"Ψυχοκόρες": Μια δύσκολη αλλά απαραίτητη γυναικεία ιστορία

Τα δύο πρώτα επεισόδια της νέας σειράς εποχής που ανατρέχει στην Ελλάδα του ’50 και εμβαθύνει στον τοξικό θεσμό, είναι πλέον διαθέσιμα στο ΑΝΤ1+.

ψυχοκόρες

Η οικιακή σφαίρα ήταν καθολικά και ιστορικά ταυτισμένη με τη γυναίκα, την νοικοκυρά, την φροντίστρια. Σήμερα, οι δουλειές του σπιτιού και των παιδιών που απαιτούνται από μία γυναίκα, και που κατά πάσα πιθανότητα διαμορφώνουν ένα 2ο άτυπο 8ωρο μετά από ένα τυπικό εργασιακό 8ωρο, θεωρούνται απλήρωτη εργασία - ένας όρος που ήρθε στο προσκήνιο με το δεύτερο φεμινιστικό κύμα τη δεκαετία του ‘60. Γενιές και γενιές γυναικών σε όλον τον κόσμο, αφιέρωσαν ολόκληρες ζωές υποταγμένες την πατριαρχική προσδοκία και στερημένες από την ελευθερία, φροντίζοντας σπίτια και παιδιά που μπορεί να μην ήταν καν δικά τους. Η νέα σειρά του ΑNT1+ "Ψυχοκόρες", ανατρέχει στην δύσκολη Ελλάδα του ’50 και εμβαθύνει στο θεσμό της ψυχοκόρης, των νεαρών (ξενιτεμένων συνήθως) γυναικών που φιλοξενούνταν από ξένες οικογένειες ως μέλη του "οικιακού προσωπικού", ως "νέα αποκτήματα", για να θίξει όχι μόνο τον έμφυλο αλλά και τον ταξικό χαρακτήρα του.

Σε σκηνοθεσία Μιχάλη Χαραλαμπίδη και παραγωγή της Feelgood Productions, οι "Ψυχοκόρες" συνθέτουν με πολιτισμική ακρίβεια μία καλαίσθητη αναβίωση της αντιφατικής Ελλάδας του ’50. Η ιστορία ξεκινά σε ένα χωριό της Βόρειας Ελλάδας, όπου γνωρίζουμε τις τέσσερις δεμένες αδερφές Πολύζου: την Μαρίκα (Μαριάννα Κιμούλη), την Δεσποινιώ (Μένια Βουλιώτη), την Φρόσω (Άννα Λουιζίδη) και την Βασιλική (Μαργαρίτα Αλεξιάδη). Όταν ο καλοπροαίρετος πατέρας τους συλλαμβάνεται από την χωροφυλακή και εξορίζεται, η μητέρα τους πεθαίνει και τα κορίτσια αναγκάζονται να φύγουν από το χωριό αναζητώντας ένα μέλλον στην Αθήνα ως ψυχοκόρες - χωρίς φυσικά να καταλαβαίνουν ακριβώς τι θα σήμαινε αυτό. Η δύναμη που αντλούσαν από την πεποίθηση πως θα μείνουν ενωμένες εξαντλείται όταν τις χωρίζουν βίαια και καταλήγουν σε διαφορετικά σπίτια, μην μπορώντας να επικοινωνήσουν η μία με την άλλη.

ψυχοκόρες

Ένα πλούσιο αρχοντικό, ένας εύπορος κτηματίας και μια μεγαλοαστική πολιτική οικογένεια. Η Μαρίκα, η μεγαλύτερη και πιο σκληραγωγημένη αδερφή, καταλήγει μαζί με την χαμηλών τόνων Δεσποινιώ στο σπίτι του φιλοχρήματου Κοσμά Κοτρώτση (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης) και της άστατης γυναίκας του Νέλλα (Δήμητρα Ματσούκα). Τόσο το ψυχρό ζευγάρι όσο και οι μεγαλύτερες οικιακές βοηθοί που αναλαμβάνουν την εκπαίδευση των κοριτσιών, τις κακομεταχειρίζονται από την πρώτη τους κι όλας μέρα στο σπίτι, κλειδώνοντας τες στο δωμάτιο τους το βράδυ και τρομοκρατώντας τες με τον βίαιο τρόπο τους. Η Φρόσω φτάνει αντί για την Αθήνα όπως νόμιζε, στην Τρίπολη, όπου την υποδέχεται εγκάρδια -με έναν ενθουσιασμό τόσο άμεσο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ύποπτος- η Ευανθία (Μαρίνα Ασλάνογλου), γυναίκα του λιγομίλητου και αυστηρού Ηλία Νάτση (Χρήστος Μαλάκης). Η πιο φαινομενικά τυχερή είναι μάλλον η Βασιλική, η οποία διακατέχεται από μία ανησυχία και μία όρεξη για μάθηση, και καταλήγει σε ένα σπίτι γεμάτο βιβλία και μουσικές - αλλά και διαφθορά και εντάσεις. Την υποδέχεται η οικοδέσποινα Μάγια, μια αριστοκράτισσα ενεργή στο φεμινιστικό κίνημα και κόρη του πολιτικού Βαγγέλη Αδρίτη (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος).

