O σεναριογράφος του "The Bear" απεργεί: "Δεν μας επιτρέπεται καν να ανήκουμε στη μεσαία τάξη"

Ο σεναριογράφος Άλεξ Ο' Κιφ έβγαλε ελλάχιστα χρήματα δουλεύοντας σε μία σειρά που απέφερε στην Disney εκατομμύρια και απαντά στα προκλητικά σχόλια του CEO της για την απεργία.

alex o keefe

H απεργία των σεναριογράφων και των ηθοποιών της Αμερικής συνεχίζεται, με μεγάλα ονόματα όπως ο Μαρκ Ράφαλο, ο Τζέισον Σουντέκις και η Ολίβια Γουάιλντ, να βγαίνουν στους δρόμους μαζί με τους πιο "άσημους" επαγγελματίες του χώρου, σε μία συμβολική ένδειξη αλληλεγγύης. Γιατί φυσικά, οι αστέρες του Χόλιγουντ δεν έχουν να διεκδικήσουν κάποιες καλύτερες συνθήκες ζωής ή εργασίας.

Παρ' όλα αυτά τους βλέπουμε ενεργούς στην απεργία, ενώ κάποιοι από αυτούς, όπως οι Τζορτζ Κλούνι, Τζούλια Ρόμπερτς, Μέριλ Στριπ, Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Ματ Ντέιμον, κινήθηκαν έμπρακτα δωρίζοντας από 1 εκατομμύριο δολλάρια για το σκοπό της στήριξης των διαμαρτυρόμενων. Όμως από τους τελευταίους, οι περισσότεροι διεκδικούν μέσω της απεργίας μία βασική ποιότητα ζωής και έναν μισθό άνω του βασικού. Και αυτό το γεγονός καθιστά την αντιμετώπιση των στούντιο παραγωγής και των εκπροσώπων τους, αν όχι απάνθρωπη, τουλάχιστον προκλητική.

mark rufallo

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Disney, Μπομπ Ίγκερ, δήλωσε σε συνέντευξή του πως υπάρχει από την μεριά των απεργούντων "ένα υψηλό επίπεδο προσδοκίας που δεν είναι ρεαλιστικό". Βγαίνοντας στο CNN την προηγούμενη εβδομάδα, ο σεναριογράφος του "The Bear" (μιας από τις πιο επιτυχημένες σειρές της χρονιάς) Άλεξ Ο' Κιφ, απαντά:

"Είναι πολύ αστείο να ακούει κανείς αυτόν τον πολυεκατομμυριούχο CEO να λέει ότι δεν είμαστε ρεαλιστές. Είναι αστείο το ποιος έχει την πολυτέλεια να φαντάζεται σε αυτόν τον κόσμο, να είναι μη ρεαλιστής, αφού πρωταγωνιστούμε στις πιο τρελές φαντασιώσεις μερικών δισεκατομμυριούχων που έχουν σχεδιάσει την οικονομία μας αποκλειστικά προς όφελός τους. Και έτσι, υπάρχει το ένα 1% και οι υπόλοιποι είμαστε το 99%. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει σε κάθε τμήμα του "μηχανισμού" τους και αυτές οι μεγάλες εταιρείες μέσων -περίπου 6 συνεταιρισμοί ελέγχουν το 90% των μέσων μαζικής ενημέρωσης, νομίζω- ελέγχουν τόσο μεγάλο μέρος της οικονομίας".

[...] "Αυτή η απεργία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), για τον έλεγχο και την ρύθμιση της χρήσης του ΑΙ, για την οποία πολλοί επιστήμονες και κορυφαίοι ειδικοί σε θέματα ΑΙ έχουν πει πως αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερες υπαρξιακές απειλές. Διαχειριζόμαστε ήδη αρκετές. Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στο να πληρώνουμε τους εργαζόμενους αυτό που τους αξίζει".

