10 horror σειρές που ξεχώρισαν την τελευταία δεκαετία

Με αφορμή το ξενόφερτο Halloween που γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου, ανατρέχουμε σε 10 horror σειρές που άφησαν το δικό τους στίγμα στη σύγχρονη τηλεόραση.

wednesday

Wednesday (2022-)

Ίσως η πιο καθοριστική και μακροβιότερη οικογένεια της ποπ κουλτούρας, οι Άνταμς σχεδιάστηκαν από τον σκιτσογράφο Τσαρλς Άνταμς το 1938. Έκτοτε, έχουν αποτελέσει έμπνευση για τηλεοπτικές σειρές, κινούμενα σχέδια, βιντεοπαιχνίδια και ταινίες (και φυσικά για ιδέες αμφίεσης το Halloween). Το "Wednesday”, ένα spin-off της σειράς του ‘60 που επικεντρώνεται στην κυνική κόρη Άνταμς, ήρθε στο Netflix τον Νοέμβριο του 2022 και έσπασε ρεκόρ για τις ώρες τηλεθέασης που σημείωσε την πρώτη μόλις εβδομάδα κυκλοφορίας του, φτάνοντας στο Νο1 της πλατφόρμας σε 83 χώρες. Η σπουδαία κληρονομιά της μυθοπλαστικής οικογένειας, η υπογραφή του αντισυμβατικού και πιονέρου λάτρη του γκόθικ, Τιμ Μπάρτον, και η συμμετοχή της Κριστίνα Ρίτσι -της κινηματογραφικής Wednesday των 90s ("The Addams Family”, "Addams Family Values)- είναι κάποιοι από τους λόγους που έκαναν το εφηβικό spin-off να αγαπηθεί από τους φαν του gothic horror και όχι μόνο. Την επιτυχία της σειράς συμπληρώνει η ερμηνεία της Τζένα Ορτέγκα, ενώ η αναπαραγωγή του χαρακτηριστικού και πασίγνωστου πλέον χορού της στο 4o επεισόδιο βεβαιώνει την ανθεκτικότητα των Άνταμς στον χρόνο και την ικανότητά τους να παραμένουν "ποπ” επί δεκαετίες και δεκαετίες. 
Το "Wednesday” έχει ανανεωθεί για δεύτερη σεζόν. 
Από το Netflix.

midnight

Midnight Mass (2021)

Πριν το γοτθικό "The Fall of the House of Usher”, μια αφηρημένη απόδοση έργων του Έντγκαρ Άλαν Ποέ που κυκλοφόρησε φέτος και κάνει σήμερα trending στο παγκόσμιο Netflix, o Μάικ Φλάναγκαν μας χάρισε τρεις σειρές που τον ανακήρυξαν μάστερ του τηλεοπτικού horror και αγαπημένο της streaming πλατφόρμας. Το "Midnight Mass” πρόκειται ίσως για την κορυφαία σειρά στο σύμπαν του δημιουργού, μια ανατριχιαστική ιστορία για τα σκοτάδια της θρησκευτικής πίστης και την ηθική υποκρισία, από την οποία δε λείπει το μεταφυσικό στοιχείο. Η σειρά ξεκινά με την επιστροφή του πρωταγωνιστή Ράιλι (Ζακ Γκλίφορντ) στην απομονωμένη πόλη του, αφού πέρασε 4 χρόνια στη φυλακή για έναν φόνο εξ αμελείας. Η άφιξή του συμπίπτει με αυτήν ενός μυστηριώδη ιερέα (Χάμις Λίνκλεϊτερ) που αναλαμβάνει την επαναφορά της "προβληματικής” πίστης των ντόπιων. Καθένα από τα 7 επεισόδια παίρνει τον τίτλο του από βιβλία της Αγίας Γραφής και περιλαμβάνει σκηνές εμπνευσμένες από το περιεχόμενό της.
Από το Netflix.

haunting

The Haunting of Bly Manor (2020) & The Haunting of Hill House (2018)

