"Η παραλία": Βία και έρωτας συγκρούονται στη νέα σειρά της ΕΡΤ1

Λίγο πριν τη μεγάλη πρεμιέρα τη Δευτέρα 4/9, είδαμε το πρώτο επεισόδιο της νέας δραματικής σειράς της ΕΡΤ1 με φόντο τα ταραχώδη Μάταλα του '60.

paralia

Η "χώρα των χίπις", ένας "επίγειος Παράδεισος",  μια "ουτοπία". Η παραλία των Ματάλων, παρ’ ότι μοιάζει πλέον με κάθε άλλο τουριστικό σποτ της χώρας, παραμένει ένας τόπος με σπουδαίο παρελθόν και μοναδική αύρα, ταυτισμένος με την ανεμελιά και εγγεγραμμένος στη συλλογική μνήμη μέσω εικόνων που ανήκουν στη δεκαετία του ’60. Τα Μάταλα του τότε αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες που νοσταλγικά ανέτρεξαν σε αυτά εμπλουτίζοντας το έργο τους.

Η Τζόνι Μίτσελ (η οποία υπήρξε μέλος της κοινότητας) στο τραγούδι της "Carey" (1971), το φωτογραφικό τεύχος "Mythos Matala / The Myth of Matala" του Γερμανού Αρν Στρομέγιερ (2011), το ντοκιμαντέρ "Hippie Hippie Matala! Matala!" του Γιώργου Βαρέλα (2013). Πιο πρόσφατα, το 2021, εκδόθηκε "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" της Πηνελόπης Κουρτζή, μία δραματική ιστορία που εκτυλίσσεται στα Μάταλα του 1969, στην οποία βασίζεται και η νέα σειρά της ΕΡΤ, "Η παραλία".

η παραλία

Ο Γιώργος Χρυσοβιτσάνος και ο Κώστας Γεραμπίνης διασκευάζουν το μυθιστόρημα της Πηνελόπης Κουρτζή και φέρνουν τους προσεγμένα σκιαγραφημένους χαρακτήρες της στη μικρή οθόνη. "Η παραλία" αφορά τους δύο κόσμους που συνυπήρχαν στα Μάταλα στα τέλη της δεκαετίας: την κλειστή κοινωνία ντόπιων οικογενειών και το κοινόβιο των χίπηδων στις σπηλιές των παραθαλάσσιων βράχων - δύο κόσμοι που διασταυρώνονται με τους πιο ρομαντικούς αλλά και βίαιους τρόπους.

Αφετηρία της ιστορίας αποτελεί η επιστροφή της Υπατίας (Δανάη Μιχαλάκη), κόρη της εύπορης οικογένειας Αρχοντάκη, στον τόπο της μετά από δυο χρόνια απουσίας στο Λονδίνο, με αφορμή τον πρόσφατο αρραβώνα της. Εκεί, φαινομενικά τα πάντα έχουν μείνει όπως τα άφησε, όμως στην πραγματικότητα έχουν αλλάξει πολλά. Οι άνδρες που ήξερε είναι πολύ πιο σκληροί, οι γυναίκες κλήθηκαν να ενηλικιωθούν απότομα και οι γονείς της φαίνεται να κρύβουν μυστικά, τόσο ο ένας από τον άλλων όσο και από τους γύρω τους.

η παραλία

Την πρώτη της μέρα στα Μάταλα, θα συναντήσει συγγενείς, φίλους και παλιούς γνωστούς, οι ζωές των οποίων συνδέονται πολύ πιο στενά απ’ ό,τι φαντάζεται. Η μητέρα της, Αντιγόνη (Γιούλικα Σκαφιδά), μία καλλιτέχνιδα ήρεμων τόνων και σύγχρονης ιδεολογίας, φαίνεται να είναι για την Υπατία ο πυρήνας του κόσμου της. Όσο αποζητά την έγκριση και την αποδοχή της μητέρας της, άλλο τόσο δείχνει αποστασιοποιημένη από τον πατέρα της, Διονύση (Αλέξανδρος Λογοθέτης), έναν αυστηρό επιχειρηματία με συγκεκριμένες απόψεις και ιδιαίτερη αδυναμία στην κόρη του.

Θα συναντήσει ακόμα τις δυο αγαπημένες παιδικές της φίλες, ενήλικες πια και αντιμέτωπες με τον συντηρητισμό του τόπου, στον οποίο αντιστέκονται με όσα μέσα διαθέτουν. Ένα από αυτά είναι η συναναστροφή τους με "τα παιδιά των λουλουδιών". Έτσι, οι τρεις τους σχεδιάζουν να γιορτάσουν την άφιξη της Υπατίας πηγαίνοντας στο πάρτι της κοινότητας στην παραλία, και το πρώτο βράδυ της πρωταγωνίστριας στο νησί θα εξελιχθεί στο πιο καθοριστικό της ζωής της.

παραλία

Το 1ο επεισόδιο της σειράς, την οποία σκηνοθετεί ο Στέφανος Μπλάτσος, κορυφώνεται με μία αρχή και ένα τέλος: ένας έρωτας γεννιέται και μία γυναίκα δολοφονείται. Σε αντίθεση με την επικρατέστερη κοινή γνώμη που θέλει τα Μάταλα παραδεισένια και ιδανικά, "Η παραλία" τολμά να θίξει τις πιο σκοτεινές και λιγότερο θεατές πτυχές του τόπου, ο οποίος πρωταγωνιστεί ως ταυτόχρονα ειδυλλιακός και απειλητικός. Το αίσθημα αποδοχής και ελευθερίας της χίπικης κοινότητας έρχεται σε αντίθεση -και σύγκρουση- με την ξενοφοβική και πατριαρχική κοινωνία των ντόπιων, και οι πρωταγωνιστές της σειράς παρασέρνονται σε μία δίνη που δε δείχνει να έχει εύκολο τελειωμό.

"Η παραλία" κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ1 τη Δευτέρα 4/9 στις 22:45, και θα μεταδίδεται από Δευτέρα έως Παρασκευή.  

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.