"Οι Πανθέοι": Ένα ταξίδι στο χρόνο, μέσα στο σετ της νέας σειράς του ΣΚΑΪ

Το "α" στα στούντιο Κάππα, όπου ο λογοτεχνικός κόσμος του Τάσου Αθανασιάδη ζωντανεύει και "Οι Πανθέοι" ετοιμάζονται να συστηθούν (και πάλι) στο ελληνικό κοινό.

πανθέοι

Ένα ορόσημο της ελληνικής πεζογραφίας, "Οι Πανθέοι" του συγγραφέα και ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη αποτελούν παράδειγμα της τέχνης που αντέχει στον χρόνο, τον τιμά και τον εμπιστεύεται. Αρχικά χωρισμένη σε τρεις τόμους (1η έκδοση, 1948-1961) και έπειτα σε τέσσερις (1967-1968), η ιστορία του βραβευμένου συγγραφέα εμβαθύνει στις σχέσεις της ομότιτλης οικογένειας και ψυχογραφεί προσεκτικά τους χαρακτήρες τριών γενεών. Τόσες περίπου είναι και οι γενιές που έχει αγγίξει το ίδιο το έργο, από τους πρώτους αναγνώστες του, μέχρι τους τηλεθεατές που είδαν την τηλεοπτική του μεταφορά το 1977, φτάνοντας στο σήμερα: το 2023, η Γιάννα Κανελλοπούλου και ο Άγγελος Χασάπογλου διασκευάζουν και πάλι το μυθιστόρημα, σε μία σειρά που σκηνοθετεί ο Σπύρος Μιχαλακόπουλος. "Οι Πανθέοι" (ξανά)έρχονται, αυτήν τη φορά στο ΣΚΑΪ, τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου. 

Η αναβίωση των "Πανθέων" ξεκινά στα στούντιο Κάππα στα Σπάτα, όπου εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι έχουν διαμορφωθεί για τους σκοπούς της σειράς, και σαν να βρίσκεσαι ξαφνικά σε χρονοκάψουλα, τα πάντα θυμίζουν την ξεχασμένη Ελλάδα του ’40. Εκεί μας υποδέχθηκε ο παραγωγός της σειράς, Κώστας Καραγιάννης, ο σκηνογράφος Αντώνης Χαλκιάς, ο ενδυματολόγος Κωνσταντίνος Ζαμάνης, ο μουσικός Μίνως Μάτσας που υπογράφει το τραγούδι των τίτλων, οι σεναριογράφοι, ο σκηνοθέτης και τα μέλη του εξαιρετικού καστ, η Κάτια Δανδουλάκη (η οποία συμμετείχε και στην πρώτη τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου) ο Αιμίλιος Χειλάκης, ο Μιχάλης Σαράντης και η Μελία Κράιλινγκ.


Συγκινητική δε ήταν η παρουσία και τα λόγια της Μαρίας Αθανασιάδη, συζύγου του συγγραφέα, η οποία μίλησε για τις μνήμες της από την πρώτη τηλεοπτική μεταφορά των "Πανθέων" και θυμήθηκε νοσταλγικά τον σύζυγό της: "Με αυτόν τον εκσυγχρονισμό του έργου, σκέφτομαι μήπως είναι αλήθεια αυτό που πίστευε ο Τάσος για την επιβίωση ενός έργου τέχνης. Ότι ο Άρειος Πάγος που θα κρίνει αν θα επιβιώσει ένα έργο φαντασίας είναι ο χρόνος". Δηλώνοντας αισιόδοξη για το νέο αυτό δημιουργικό εγχείρημα και την "επιστροφή" της λογοτεχνίας, συνέχισε δίνοντας τα εύσημα στον παραγωγό κ. Καραγιάννη, για τον στόχο του να φέρει μεγάλα έργα της ελληνικής πεζογραφίας στην τηλεόραση.

πανθέοι

Η σεναριογράφος Γιάννα Κανελλοπούλου μίλησε στη συνέχεια για τον "μύθο" που αποτελεί η ιστορία του Τάσου Αθανασιάδη, τόσο λόγω της λογοτεχνικής της αξίας όσο και της τηλεοπτικής της ιστορίας, ενώ στάθηκε στην αγάπη που ανέπτυξε για αυτήν διαβάζοντας το μυθιστόρημα: "Ένα καταπληκτικό βιβλίο που έχει μέσα την ιστορία της Ελλάδας, ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια αυτής της ιστορίας, και από την άλλη πλευρά, στον άλλον πόλο, τον άνθρωπο απέναντι σ’ αυτά τα μεγαλειώδη ερωτήματα που έρχεται να απαντήσει: τι είναι η ζωή, τι νοηματοδοτεί τη ζωή, τι είναι η ομορφιά, τι είναι ο θάνατος".

Τη σκυτάλη πήρε ο συν-σεναριογράφος Άγγελος Χασάπογλου: "Αντιμετωπίσαμε αυτό το μεγάλο έργο με όσο περισσότερο σεβασμό θα μπορούσαμε, το μελετήσαμε, και προσπαθήσαμε να το κάνουμε και εμείς δικό μας για να δούμε πως αυτό μπορεί να έρθει στο σήμερα. Ρίξαμε τη ματιά μας στο παρελθόν και προσπαθούμε να φτιάξουμε μία ιστορία και να τη μοιραστούμε το 2023 με τα τεχνικά μέσα που διαθέτουμε να δείξουμε πράγματα που δεν είχαν την ευτυχία και την πολυτέλεια να δείξουν τότε, όταν βγήκε για πρώτη φορά η σειρά".

πανθέοι

Η ιστορία των "Πανθέων" ξεκινά το 1939. Ενώ η Ευρώπη βρίσκεται στο χάος της αρχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στην Αθήνα τα ετερόκλητα μέλη της οικογένειας των Πανθέων συγκεντρώνονται στο αρχοντικό τους στην Κηφισιά, στο προσκέφαλο του ετοιμοθάνατου πατριάρχη της οικογένειας, Βλάση. Λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, θα απαρνηθεί με αποτροπιασμό την εκλιπούσα σύζυγό του και μητέρα τους, τη Νένα. Ταυτόχρονα, η απρόσμενη εμφάνιση της Μάρμως, της νεαρής συζύγου του γιου του Βλάση, Ανδρέα, θα ταράξει ακόμα περισσότερο τις ισορροπίες, ενώ ένα επικίνδυνο δίκτυο κατασκόπων απειλεί τους πρωταγωνιστές. Η στιγμή που η Ελλάδα θα μπει στον πόλεμο δεν αργεί, γεγονός που θα δοκιμάσει τις αντοχές, την αξιοπρέπεια και τη συνείδηση των ηρώων. 

Οι δημιουργοί των νέων "Πανθέων" ταξίδεψαν στον χρόνο μέσα από τον κόσμο του Τάσου Αθανασιάδη, κάνοντας λόγο για μία δημιουργική και διαμορφωτική για τους ίδιους εμπειρία, και το ελληνικό κοινό είναι έτοιμο να συνταξιδέψει μαζί τους τη φετινή σεζόν, ξεκινώντας τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, με την πρεμιέρα στο κανάλι του ΣΚΑΪ.

Δείτε το τρέιλερ της σειράς εδώ:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.