ψυχοκόρες

Η Πέννυ Φυλακτάκη και ο Βαγγέλης Νάσης συν-υπογράφουν το σενάριο για μία σειρά εποχής -με όλες τις θλιβερές πτυχές της τότε πραγματικότητας να επιμένουν στην αφήγηση-  από την οποία δε λείπει όμως το σύγχρονο στοιχείο. Η soft-ροκ διάθεση της μουσικής επένδυσης προσδίδει τόσο στο προσεγμένο στυλισάρισμα της σειράς όσο και στο ενδυναμωτικό αίσθημα των πρωταγωνιστών που θα τις ωθήσει στην αντίσταση κατά της πολυδιάστατης εκμετάλλευσης και των παθογενειών που τις απειλούν. Τα δύο πρώτα επεισόδια αφήνουν τον θεατή με ένα βάρος και ένα άγχος για το τι μέλλει να αντιμετωπίσουν οι τέσσερις πρωταγωνίστριες, αλλά και με μία ανυπομονησία για την ελπίδα και τη δύναμη που θα ξαναενώσει τις "Ψυχοκόρες", και εν τέλει θα τις απελευθερώσει.

Τα δύο πρώτα επεισόδια της σειράς "Ψυχοκόρες" είναι διαθέσιμες από σήμερα, 1/9, στην streaming πλατφόρμα του ANT1+.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Μάιος στο Netflix με "Maestro" και πολλά ακόμα

Μάιος στο Netflix με Xριστόφορο Παπακαλιάτη, φρέσκιες σειρές, πολυαναμενόμενες ταινίες και σύγχρονα ντοκιμαντέρ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζονται στην ΤV τις ημέρες του Πάσχα

Βραβευμένα φιλμ, peak ελληνικό σινεμά και αγαπημένα animation, έρχονται από σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη (2/5), μέχρι Τετάρτη του Πάσχα (8/5) στα ελληνικά κανάλια.

"Underwonder": Βουτιά στα αθέατα υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας με τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV

Το πρωτότυπο ντοκιμαντέρ έρχεται στο COSMOTE HISTORY HD ανήμερα του Πάσχα και υπόσχεται ένα επιστημονικό και ψυχαγωγικό ταξίδι κινηματογραφικής αισθητικής.

Όλα όσα θα δούμε τον Μάιο στο Disney+

Nέα ντοκιμαντέρ, πρωτότυπο περιεχόμενο και χιλιάδες τίτλοι Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic, έρχονται σύντομα στην streaming πλατφόρμα.

Σειρές και ταινίες για όλη την οικογένεια στο ΑΝΤ1+

H ελληνική πλατφόρμα φροντίζει αυτό το Πάσχα να είναι κοντά σε όλη την οικογένεια με επιλεγμένες ξένες σειρές, ταινίες και παιδικό κινηματογραφικό περιεχόμενο.

Η βίαιη συναισθηματική ειλικρίνεια του "Baby Reindeer"

Το Νο1 του παγκοσμίου Top 10 τoυ Netflix συγκαταλέγεται στις σπάνιες περιπτώσεις τηλεοπτικών χιτ που είναι εξίσου εντυπωσιακά με τον ντόρο που προκαλούν.

Το πλούσιο περιεχόμενο της Paramount+ διαθέσιμο στην COSMOTE TV

Σειρές και ταινίες της Paramount+ είναι πλέον διαθέσιμες στην Ελλάδα αποκλειστικά μέσω της COSMOTE TV, σε ειδικά διαμορφωμένη περιοχή στη streaming υπηρεσία της.