Ο Φλάναγκαν πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην τηλεόραση με την ανθολογία του Netflix, "Τhe Haunting”, χωρισμένη στα δύο. Το "The Haunting of Hill House”, βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Σίρλεϊ Τζάκσον, μπλέκει το είδος του οικογενειακού δράματος με το μεταφυσικό και το horror για να αφηγηθεί την ιστορία των αδερφών Κρέιν σε δύο χρόνους: το 1992, όταν ως παιδιά εγκαταστάθηκαν με τους γονείς τους στη βίλα Hill House και υπέφεραν από μεταφυσικά συμβάντα και πένθος, και το παρόν που θέλει τους ενήλικους εαυτούς τους να ανατρέχουν στα γεγονότα που καθόρισαν τις ζωές τους. Ο Φλάναγκαν επιστρατεύει λίγο αργότερα μεγάλο μέρος του καστ (Βικτόρια Πεντρέτι, Όλιβερ Τζάκσον-Κόεν, Κέιτ Σίγκελ) για το "Bly Manor”. Τα διηγήματα του Χένρι Τζέιμς αποτελούν τη βάση για τη δεύτερη σειρά του δημιουργού, με πρωταγωνίστρια την Πεντρέτι ως μία οικιακή βοηθό που εγκαθίσταται στη βίλα ενός άνδρα για να φροντίσει τα ανίψια του, μια βίλα γεμάτη πνεύματα και φαντάσματα. Με το "Bly Manor”, ο δημιουργός εγκαταλείπει τα αμερικανικά σύνορα μεταφέροντας μας στη βρετανική εξοχή και προσθέτει το ρομαντικό στοιχείο στη μίξη των ειδών τα οποία εξερευνά.
Από το Netflix.

evil

Evil (2019-)

Με την πρώτη εκ των τριών σεζόν του, το μεταφυσικό δράμα της Paramount+ από το συγγραφικό ντούο και ζευγάρι Ρόμπερτ και Μισέλ Κινγκ ("Τhe Good Wife”, "The Good Fight”) διακρίθηκε ως η καλύτερη σειρά της χρονιάς από το The New Yorker, το NRP και το TV Line, ενώ με την ολοκλήρωσή του το 2021, το TV Guide ονόμασε το "Evil” την καλύτερη σειρά στην αμερικανική τηλεόραση. Με πρωταγωνιστές μια σκεπτική ψυχολόγο (Κάτια Χέμπερς), έναν μαθητευόμενο της ιερατικής σχολής (Μάικ Κόλτερ) και έναν επαγγελματία εργολάβο (Άσιφ Μάντβι), η σειρά διερευνά τα όρια μεταξύ επιστήμης και θρησκείας. Οι τρεις χαρακτήρες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εξετάσουν υποτιθέμενα θαύματα, δαιμονικές δυνάμεις και άλλα φαινόμενα, καταλήγοντας είτε σε μία λογική εξήγηση είτε στη διαπίστωση πως πρόκειται για καθαρά μεταφυσικά περιστατικά. 
Από την Paramount+.

servant

Servant (2019-2023) 

Ένα ασφυκτικό, ψυχολογικό θρίλερ από τον βραβευμένο με Όσκαρ και ταυτισμένο με το κινηματογραφικό horror Μ. Νάιτ Σιάμαλαν ("Η Έκτη Αίσθηση”, "The Visit”, "Split”), του οποίου η φιλμογραφία έχει σημειώσει 3.1 δις δολάρια στο box office. Mέσα από 4 δύσκολες αλλά καθηλωτικές σεζόν, το "Servant” ξεκινά από μια οικογενειακή τραγωδία και εξελίσσεται σε ένα κορυφαίο horror αφήγημα αργών ρυθμών, εμποτισμένο με ψυχολογικά και μεταφυσικά στοιχεία. Ένα εύπορο ζευγάρι, η Ντόροθι και ο Σον (Λόρεν Άμπροουζ και Τόμπι Κέμπελ) προσπαθεί να διαχειριστεί τον θάνατο του τριών μηνών μωρού τους, με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Μετά από ένα ψυχωτικό επεισόδιο της Ντόροθι, οι θρηνούντες γονείς στρέφονται στην ψυχοθεραπεία, συγκεκριμένα σε μια μέθοδο που χρησιμοποιεί αντικείμενα ως μέσα διαχείρισης κατά τα μεταβατικά στάδια. Τη θέση του μωρού στο σπίτι παίρνει λοιπόν μια κούκλα, στην οποία η Ντόροθι φέρεται σαν να είναι το πραγματικό της και ακόμα εν ζωή παιδί. Τα πράγματα χειροτερεύουν σταδιακά με την άφιξη μιας νταντάς, που αναλαμβάνει την φροντίδα της κούκλας, αγνοώντας το προφανές, χωρίς δισταγμό ή ενστάσεις. 
Από το Apple TV.

