Η ΕΡΤ τιμά το Πολυτεχνείο

Με μία συγκινητική συλλογή εκπομπών, ταινιών και ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στις 17 και 18 Νοεμβρίου, η ΕΡΤ τιμά την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου.

πολυτεχνείο

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Στις 21:00 μεταδίδεται το επεισόδιο "Μάρω Δούκα – 1979", παραγωγής 2005, της σειράς ντοκιμαντέρ "Η Ιστορία των χαμένων χρόνων μου" από το Αρχείο της ΕΡΤ. Η πεζογράφος Μάρω Δούκα αυτοπαρουσιάζεται, εστιάζοντας την αφήγησή της στο 1979, χρονιά κατά την οποία κυκλοφορεί το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο "Η αρχαία σκουριά". 
Στην ΕΡΤ2.

Στις 22:00 μεταδίδεται η εκπομπή-αφιέρωμα "Η δίκη του Πολυτεχνείου" από το Αρχείο της ΕΡΤ, παραγωγής 1982, με αφορμή την επέτειο, τότε, των εννέα χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η εκπομπή περιλαμβάνει αποσπάσματα από την ιστορική Δίκη του Πολυτεχνείου του 1975, που για πρώτη φορά θα παρουσιαζόταν τότε στην τηλεόραση.
Στην ΕΡΤ2.

Στις 23:00 μεταδίδεται το ντοκιμαντέρ "Ημέρες Πολυτεχνείου" από τη σειρά "Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα" του Αρχείου της EΡΤ. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, βασισμένο σε αρχειακό κινηματογραφικό υλικό, αναφέρεται στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, στον χαρακτήρα της κατάληψης, στα γεγονότα της νύχτας της 16ης προς 17η Νοεμβρίου 1973 και σε όσα ακολούθησαν.
Στην ΕΡΤ2.

Η ΕΡΤ3 μεταδίδει στις 23:00 το ντοκιμαντέρ "Ένα Απότομο Ξύπνημα" –"Έχε το νου σου στο παιδί" από τη σειρά δημιουργικών ντοκιμαντέρ παραγωγής 2017. Έχουν ειπωθεί πολλά και έχουν γραφτεί ακόμη περισσότερα για την επτάχρονη δικτατορία στη χώρα μας και την αντίσταση σ’ αυτήν, αλλά γνωρίζουμε πολύ λίγα για την αντιστασιακή δράση στη Θεσσαλονίκη. Τη στιγμή μάλιστα που πολλές από τις πρώτες αντιστασιακές ενέργειες έγιναν εκεί. Από τη σειρά δημιουργικών ντοκιμαντέρ με τίτλο "Ένα Απότομο Ξύπνημα", όπου παρουσιάζονται τέσσερις σημαντικές στιγμές από την επτάχρονη διάρκεια της χουντικής βαρβαρότητας στη Θεσσαλονίκη, μέσα από τέσσερα ντοκιμαντέρ, το κάθε ένα με συνεντεύξεις από τους πραγματικούς τους πρωταγωνιστές, δείτε το επεισόδιο που αφορά στην 17η Νοεμβρίου 1973.

ο φοιτητής

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Στις 23:30 μεταδίδεται στην ΕΡΤ2 η μικρού μήκους ελληνική ταινία "Ο φοιτητής" του Βασίλης Καλαμάκη. Υπόθεση: Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 1973. Έπειτα από την τριήμερη κατάληψη του Πολυτεχνείου, το δικτατορικό καθεστώς αποφασίζει να επέμβει στρατιωτικά και να καταστείλει τις απειλητικές για την κυριαρχία του διαδηλώσεις.
Παρακολουθούμε όσα διαδραματίστηκαν μέσα στο άρμα τα τελευταία λεπτά, πριν αυτό γκρεμίσει την κεντρική πύλη και εισβάλει στο Πολυτεχνείο.

Το αρχείο της ΕΡΤ

Το Αρχείο της ΕΡΤ, στο πλαίσιο της επετείου για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, παρουσιάζει μια σειρά από αφιερώματα με τον γενικό τίτλο "Εδώ Πολυτεχνείο" 1973-2023, τα οποία έχουν αναρτηθεί στο site της ΕΡΤ (https://www.ert.gr/).