[...] "Ήμουν ένας από τους σεναριογράφους της σειράς "The Bear". Έβγαλα πολύ λίγα χρήματα. Δεν είδα κανένα κέρδος από αυτό. Ζούσα κάτω από το όριο της φτώχειας, δουλεύοντας σε αυτή τη σειρά που έχει αποφέρει εκατομμύρια δολάρια για το FX και την Disney γενικότερα. Ο κόσμος δε θα έπρεπε να είναι έτσι. Υπάρχει αρκετός πλούτος στο πλαίσιο αυτής της βιομηχανίας μόνο, ώστε να βιώνουμε όλοι μας επιτυχία.

[...] "Δεν μας επιτρέπεται καν να ανήκουμε στη μεσαία τάξη, μας λένε απλώς να είμαστε ευγνώμονες. Όχι, είμαστε πολύ θυμωμένοι, δε θα το ανεχτούμε άλλο. Οι εργαζόμενοι έχουν όλη τη δύναμη. Εμείς κάνουμε αυτή την οικονομία να λειτουργεί και θα την κάνουμε να παραλύσει μέχρι να πάρουμε το μερίδιο που μας αναλογεί". 

strike

Η απεργία των σεναριογράφων ξεκίνησε τον Μάιο και συνεχίζεται δυναμικά, με τους ηθοποιούς να συμμετέχουν πλέον ενεργά εγκαταλείποντας τα πλατό των μεγάλων στούντιο. Οι επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς με πολλά πρότζεκτ να βρίσκονται σε παύση ενώ στατιστικά προβλέπεται πως το τηλεοπτικό και κινηματογραφικό τοπίο της επόμενης σεζόν θα είναι φανερά φτωχότερο και θα στηριχτεί κατά βάση σε επαναλήψεις τόσο σειρών και ταινιών όσο και εκπομπών. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Μάιος στο Netflix με "Maestro" και πολλά ακόμα

Μάιος στο Netflix με Xριστόφορο Παπακαλιάτη, φρέσκιες σειρές, πολυαναμενόμενες ταινίες και σύγχρονα ντοκιμαντέρ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζονται στην ΤV τις ημέρες του Πάσχα

Βραβευμένα φιλμ, peak ελληνικό σινεμά και αγαπημένα animation, έρχονται από σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη (2/5), μέχρι Τετάρτη του Πάσχα (8/5) στα ελληνικά κανάλια.

"Underwonder": Βουτιά στα αθέατα υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας με τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV

Το πρωτότυπο ντοκιμαντέρ έρχεται στο COSMOTE HISTORY HD ανήμερα του Πάσχα και υπόσχεται ένα επιστημονικό και ψυχαγωγικό ταξίδι κινηματογραφικής αισθητικής.

Όλα όσα θα δούμε τον Μάιο στο Disney+

Nέα ντοκιμαντέρ, πρωτότυπο περιεχόμενο και χιλιάδες τίτλοι Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic, έρχονται σύντομα στην streaming πλατφόρμα.

Σειρές και ταινίες για όλη την οικογένεια στο ΑΝΤ1+

H ελληνική πλατφόρμα φροντίζει αυτό το Πάσχα να είναι κοντά σε όλη την οικογένεια με επιλεγμένες ξένες σειρές, ταινίες και παιδικό κινηματογραφικό περιεχόμενο.

Η βίαιη συναισθηματική ειλικρίνεια του "Baby Reindeer"

Το Νο1 του παγκοσμίου Top 10 τoυ Netflix συγκαταλέγεται στις σπάνιες περιπτώσεις τηλεοπτικών χιτ που είναι εξίσου εντυπωσιακά με τον ντόρο που προκαλούν.

Το πλούσιο περιεχόμενο της Paramount+ διαθέσιμο στην COSMOTE TV

Σειρές και ταινίες της Paramount+ είναι πλέον διαθέσιμες στην Ελλάδα αποκλειστικά μέσω της COSMOTE TV, σε ειδικά διαμορφωμένη περιοχή στη streaming υπηρεσία της.