5 βιογραφικές ταινίες αυτήν την εβδομάδα στην ΕΡΤ2

Η ΕΡΤ2 αφιερώνει κάθε βράδυ αυτής της εβδομάδας, Δευτέρα 25/9 έως Παρασκευή 29/9, σε ταινίες του παγκόσμιου σινεμά βασισμένες σε αληθινά πρόσωπα.

rebel in the


"Επαναστάτης στη Σίκαλη" (2017)

Ο κόσμος του θρυλικού συγγραφέα Τζ. Ντ. Σάλιντζερ μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη, σ’ αυτή την αποκαλυπτική ματιά στις εμπειρίες που διαμόρφωσαν έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους, αμφιλεγόμενους και αινιγματικούς συγγραφείς των καιρών μας. Τοποθετημένο χρονικά στο πολύχρωμο κάδρο της Νέας Υόρκης των μέσων του 20ού αιώνα, το "Επαναστάτης στη σίκαλη" ακολουθεί τον νεαρό Σάλιντζερ (Νίκολας Χουλτ), ενόσω αυτός προσπαθεί να βρει τη "φωνή" του, φλερτάρει με τη διάσημη κοσμική Ούνα Ο’Νιλ (Ζόι Ντόιτς) και πολεμά στις πρώτες γραμμές του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Αυτές είναι οι εμπειρίες που θα διαμορφώσουν τη δημιουργία του αριστουργήματός του, "Ο φύλακας στη σίκαλη", θα τον κάνουν διάσημο -αλλά και διαβόητο- εν μία νυκτί και, τελικά, θα οδηγήσουν στην απόσυρσή του από τα φώτα της δημοσιότητας για όλη την υπόλοιπη ζωή του. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στη βιογραφία "J.D. Salinger: A Life Raised High" του Κένεθ Σλαουένσκι.
Προβάλλεται τη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023, στις 22:00.

yuli

"Ο χορός της ζωής μου" (2018)

Εμπνευσμένη από τη ζωή του σπουδαίου Κουβανού χορευτή Κάρλος Ακόστα και βασισμένη στην αυτοβιογραφία του, η ταινία "Ο χορός της ζωής μου" της Ιθίαρ Μπολάιν είναι το χρονικό μιας συγκλονιστικής ζωής. Το "Yuli" είναι το παρατσούκλι που δόθηκε στον Κάρλος Ακόστα από τον πατέρα του, Πέδρο. Η μόνη μόρφωση που έλαβε ο μικρός Yuli ήταν στους δρόμους μιας υποβαθμισμένης γειτονιάς στην Αβάνα. Αλλά ο Πέδρο ήξερε ότι ο γιος του έχει φυσικό ταλέντο στον χορό και τον ανάγκασε να πάει στην Εθνική Σχολή Χορού της Κούβας. Παρά την αρχική του αντίδραση, ο Κάρλος Ακόστα μαγεύτηκε από τον κόσμο του χορού και δημιούργησε τον δικό του μύθο ως ένας από τους καλύτερους χορευτές της γενιάς του και ως ο πρώτος μαύρος καλλιτέχνης που ενσάρκωσε τον Ρομέο στο Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου, στο οποίο συνέχισε την καριέρα του για 17 χρόνια. Η ταινία ήταν υποψήφια για 5 Βραβεία Γκόγια.
Προβάλλεται την Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023, στις 22:00

white crow

"Νουρέγιεφ: Το Λευκό Κοράκι" (2018)

Ο ηθοποιός Ρέιφ Φάινς μεταφέρεται πίσω από την κάμερα και σκηνοθετεί τον ανερχόμενο ηθοποιό Όλεγκ Ιβένκο, o οποίος δίνει μία κορυφαία ερμηνεία στον ρόλο του Ρούντολφ Νουρέγιεφ. O δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ Ρέιφ Φάινς μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη ζωή του κορυφαίου Ρώσου χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ο οποίος στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου κατέφυγε στη Γαλλία και εξέπληξε όλον τον κόσμο με το ταλέντο του. Με τη μοναδική του παρουσία, ο Νουρέγιεφ έλαμψε ως το πιο διάσημο αστέρι του μπαλέτου, ένας αδάμαστος και όμορφος χορευτής, που ένιωσε περιορισμένος από τη ζωή της δεκαετίας του 1950 στο Λένινγκραντ και άνοιξε τα φτερά του για τη Δύση. Το φλερτάρισμά του με δυτικούς καλλιτέχνες και ιδέες τον οδήγησε σ’ ένα επικίνδυνο "κρυφτό" με την KGB. Μία συναρπαστική ταινία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα.
Προβάλλεται την Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023, στις 22:00

mikra omorfa

"Μικρά όμορφα άλογα" (2020)

Έπειτα από μια απότομη αλλαγή στη ζωή τους, η Αλίκη και ο Πέτρος βρίσκουν πρόσκαιρο καταφύγιο σε μια παραθαλάσσια, επαρχιακή πόλη μαζί με τον μικρό τους γιο, τον Παναγιώτη. Η απόφασή τους να εργαστούν σε προσωρινές δουλειές είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, με βάση το οποίο πρόκειται να επιστρέψουν το συντομότερο στην Αθήνα. Όταν η Αλίκη συνειδητοποιεί ότι το σχέδιο δεν λειτουργεί, ο Πέτρος αντιλαμβάνεται τη συναισθηματική της απομάκρυνση ως σιωπηρή αποδοκιμασία. Η απόσταση ανάμεσά τους μεγαλώνει, ώσπου ο κίνδυνος να παγιδευτούν σε έναν ιστό από ψέματα που οι ίδιοι έφτιαξαν), γίνεται αισθητός.
Προβάλλεται την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023, στις 22:00

woman walks ahead

"Μια γυναίκα προχωράει μπροστά" (2017)

Ένα καθηλωτικό δράμα εποχής, με ηρωίδα μία δυναμική γυναίκα. Η Κάθριν Γουέλντον (Τζέσικα Τσαστέιν) είναι ζωγράφος πορτρέτων και είναι από το Μπρούκλιν. Στα τέλη του 19ου αιώνα, θα ταξιδέψει μέχρι την Ντακότα, για να φτιάξει το πορτρέτο του Καθιστού Ταύρου, του ιερού αρχηγού της φυλής των ινδιάνων Λακότα. Το ταξίδι αυτό θα είναι καθοριστικής σημασίας για εκείνη, μια και θα εμπλακεί στον αγώνα των Ινδιάνων για την υπεράσπιση της γης τους και των δικαιωμάτων τους.
Προβάλλεται την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023, στις 22:00
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.