"Daisy Jones & the Six": Μία μουσική ωδή στην κουλτούρα των 70s, εμπνευσμένη από τους Fleetwood Mac

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με μία σειρά που μας μεταφέρει στη μουσική σκηνή των 70s, στον μικρόκοσμο της ματαιοδοξίας και της φιλοδοξίας, και στη δίνη της κατάχρησης (και) του έρωτα που παρέσυραν την πρωταγωνιστική μπάντα Daisy Jones & the Six.

daisy

To 1977 κυκλοφορεί το Rumors των Fleetwood Mac, ένας δίσκος-ορόσημο τόσο της διαχρονικής μπάντας όσο και της παγκόσμιας μουσικής. Το άλμπουμ έσπασε ρεκόρ πωλήσεων, έφτασε στην κορυφή των παγκόσμιων charts και θεωρείται από πολλούς το καλύτερο όλων των εποχών. Όμως η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του εξιτάρει ακόμα περισσότερο από την εντυπωσιακή πορεία του. Οι Fleetwood Mac άντλησαν έμπνευση για τα τραγούδια του Rumors από τις ταραχώδεις μεταξύ τους σχέσεις, τους έρωτες και τους χωρισμούς τους (η Στίβι Νικς έγραψε το "Dreams” ως απάντηση στο "Go Your Own Way” του πρώην της Λίντσεϊ Μπάκινχαμ - και τα δύο κυκλοφόρησαν στον δίσκο), και τα ηχογράφησαν υπό την επήρεια πολλών ναρκωτικών, τόσο που παραλίγο να αφιέρωναν το άλμπουμ στον ντίλερ τους. Ας αφήσουμε όμως τους Fleetwood Mac και ας συζητήσουμε για τους Daisy Jones & The Six, τους πρωταγωνιστές της ομώνυμης σειράς που αποτίει φόρο τιμής στην ιστορική μπάντα αλλά και σε ολόκληρη την εποχή την οποία εκπροσώπησε.

O Σκοτ Νόισταντερ και ο Μάικλ Χ. Βέμπερ (σεναριογράφοι του "(500) Μέρες με τη Σάμερ") συνεργάζονται και πάλι, αυτήν τη φορά για την τηλεοπτική μεταφορά του "Daisy Jones & The Six” που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Τέιλορ Τζένκινς Ριντ. Με το στοιχείο του ντοκιμαντέρ να ενσωματώνεται στην αφήγηση επηρεάζοντας την τόσο τη γραμμικότητά όσο και την αισθητική της, η σειρά σκιαγραφεί το σύντομο αλλά θυελλώδες ταξίδι του μουσικού συγκροτήματος Daisy Jones & The Six, από τη γνωριμία και τη δημιουργία τους μέχρι την απόλυτη φήμη και την ατομική, διαπροσωπική και ολοσχερή τους διάλυση. Τα μέλη των Daisy Jones, χρόνια μετά την επιτυχία τους και ενώ παραμένουν αποξενωμένοι, καλούνται να δώσουν συνεντεύξεις για ένα ντοκιμαντέρ που γυρίζει ένα άγνωστο ως το φινάλε πρόσωπο. Εξιστορούν λοιπόν στην κάμερα τα γεγονότα που καθόρισαν την κοινή τους ζωή, ενώ η παράλληλη αναδρομική αφήγηση μάς μεταφέρει μυσταγωγικά στην καρδιά των 70s, στα στούντιο ηχογράφησης και τη μουσική σκηνή του Λος Άντζελες, στον μικρόκοσμο της ματαιοδοξίας και της φιλοδοξίας, και στη δίνη της κατάχρησης (και) του έρωτα που τους αποτελείωσε.

