"Η επιστήμη κατά της τρομοκρατίας": Νέα σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2

Η νέα σειρά, 4 επεισοδίων, έρχεται σε Α' τηλεοπτική μετάδοση από την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου.

Η επιστήμη κατά της τρομοκρατίας - Soldier of the Future

Τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ "Η επιστήμη κατά της τρομοκρατίας" (Science vs Terrorism), που εισέρχεται στα μυστικά εργαστήρια όσων προσφέρουν τις δεξιότητές τους για την προστασία του κόσμου, θα παρακολουθήσουν -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές στην ΕΡΤ2, καθημερινά από τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023, στις 9:00 μ.μ.

Τα τελευταία δύο χρόνια ερευνητές στα Μαθηματικά, στην εικονική πραγματικότητα, στη Χημεία, στη Φυσική, στην Πληροφορική ή στη Μηχανολογία, θέτουν νέα όρια στους κλάδους τους. Σκοπός τους είναι ν’ αναπτύξουν πιο ακριβή ανάλυση δεδομένων και να ενεργοποιήσουν πιο αποτελεσματικές αντιδράσεις κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Συνεργαζόμενοι στενά με δημόσιους φορείς λήψης αποφάσεων και φορείς ασφαλείας, αναπτύσσουν και σχεδιάζουν μια σειρά τεχνολογιών αιχμής με σκοπό να σώσουν ζωές. Υπάρχουν εξελιγμένοι αλγόριθμοι για τον εντοπισμό υπόπτων, οσφρητικό DNA, κατασκοπευτικά μίνι ντρόουν, νέα υφάσματα ή υλικά. Δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία. Η σειρά εισέρχεται στα μυστικά εργαστήρια όσων προσφέρουν τις δεξιότητές τους για την προστασία του κόσμου.

Eπεισόδιο 1ο: "Ρομποτική" (Robotics) | Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, 9:00 μ.μ.

Τα έθνη του κόσμου αντιμετωπίζουν μια νέα πραγματικότητα: την κλιμάκωση της τρομοκρατίας. Έχουν παγιδευτεί σε μια άνιση μάχη ενάντια σ’ έναν εχθρό αποφασισμένο να τα αποσταθεροποιήσει. Σε μια εποχή κατά την οποία διεθνείς τρομοκράτες διατίθενται να πεθάνουν σε επιθέσεις ενάντια σε πολίτες και στρατιωτικούς στόχους, η αποφυγή απώλειας ζωών είναι η πρώτη προτεραιότητα. Και νέοι, τεχνολογικοί σύμμαχοι ίσως αποδειχθούν απαραίτητοι: τα ρομπότ. Μιμούνται τις ανθρώπινες αισθήσεις, εντοπίζουν απειλές χωρίς να ανιχνευτούν, διευκολύνουν τις δυνάμεις αντίδρασης και τις προστατεύουν από κινδύνους σε ακραίες καταστάσεις. Αυτές είναι μερικές από τις λύσεις που μπορεί να προσφέρει η Ρομποτική. Επιστήμονες, μηχανικοί και κατασκευαστές συνεργάζονται με τις παγκόσμιες ένοπλες δυνάμεις για να αναπτύξουν ρομποτικά συστήματα για χώρες που δέχονται τρομοκρατικές απειλές. Μέχρι πού θα φτάσει, όμως, η Ρομποτική για να ελαχιστοποιήσει την απώλεια ζωών;

Η επιστήμη κατά της τρομοκρατίας - Robotics

Eπεισόδιο 2ο: "Ψηφιακά δεδομένα" (Digital Data) | Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, 9:00 μ.μ.

Με την έλευση και την άνοδο της ψηφιακής τεχνολογίας και του διαδικτύου άλλαξε ο παγκόσμιος πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία. Οι ευκαιριακές και εξαιρετικά ευέλικτες ομάδες εξτρεμιστών αντιλήφθηκαν γρήγορα τις δυνατότητες του κυβερνοχώρου και τα ψηφιακά εργαλεία αύξησαν την ικανότητά τους να σπείρουν τον φόβο. Τώρα, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να διαδώσουν την προπαγάνδα τους, να επικοινωνούν και να στρατολογούν διαδικτυακά. Αύριο, ίσως καταφέρουν να εξαπολύσουν μια ευρείας κλίμακας επίθεση στον κυβερνοχώρο, ένα είδος ψηφιακής 11ης Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η εποχή της ψηφιακής και τεχνητής νοημοσύνης δίνει ελπίδα και στις χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Μηχανικοί υπολογιστών, εταιρείες ασφαλείας και επιστήμονες συνεργάζονται τώρα στενά με τις αστυνομικές δυνάμεις και τις υπηρεσίες πληροφοριών. Τους εφοδίασαν με νέα όπλα, νέα μέσα έρευνας και παρακολούθησης. Είτε πρόκειται για τον πραγματικό κόσμο είτε για τον απεριόριστο κόσμο του κυβερνοχώρου, ένας αόρατος πόλεμος διεξάγεται μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας και των τρομοκρατικών ομάδων.