Πρόκειται για 5 θεματικά αφιερώματα:

  • Έναρξη της κατάληψης – Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Πολυτεχνείου
  • Η κλιμάκωση του αγώνα και οι καταλήψεις στα Πανεπιστήμια Πάτρας, Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης
  • Η κοινωνική συμμετοχή και η κορύφωση της εξέγερσης
  • Η βίαιη καταστολή της εξέγερσης
  • Ο απόηχος των γεγονότων στην κοινωνική και πολιτική σκηνή της Ελλάδας

Το υλικό που επιλέχθηκε καλύπτει χρονικά την οπτικοακουστική παραγωγή από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μέχρι τη δεκαετία του 2000 και περιλαμβάνει σημαντικές μαρτυρίες ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα εκείνων των ημερών, σημαντικών εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών και συγγενών των ανθρώπων που χάθηκαν και θυσιάστηκαν.

ΕΡΤ WORLD

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 στις 13:00 θα μεταδοθεί η "Δίκη του Πολυτεχνείου" (Αρχείο ΕΡΤ). Πρόκειται για μια εκπομπή-αφιέρωμα, με αφορμή την επέτειο, τότε, των εννέα χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η εκπομπή περιλαμβάνει αποσπάσματα από την ιστορική Δίκη του Πολυτεχνείου του 1975, που για πρώτη φορά θα παρουσιαζόταν στην τηλεόραση.

Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023 στις 13:00 θα μεταδοθούν οι "Ιστορικοί Περίπατοι". Πρόκειται για μια σειρά ντοκιμαντέρ που στόχο έχει να παρουσιάσει την Ιστορία αλλιώς, την Ιστορία στον τόπο της. Με εξωτερικά γυρίσματα στην Αθήνα ή την επαρχία σε χώρους που σχετίζονται με το θέμα της κάθε εκπομπής και χρήση  του πολύτιμου Αρχείου της ΕΡΤ και άλλων φορέων. Θα μεταδοθεί το επεισόδιο "Οι φοιτητές στους δρόμους". Ο καθηγητής Βαγγέλης Καραμανωλάκης μάς ξεναγεί στους δρόμους της Αθήνας και μας μιλά για την ιστορία των φοιτητικών κινημάτων.

Στις 14:00 η εκπομπή Παρασκήνιο "Η προπαγάνδα της χούντας" επικεντρώνεται στις προπαγανδιστικές πρακτικές του καθεστώτος των συνταγματαρχών, αλλά και στις αντιδράσεις που προκάλεσαν. Διακεκριμένοι άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών μιλούν αφενός για την προπαγάνδα της χούντας, αφετέρου για τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε ένας αντιθετικός λόγος στο κυρίαρχο ιδεολογικό πλαίσιο, που προσπάθησε να καθιερώσει η δικτατορία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Το "Bridgerton" (ξανα)κατακτά το παγκόσμιο Netflix

Το βρετανικό ρομάντζο επέστρεψε στο Netflix με την πολυαναμενόμενη και απόλυτα ερωτική 3η σεζόν, σκαρφαλώνοντας με ευκολία στην κορυφή της πλατφόρμας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/05/2024

Από τις Κάννες στη μικρή οθόνη: 5 σειρές που υπογράφουν βραβευμένοι σκηνοθέτες του σινεμά

Μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας κινηματογραφικής σκηνής που ταυτίστηκαν με το Φεστιβάλ Καννών και άφησαν το στίγμα τους στη σύγχρονη τηλεόραση.

Οι backstage ιστορίες του "Maestro" στο "MEGA Stories"

Η Δώρα Αναγνωστοπούλου επισκέπτεται το σετ της επιτυχημένης ελληνικής σειράς και συνομιλεί με τους συντελεστές της, για το "MEGA Stories" της Τρίτης 21/5.

Το ANT1+ γιορτάζει το Φεστιβάλ Καννών με Λάνθιμο, Ξαβιέ Ντολάν, Ρούμπεν Έστλουντ και πολλά ακόμα

Βραβευμένα φιλμ μοναδικών δημιουργών του σήμερα έρχονται στην ειδική ενότητα του ελληνικού streamer.

Η δυναμική επιστροφή του "Maestro" με το ποιητικό "Mother"

Μετά την παγκόσμια επιτυχία της 1ης σεζόν, η δραματική σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη επέστρεψε στο MEGA και το Νetflix.

"Maestro": Απόψε η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της 2ης σεζόν στο MEGA και το Netflix

Η κορυφαία σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη επιστρέφει σήμερα, 16/5, στο MEGA στις 22.40, ενώ την ίδια ώρα θα γίνουν διαθέσιμα τα 4 πρώτα επεισόδια της νέας σεζόν στο Netflix.

"Η Εκδίκηση της Ξανθιάς" γίνεται σειρά για το Prime Video

Ο ρόλος που καθόρισε την καριέρα της Ριζ Γουίδερσπουν, η Ελ Γουντς επιστρέφει στο λύκειο στο prequel του franchise, "Εlle", με την ηθοποιό σε ρόλο παραγωγού.