dark

Dark (2017-2020)

Η πρώτη γερμανική παραγωγή του Netflix, το "Dark” κέρδισε κοινό και κριτικούς χάρη στις ερμηνείες, τη σκηνοθεσία, την ατμόσφαιρα και το περίπλοκο αφηγηματικό του στυλ. Η σειρά των Γιάντε Φρίζε και Μπάραν μπο Οντάρ εκτυλίσσεται σε μία γερμανική πόλη του σήμερα, ένα μέρος με επιβαρυμένη ιστορία. Η εξαφάνιση δυο παιδιών φέρνει στο προσκήνιο το σκοτεινό παρελθόν των κατοίκων μέσα από τέσσερις μυστήριες και περιέργως συνδεδεμένες οικογένειες. Επιστρατεύοντας το sci-fi στοιχείο, συγκεκριμένα το ταξίδι στο χρόνο, η αφήγηση εκτυλίσσεται σε διαφορετικές περιόδους και συνδέει τα γεγονότα του τώρα με τις ιστορίες προηγούμενων γενιών. Ένα μιξ δράματος, θρίλερ και επιστημονικής φαντασίας, το "Dark” θεωρείται από πολλούς μία από τις καλύτερες σειρές του είδους των τελευταίων χρόνων -το BBC το συμπεριέλαβε μέσα στις 60 καλύτερες σειρές του 21ου αιώνα-  και πηγή έμπνευσης για πολλές που ακολούθησαν. 

stranger

Stranger Things (2016-)

Μια σειρά φαινόμενο που καταφέρνει και συνδυάζει τόσο διαφορετικά στοιχεία, χειρίζοντας με απόλυτη αρτιότητα το καθένα ξεχωριστά και κάνοντας τα να λειτουργούν σε τέλεια ισορροπία μεταξύ τους. Οι Αδερφοί Ντάφερ στήνουν έναν φανταστικό μικρόκοσμο στην μεσοδυτική Αμερική των 80s, πρωταγωνιστές του οποίου είναι τέσσερις φίλοι, αγαπημένοι και πορωμένοι με το Dungeons and Dragons, τα μυστήρια, την επιστήμη και την τεχνολογία. Η συνάντηση τους με την απόκοσμη Ελ (Μίλι Μπόμπι Μπράουν), θα αλλάξει ξαφνικά και οριστικά τη ζωή όχι μόνο των nerdy αγοριών και των οικογενειών τους, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Μια ωδή στην ποπ κουλτούρα των 80s και μια συναρπαστική ιστορία ενηλικίωσης από την οποία δε λείπουν παράλληλα σύμπαντα, παρανοϊκοί επιστήμονες και τέρατα. Η σειρά ξεχωρίζει για κάθε κομμάτι που την συντελεί: μια περίπλοκη αφήγηση, ακραία ειδικά εφέ, ένα συγκλονιστικό soundtrack (το "Running Up That Hill” της Κέιτ Μπους πήρε δεύτερη ζωή μέσα από την 4η σεζόν) και ένα ακόμα πιο συγκλονιστικό καστ (αρκεί ένα όνομα: Γουινόνα Ράιντερ). Ρεκόρ τηλεθέασης στην streaming πλατφόρμα και περισσότερες από 100 διακρίσεις (12 βραβεία Emmy). To μεταφυσικό horror στην τελειότητα.
Η πέμπτη και τελευταία σεζόν του "Stranger Things” αναμένεται μέχρι το 2025.
Από το Netflix.

