"Greek Salad": Η νέα γαλλική σειρά των Amazon Studios είναι ένας ύμνος στην Αθήνα του σήμερα

Είδαμε τα πρώτα επεισόδια της νέας γαλλικής δραματικής σειράς που γυρίστηκε στις γειτονιές και τα σοκάκια της Αθήνας.

Greek Salad

Οι Γάλλοι μάς κερδίζουν κατά κράτος σε αυτή την περίπτωση. Η ολόφρεσκη  γαλλική σειρά "Χωριάτικη Σαλάτα" ("Salade grecque") του Σεντρίκ Κλαπίς απεικονίζει τόσο τρομακτικά όμορφη την Αθήνα του σήμερα, όσο καμία ελληνική σειρά τα τελευταία 10 χρόνια. Δυστυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων ελληνικών σειρών δεν βγαίνει έξω στο δρόμο· λίγα τα εξωτερικά γυρίσματα, τα πάντα περιορισμένα σε εσωτερικούς χώρους και σε στούντιο. Είναι θέμα budget και παραγωγής; Προφανώς. Ελάχιστες, όμως, είναι και οι περιπτώσεις των out of the box ιδεών και γυρισμάτων που εκμεταλλεύονται τα "έτοιμα" locations της Αθήνας, χωρίς να προθέσεις ή να αφαιρέσεις τίποτα σε αυτά. Τις στοές της, αυτούς τους περίεργους -για τους ξένους- εμπορικούς λαβύρινθους, τα κτίρια μεταξύ φθοράς, αφθαρσίας και πλήρης εγκατάλειψης, τα νεοκλασικά της, τον αθηναϊκό μοντερνισμό, τη σκιά της Ακρόπολης που "συνομιλεί" με τους νέους της πόλης.

Greek Salad
"Greek Salad" I Αλιόσα Σνάιντερ

O 61χρονος Γάλλος σκηνοθέτης Σεντρίκ Κλαπίς επιλέγει την Αθήνα για αυτή τη νέα τηλεοπτική σειρά για λογαριασμό των Amazon Studios που αρχίζουν -με τη σειρά τους, ακολουθώντας το Netflix- να επενδύουν δυναμικά σε παραγωγές που προέρχονται και από άλλες -πλην των ΗΠΑ- χώρες. Το παιχνίδι παίζεται παγκόσμια, η "τηλεοπτική πίτα" είναι όλος ο κόσμος που μπορεί να συνδεθεί στο ίντερνετ και πληρώνει για μία συνδρομή. Έτσι, νέοι τίτλοι, από κάθε γωνιά του πλανήτη, θα συνεχίζουν να κυκλοφορούν τα επόμενα πολλά χρόνια. Για τη "Χωριάτικη Σαλάτα", που για 4 μήνες έκανε γυρίσματα στην Αθήνα, έβαλε το "χεράκι" της και η πρωτοβουλία Athens Film Office της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ) που έχει προσελκύσει δεκάδες παραγωγές στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Greek Salad
Greek Salad I Δημήτρης Κίτσος και Μέγκαν Νόρθαμ

Η "Χωριάτικη Σαλάτα", μέσα από τα 8 επεισόδια του πρώτου κύκλου που άρχισαν να προβάλλονται στην streaming πλατφόρμα Amazon Prime, μας ταξιδεύει στην Αθήνα του σήμερα, σε σοκάκια, δρόμους και γειτονιές του κέντρου τα οποία διασχίζουμε και εμείς καθημερινά. Ομόνοια, Εξάρχεια, Λυκαβηττός, Ακρόπολη, Μοναστηράκι, Ψυρρή, ένα από τα κτίρια στο οποίο διαδραματίζεται μέρος της πλοκής βρίσκεται στην οδό Λεωνιδίου στο Μεταξουργείο.