Η επιστήμη κατά της τρομοκρατίας - Digital Data

Eπεισόδιο 3ο: "Βιοτρομοκρατία" (Bioterrorism) | Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, 9:00 μ.μ.

Τον περασμένο αιώνα, η ξέφρενη κούρσα των εξοπλισμών και μια πολιτική αποτροπής οδήγησαν στη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής: πυρηνικές βόμβες, χημικούς και βιολογικούς παράγοντες. Η χρήση και η ανάπτυξή τους διέπονται από διεθνείς συμβάσεις. Ομαδοποιούνται με το ακρωνύμιο CBRN, "χημική, βιολογική, ραδιολογική και πυρηνική" και αυτά τα αντισυμβατικά, συχνά αόρατα όπλα τροφοδοτούν τους χειρότερους φόβους μας και θα μπορούσαν κάλλιστα να σημαδέψουν την έλευση μιας νέας εποχής παγκόσμιαςτρομοκρατίας: αυτή της μαζικής αποσταθεροποίησης. Για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής, η διεθνής κοινότητα προετοιμάζεται και οι επιστήμονες του κόσμου έχουν ξεκινήσει δράση. Ερευνητές, κατασκευαστές και στρατοί… συνεργάζονται για την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων τελευταίας τεχνολογίας για τον εντοπισμό, την αναγνώριση, απολύμανση και εξουδετέρωση των πιο τοξικών παραγόντων. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ο κόσμος έχει συγκλονιστεί από την υπερτρομοκρατία. Αυτή η επίφοβη κατάσταση έχει πυροδοτήσει έναν αγώνα για όλο και πιο καταστρεπτικά όπλα.

Η επιστήμη κατά της τρομοκρατίας - Bioterrorism

Eπεισόδιο 4ο (τελευταίο): "Στρατιώτες του μέλλοντος" (Soldier of the Future) | Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, 9:00 μ.μ.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, άλλαξε ριζικά ο τρόπος με τον οποίο δρουν οι τρομοκρατικές ομάδες. Ο νέος τους στόχος είναι να σκοτώνουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες πριν έρθουν σε άμεση αντιπαράθεση με την αστυνομία και τις ειδικές δυνάμεις. Για νααντιμετωπίσουν αυτό το νέο δόγμα, οι μονάδες που είναι επιφορτισμένες με την  εξουδετέρωση των τρομοκρατών αναγκάστηκαν να αλλάξουν τον δικό τους τρόπο δράσης. Πλέον, πρέπει να δρουν πιο γρήγορα και με λιγότερες πληροφορίες, επειδή ο εχθρός είναι εμπειροπόλεμος, καλά εξοπλισμένος και έτοιμος να πεθάνει σε σφοδρή μάχη. Επιστήμονες και ερευνητές ανά τον κόσμο εργάζονται ακατάπαυστα για την ανάπτυξη νέων εξοπλισμών, ώστε να βοηθήσουν αυτές τις μονάδες, δίνοντάς τους το πλεονέκτημα να στοχεύουν με μεγαλύτερη ακρίβεια, να βλέπουν πιο μακριά, να ακούνε πιο καθαρά, να κινούνται πιο γρήγορα και να έχουν μεγαλύτερη δύναμη και αντοχή. Οι εφευρέσεις τους ενισχύουν τις αισθήσεις των στρατιωτών και αυξάνουν τις ικανότητές τους στις επιχειρήσεις. Εμπνέονται από τις πιο πρόσφατες καινοτομίες στους κλάδους της Οπτικής, της Βαλλιστικής και της Ιατρικής, αλλά και από τη φύση και την ανθρώπινη φαντασία. Μήπως στο μέλλον θα μετατρέψουν τους στρατιώτες μας σε ανθρώπους-ρομπότ, βγαλμένους από ταινία επιστημονικής φαντασίας;

Η επιστήμη κατά της τρομοκρατίας - Soldier of the Future

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.