"Milky Way": Το storyline της Αθηνάς ως μια συλλογική γυναικεία εμπειρία

Το 3ο επεισόδιο του "Milky Way" καταθέτει μια παράλληλη πλοκή για να θίξει την καθολική κοινωνική υποκρισία απέναντι στις θηλυκότητες και την σεξουαλικότητα.

Στυλιάνα Ιωάννου, 'Milky Way' Στυλιάνα Ιωάννου, 'Milky Way'

Το "Μilky Way" συστήθηκε στο κοινό ως μια δραματική σειρά γύρω από τις κοινωνικές πιέσεις της ελληνικής επαρχίας, εστιάζοντας στα παιδιά που ζουν εκεί. Παράλληλα, οι διάφορες ιστορίες ενηλικίωσης που αφηγείται αφορούν την αυτοδιάθεση του σώματος -κυρίως του γυναικείου αλλά όχι μόνο- και τις προεκτάσεις της. Η εγκυμοσύνη της πρωταγωνίστριας στέκεται στο επίκεντρο της σειράς ως μια συνθήκη που αφορά τους πάντες, εκτός από την ίδια. Η Μαρία στερείται λίγο-λίγο τον έλεγχο του εαυτού της καθώς λαμβάνονται αποφάσεις για τη ζωή της από τρίτους (τρίτοι θεωρούνται, σε αυτήν την περίπτωση, και οι γονείς της και το αγόρι της). Στο 3ο επεισόδιο, ο έλεγχος της αυτο-εικόνας και η ατομική ελευθερία, έρχονται και πάλι στο προσκήνιο μέσα από μία παράλληλη πλοκή, αυτήν της Αθηνάς.

Η Αθηνά, κολλητή φίλη της Μαρίας, εμπλέκεται σεξουαλικά με έναν συμμαθητή της -χωρίς να προχωρήσουν σε διεισδυτικό σεξ- ο οποίος αποφασίζει να την βιντεοσκοπήσει χωρίς τη συναίνεση της και στη συνέχεια να μοιραστεί το βίντεο με το υπόλοιπο σχολείο. Η παραβιαστική πράξη του όμως, επηρεάζει περισσότερο την εικόνα της Αθηνάς παρά του ίδιου. Η Αθηνά γελοιοποιείται, κρίνεται και στιγματίζεται. Κυρίως όμως, τραυματίζεται και δυσκολεύεται να εμπιστευτεί το σώμα της σε νέους εν δυνάμει ερωτικούς συντρόφους. Κάπως έτσι, όπως λέει η πρωταγωνίστρια-αφηγήτρια, η Αθηνά καταλήγει "άλλη μια παρθένα που έχει πάει με όλους". Και σε αυτήν την αντιφατική, ειρωνική πρόταση έγκειται όλη η καταστροφική κοινωνική υποκρισία απέναντι στις θηλυκότητες και την σεξουαλικότητα.    

"Milky Way"

Η Αθηνά, και κάθε Αθηνά, θα κριθεί επειδή δεν κάνει σεξ, επειδή κάνει πολύ σεξ, επειδή το απολαμβάνει ή επειδή δεν το απολαμβάνει αρκετά. Θα κριθεί επειδή έκανε σεξ πολύ νωρίς ή επειδή έκανε σεξ πολύ αργά ή με τον "λάθος" τρόπο ή με τον "λάθος" άνθρωπο. Θα κριθεί ως "τσούλα" επειδή κάνει σεξ, γενικά, από τον ίδιο τύπο που θα την κρίνει ως "καριόλα" επειδή δεν κάνει σεξ μαζί του, ειδικά. Η Aθηνά, και κάθε Αθηνά, δεν έχει χώρο, χρόνο και δικαίωμα να εξερευνήσει την σεξουαλικότητά της και παρ' όλα αυτά σεξουαλικοποιείται από την παιδική της ηλικία. Η Αθηνά, και κάθε Αθηνά, αποφοιτεί από το Λύκειο -έχοντας κάνει σεξ ή όχι- με μια εσωτερικευμένη ντροπή και έναν σεξουαλικό φόβο που της επιβλήθηκαν και θα την ακολουθήσουν στην ενήλικη ζωή της. 

Η ιστορία της Αθηνάς έχει χαρακτήρα βίαιο, γνώριμο και καθολικό. Αντιθέτως, η εγκυμοσύνη της Μαρίας εξετάζεται σε συνάρτηση με το κοινωνικό πλαίσιο εντός του οποίου προκύπτει: επαρχιακό, Χριστιανικό, πατριαρχικό. Τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν η πρωταγωνίστρια τοποθετούταν σε ένα περιβάλλον που πολιτικά και κοινωνικά αναγνωρίζει το δικαίωμα της γυναίκας στην αυτοδιάθεση, στην έκτρωση, στην επαγγελματική ανέλιξη και στην οικονομική ανεξαρτησία. Όμως η εμπειρία της Αθηνάς – οι παραβιαστικές συμπεριφορές ανδρών εις βάρος θηλυκοτήτων - ξεπερνά κοινωνικά, οικονομικά και γεωγραφικά σύνορα. Έτσι, μέσα σε λίγα μόνο τηλεοπτικά λεπτά, το "Μilky Way" αφηγείται μία παράλληλη πλοκή που αντανακλά στη συλλογική γυναικεία συνείδηση, σκιαγραφώντας την Αθηνά ως μια "everywoman” που ετεροκαθορίζεται πριν προλάβει να αυτοπροσδιοριστεί.

To "Milky Way" προβάλλεται στο MEGA, κάθε Πέμπτη στις 23.10.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.