήσεις, συνεντεύξεις, ηχητικά ντοκουμέντα, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να αφηγηθεί την ιστορία των πρώτων ετών της Κάλλας – μια ιστορία θριάμβου της θέλησης, του ταλέντου, της εργατικότητας, της αφοσίωσης, και ταυτόχρονα μια ιστορία αντίστασης σε κάθε δυσκολία και σε κάθε κακοποιητική συμπεριφορά - φτάνοντας μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '50, όταν η παγκόσμια πλέον ντίβα επανασυνδέεται με την Ελλάδα.

Διαβάστε Επίσης

Στις καινούριες συνεντεύξεις που έγιναν για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο γιος του ιδρυτικού Διευθυντή της ΕΛΣ Ιωάννης Μπαστιάς, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, ο λυρικός καλλιτέχνης Άρης Χριστοφέλλης, ο Πρόεδρος των Υποτροφιών Μαρία Κάλλας Κωνσταντίνος Πυλαρινός, ο Στέφαν Χαίρνερ, γιος του αρχιμουσικού Χανς Χαίρνερ, που διηύθυνε την Κάλλας το 1944 στον Φιντέλιο, η μεσόφωνος Κική Μορφωνιού, που τραγούδησε με την Κάλλας στη Νόρμα και τη Μήδεια της Επιδαύρου, η Χαρά Καλομοίρη, Διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου, η Έφορος του Αρχείου του Ωδείου Αθηνών Στέλλα Κουρμπανά, η μελετήτρια του αρχείου Ζώρα, μουσικολόγος Σοφία Κοντώση και ο συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης.

"Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία", Τόσκα 1942, Animation Vangelis Mantzavinos

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μέρος του Έτους Κάλλας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο του επετειακού έτους UNESCO Μαρία Κάλλας 2023 του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Έτους Κάλλας της ΕΛΣ έχει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιώργος Κουμεντάκης.

Εισιτήρια των 10€ για την πρεμιέρα της 2/12 προπωλούνται στα Ταμεία της ΕΛΣ (καθημερινά 9.00-21.00 | 2130885700)  

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Από τα διαζύγια στον έρωτα: Γνωρίστε τους ήρωες του "Αντώνιος & Κλεοπάτρα"

Η νέα καθημερινή σειρά του ΣΚΑΪ φέρνει στο προσκήνιο δύο ανθρώπους που δεν αντέχουν ο ένας τον άλλον, μέχρι που τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/09/2026

8 δραματικές σειρές με τις οποίες -μάλλον- θα κολλήσουμε τη νέα σεζόν

Μια λίστα με τις σειρές που επιλέξαμε από τη νέα τηλεοπτική πρόταση των ελληνικών καναλιών για τη σεζόν 2026/2027.

Αυτές είναι οι νέες σειρές του Σεπτεμβρίου

Ένας πλήρης οδηγός με ό,τι νέο πρόκειται να κυκλοφορήσει σε κάθε πλατφόρμα για να πάρεις τα μέτρα σου.

Απόψε (04/09) στην TV: Σκοτεινό αστυνομικό θρίλερ με Αντζελίνα Τζολί και Ντένζελ Ουάσινγκτον

Ένας καθηλωμένος ντετέκτιβ και μια νεαρή αστυνομικός κυνηγούν έναν αδίστακτο κατά συρροή δολοφόνο, σε ένα αγωνιώδες παιχνίδι γρίφων.

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Σεπτέμβριο

Όσο "λιώνεις" δικαίως το εξαιρετικό Furious, τσέκαρε τι άλλο παίζει στην πλατφόρμα εντός του μήνα.

Potterheads, μαζευτείτε: Το τρέιλερ της νέας σειράς Harry Potter του HBO

Το Χόγκουαρτς ανοίγει ξανά τις πύλες του ανήμερα Χριστουγέννων – 5 πράγματα που αποκαλύπτει το νέο βίντεο.

"Ανατολικά της Εδέμ": Έσκασε το trailer της πολυαναμενόμενης σειράς του Netflix

Η τηλεοπτική μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος του Τζον Στάινμπεκ έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες, πριν καν κυκλοφορήσει.