daisy

Τα τέλη της δεκαετίας του ’60 βρίσκουν την έφηβη Ντέιζι Τζόουνς (Ράιλι Κιού), ανήσυχη και μοναχική, να μπαινοβγαίνει στα κλαμπ του Σάνσετ Στριπ με το βλέμμα της καρφωμένο στη σκηνή σαν να βλέπει σε όραμα το μέλλον της. Ξεκινά να γράφει πυρετωδώς στίχους και μουσική, όμως μπλέκει με άνδρες που την εκμεταλλεύονται φορώντας της τον ρόλο της μούσας, όταν εκείνη βλέπει τον εαυτό της ως δημιουργό. Έτσι ακριβώς, αποφασίζει να συστηθεί στον κόσμο, ως δημιουργός, και ξεκινάει να παίζει τα τραγούδια της λάιβ στα μπαρ του Λος Άντζελες. Ταυτόχρονα στην απέναντι ακτή, στο Πίτσμπουργκ της μεσοδυτικής Αμερικής, τα αδέρφια Νταν, Μπίλι (Σαμ Κάλφλιν) και Γκράαμ (Γουίλ Χάρισον), σχηματίζουν με τους φίλους τους Έντι (Τζος Γουάιτχαους) και Γουόρεν (Σεμπάστιαν Τσακόν) τους The Dunne Brothers, μία μπάντα που βρίσκει τη θέση της στην τοπική μουσική σκηνή αλλά δυσκολεύεται να εισχωρήσει στα δημοφιλή κλαμπ της χώρας και να διευρύνει το κοινό της. Η προσθήκη της μπλαζέ Βρετανίδας Κάρεν (Σούκι Γουότερχάους) και των πλήκτρων της προσδίδουν στους Dunne το edge που χρειαζόντουσαν, και η νεοσύστατη μπάντα ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη μαζί με την υποστηρικτική κοπέλα του Μπίλι, Καμίλα (Καμίλα Μορόνε), η οποία αφοσιώνεται ενεργά τόσο στα δημιουργικά όσο και στα πρακτικά του σχήματος.

daisy

Με δύο γυναίκες να ανατρέπουν τη δυναμική της μπάντας αναλαμβάνοντας κομβικό ρόλο στην ανοδική πορεία της, oι The Dunne Brothers εγκαταλείπουν το έμφυλο brand name τους και συνεχίζουν ως The Six. Στο πρώτο τους λάιβ, γνωρίζουν τον μουσικό παραγωγό Τέντι Πράις (Τομ Ράιτ), ο οποίος είχε ήδη προσεγγίσει την Ντέιζι στο Λος Άντζελες όμως χωρίς αποτέλεσμα. Η Ντέιζι, απρόθυμη να συμβιβαστεί έστω και λίγο δημιουργικά, είχε αρχικά - και αλαζονικά - αρνηθεί τις προτάσεις του σχετικά με το πώς θα μπορούσε να βελτιώσει τον ήχο της. Αντιθέτως, οι The Six τον παρακαλούν για ένα εισιτήριο στο στούντιο ηχογράφησης, για μία ευκαιρία να αποδείξουν πως αξίζουν ένα συμβόλαιο με την επιφανή δισκογραφική την οποία εκπροσωπεί. Ο Τέντι αποφασίζει να φέρει σε επαφή την Ντέιζι Τζόουνς και τους The Six, πιστεύοντας πως η συνεργασία τους θα απογειώσει την τέχνη τους - και είχε δίκιο. Έτσι δημιουργούνται οι Daisy Jones & The Six, με τον Μπίλι και την Ντέιζι σε ρόλους ταυτόχρονα στιχουργών και lead singers.  Κυκλοφορούν το πρώτο και μοναδικό άλμπουμ τους Aurora, το οποίο σημειώνει παγκόσμια επιτυχία και τους στέλνει σε μία ταραχώδη περιοδεία με τελικό προορισμό το Σικάγο, όπου θα δώσουν την τελευταία τους συναυλία, τον Ιούλιο του 1979.

Οι ζωές των επτά πρωταγωνιστών τέμνονται καρμικά, σε μία "ένωση" που τους έφτασε στο απόγειο της καριέρας τους και καθόρισε την προσωπική ζωή του καθενός. Η θυελλώδης δημιουργική και ερωτική σχέση του Μπίλι και της Ντέιζι αποτελεί τον πυρήνα των "Daisy Jones & The Six”, άρα και της αφήγησης. Τους δύο πρωταγωνιστές φέρνει κοντά μία χημεία τόσο σπάνια στην απολυτότητά της, που δυσκολεύονται να τη διαχειριστούν. Τόσο ο Μπίλι όσο και η Ντέιζι παλεύουν με τις καταχρήσεις, μία κοινή εμπειρία που τους φέρνει κοντά. Μοιάζουν, γι’ αυτό φοβούνται αλλά παράλληλα έλκονται ο ένας από τον άλλον. Ο τρόπος που συνδέονται θυμίζει άλλη μία εξάρτηση η οποία τους δίνει από τη μία έμπνευση και από την άλλη τους πληγώνει. Η καλλιτεχνική δημιουργία είναι γι’ αυτούς διαδικασία βιωματική και μαζί γράφουν τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Daisy Jones & The Six, με τη σχέση τους να είναι ταυτόχρονα η σπίθα που έδωσε ζωή στην μπάντα και η αιτία του τέλους της.