hanni

Hannibal (2013-2015)  

Ο αγαπημένος Δανός του Χόλιγουντ, Μαντς Μίκελσεν, στον μοναδικό τηλεοπτικό του ρόλο, ως Χάνιμπαλ Λέκτερ. Ο απίστευτα ιντριγκαδόρικος και εθιστικά περίπλοκος μυθιστορηματικός χαρακτήρας του Τομας Χάρις, ο οποίος μας τον σύστησε με τον "Κόκκινο Δράκο”, δίνοντας συνέχεια στην ιστορία του με τη "Σιωπή των Αμνών” και το "Χάνιμπαλ”, αποκτά τη δική του σειρά δια χειρός Μπράιαν Φούλερ ("American Gods”). Ένα ψυχολογικό horror θρίλερ με κεντρικό ήρωα έναν περιζήτητο κατά συρροή δολοφόνο, την υπόθεση του οποίου αναλαμβάνει ο χαρισματικός ερευνητής του FBI Γουίλ Γκράχαμ (Χιου Ντάνσι). Επηρεασμένος από την διαδικασία της έρευνας, ο Γουίλ συνεργάζεται με τον ψυχιατροδικαστή Χάνιμπαλ Λέκτερ, ο οποίος ζει μια δεύτερη, διεστραμμένη ζωή ως αδίστακτος δολοφόνος και κανίβαλος. Η ικανότητα του Γουίλ να διεισδύει στα βάθη της ψυχοπάθειας προσεγγίζοντας τα υποκείμενα με συγκλονιστική ενσυναίσθηση γοητεύει τον Λέκτερ, και μεταξύ τους χτίζεται μια ιδιαίτερη σχέση η οποία εξετάζεται στο μικροσκόπιο κατά τη διάρκεια τριών ατμοσφαιρικών σεζόν. 
Aπό το NBC, διαθέσιμη στο Ertflix. 

ahs

American Horror Story (2011-) 

Η σειρά του είδους που έκανε την αρχή και συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα τηλεοπτικού horror, δώδεκα χρόνια μετά το ντεμπούτο της. Οι Αμερικανοί Ράιαν Μέρφι και Μπραντ Φάλτσακ καταθέτουν μία συναρπαστική σειρά ανθολογίας, απόδειξη της αστείρευτης φαντασίας τους, του επαγγελματισμού τους, και της δημιουργικής τους αυτοπεποίθησης. Κάθε σεζόν εκτυλίσσεται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και μέρη, σαφώς εντός των συνόρων των Η.Π.Α, και φέρνει στο προσκήνιο διαφορετικά στοιχεία horror. Ένα στοιχειωμένο σπίτι του σήμερα, ένα ψυχιατρείο του 1964, ένα τσίρκο του ‘50, η μετεκλογική Αμερική του 2016, ένα αποκαλυπτικό μέλλον και η queer Νέα Υόρκη των 80s, είναι κάποια από τα premises της ακούραστης και πάντα ενδιαφέρουσας σειράς. Παράλληλα, η ποικιλομορφία της έρχεται σε ισορροπία με τις σταθερές της: ένα επανεμφανιζόμενο καστ, με τον Έβαν Πίτερς και τις Τζέσικα Λανγκ, Κάθι Μπέιτς, Σάρα Πόλσον, Έμα Ρόμπερτς, Άντζελα Μπάσετ να ξεχωρίζουν. Αξέχαστη παραμένει και η ερμηνεία της Lady Gaga στο "Hotel”, η οποία της χάρισε τη Χρυσή Σφαίρα το 2015.
Η 12η σεζόν του "American Horror Story” κυκλοφόρησε πρόσφατα, ενώ η σειρά έχει ήδη ανανεωθεί για την επόμενη. 
Από το FX. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.