daisy

Το "Daisy Jones & The Six” είναι μεν προϊόν μυθοπλασίας αλλά όλα τα στοιχεία που το συνθέτουν χαρακτηρίζονται από μία αληθοφάνεια που το καθιστά εμβυθιστικά νοσταλγικό. Πέρα από τη συνάφεια της ιστορίας με τα πραγματικά γεγονότα που καθόρισαν τους υπέρτατους Fleetwood Mac, τα τραγούδια των Daisy Jones γράφτηκαν για τη σειρά και ηχογραφήθηκαν από τους πρωταγωνιστές της, καταθέτοντας ένα πρωτότυπο soundtrack με τις ρίζες του στη ροκ των 70s. Οι πολιτισμικές αναφορές της σειράς (το ταξίδι της Ντέιζι στην Ύδρα, ο Λέοναρντ Κόεν, το Troubadour του Σάνσετ Στριπ και πολλά άλλα) ενισχύουν τον ρεαλισμό όσον αφορά την εποχή που απεικονίζει, ενώ το "Dancing Barefoot” της Πάτι Σμιθ αναλαμβάνει το πρώτο στάδιο μύησης του θεατή ως τραγούδι εισαγωγής. Από τη μουσική και τα κουστούμια μέχρι τις ιστορικές αναφορές και το περιεχόμενο της πλοκής, το "Daisy Jones & The Six” είναι μία ωδή στη μουσική και στην κουλτούρα μίας - καλλιτεχνικά και κοινωνικά - εμβληματικής δεκαετίας, η οποία αντλεί έμπνευση από μία πολύπλοκή ερωτική σχέση αλλά υπογράφει τον επίλογο της με ένα ξεκάθαρο και πάντα επίκαιρο φεμινιστικό σχόλιο.

Το "Daisy Jones & The Six" είναι διαθέσιμη στο Amazon Prime.

Δείτε το τρέιλερ της μίνι σειράς εδώ:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Το ντοκιμαντέρ "Είμαι Εγωίστρια;" της Τερέις Σέχτερ κάνει περμιέρα στην ΕΡΤ3 με αφορμή την Γιορτή της Μητέρας

Ένα σύγχρονο ντοκιμαντέρ γύρω από το δικαίωμα της επιλογής στρέφει τον φακό σε γυναίκες που απέρριψαν την μητρότητα. Με τολμηρή ειλικρίνεια, μας εξηγούν γιατί.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
09/05/2024

Ένα τρυφερό αφιέρωμα για την Γιορτή της Μητέρας στο ERTFLIX

Από τις 10 εώς τις 19 Μαΐου, η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Μητέρα με 7 φιλμ και δυναμικές πρωταγωνίστριες.

Η τηλεοπτική κληρονομιά της Άννας Παναγιωτοπούλου

Τρεις αξέχαστοι ρόλοι επιβεβαιώνουν πως ελληνική τηλεόραση δε θα ήταν το ίδιο χωρίς την ολόφωτη παρουσία της μεγάλης ηθοποιού.

Οι σειρές που θα δούμε τον Μάιο στην COSMOTE TV

Η COSMOTE TV υποδέχεται τον Μάιο με τον 2ο κύκλο του υποψήφιου για 6 BAFTA "The Responder", νέες σειρές και νέες πολυαναμενόμενες σεζόν.

Οι πρεμιέρες του Μαΐου στο Cinobo

Ολοκαίνουριες ταινίες, μια κορυφαία βρετανική σειρά και νέες αφίξεις έρχονται αυτόν τον μήνα στην ελληνική streaming πλατφόρμα.

Μάιος στο Netflix με "Maestro" και πολλά ακόμα

Μάιος στο Netflix με Xριστόφορο Παπακαλιάτη, φρέσκιες σειρές, πολυαναμενόμενες ταινίες και σύγχρονα ντοκιμαντέρ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζονται στην ΤV τις ημέρες του Πάσχα

Βραβευμένα φιλμ, peak ελληνικό σινεμά και αγαπημένα animation, έρχονται από σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη (2/5), μέχρι Τετάρτη του Πάσχα (8/5) στα ελληνικά κανάλια.