Ο 26χρονος Τομ (Αλιόσα Σνάιντερ) φτάνει στην Ελλάδα από τη Γαλλία για να συναντήσει την 22χρονη αδερφή του, Μία (Μέγκαν Νόρθαμ). Από μία αρκετά εύπορη οικογένεια, της μεταφέρει τα νέα ότι κληρονόμησαν από τον παππού τους ένα κτίριο στο κέντρο της Αθήνας. Η Μία, έχοντας ουσιαστικά παρατήσει τις σπουδές της στην Αθήνα, βοηθάει εθελοντικά σε μία ΜΚΟ για πρόσφυγες, έχει βρει τον έρωτα στο πρόσωπο του Χρήστου, του Έλληνα επικεφαλής της ΜΚΟ (εξαιρετικός ξανά ο Δημήτρης Κίτσος, τον είδαμε πρόσφατα και στη σειρά "Maestro" του Χριστόφορου Παπακαλιάτη) και περιστασιακά δουλεύει σε ένα μπαρ. Νέοι από όλο τον κόσμο συναντιούνται κάτω από τον αθηναϊκό ήλιο. Αυτά που μοιράζονται και τους ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

Ο Τομ έρχεται με σκοπό να πουλήσει το εγκαταλελειμμένο μέχρι τότε κτίριο -μόνο ένας όροφος υπενοικιάζεται κρυφά, χωρίς να το γνωρίζουν τα δύο αδέρφια- αλλά σύντομα τα πράγματα θα περιπλέξουν. Πρόσφυγες και μετανάστες, πάντα με τη βοήθεια της Μία και του Χρήστου, να αναζητήσουν στέγη μέσα στο κτίριο, μετά από μία φωτιά που κατέστρεψε τα γραφεία της ΜΚΟ. Ο Τομ βρίσκεται σε δίλημμα, με την κοπέλα του στη Νέα Υόρκη να τον πιέζει να πουλήσει το κτίριο και ένα μέρος της καρδιάς του να σκέφτεται τους πρόσφυγες και μία Αθήνα που αρχίζει να του προκαλεί γοητεία.



Η "Χωριάτικη Σαλάτα" καταπιάνεται -ίσως και μέσα από ένα hip πρίσμα και μικρή αφέλεια- με ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο σήμερα, το προσφυγικό, την αστυνομική βία και τον έρωτα, με φόντο μία άναρχη και όμορφη Αθήνα, μία πόλη που μετά την οικονομική κρίση βρίσκεται αντιμέτωπη μπροστά στο φάσμα του υπερτουρισμού, των πανάκριβων ενοικίων και της έλλειψης στέγης. Αν η "Χωριάτικη Σαλάτα" πετύχει στη Γαλλία και αλλού, σημαίνει ότι ακόμα περισσότεροι νέοι θα έρθουν να ζήσουν το δικό τους "ελληνικό όνειρο", να σταθούν στο χάος της μεγαλούπολης, να περπατήσουν στα χαλασμένα πεζοδρόμια της Αθήνας, να γευτούν το φαγητό της και να πιουν στα μπαράκια της, να δημιουργήσουν. Είναι καλό αυτό; Είναι κακό;

Greek Salad

Για αυτούς που γνωρίζουν το έργο του πολυβραβευμένου Γάλλου σκηνοθέτη Σεντρίκ Κλαπίς, η "Χωριάτικη Σαλάτα" έρχεται σαν το τηλεοπτικό sequel της τριλογίας των πολύ επιτυχημένων καλλιτεχνικά και εμπορικά στη Γαλλία ταινιών Spanish Apartment ("L’Auberge Espagnole" του 2002, "Russian Dolls" του 2005 και "Chinese Puzzle" του 2013). Συναντάμε ξανά τον Χαβιέ (Ρομέν Ντουρίς) και την Γουέντι (Κέλι Ράιλι) από την ταινία "L’ Auberge Espagnole", νέοι τότε που μοιράστηκαν με φοιτητές Erasmus από όλη την Ευρώπη ένα διαμέρισμα στη Βαρκελώνη, μόνο που εδώ πρωταγωνιστές είναι τα παιδιά τους, ο Τομ και η Μία.

H "Χωριάτικη Σαλάτα", είναι καλοφτιαγμένη με αγνά υλικά και καλοδουλεμένους χαρακτήρες, μία δραματική σειρά για τις προκλήσεις και τα προβλήματα της ευρωπαϊκής νεολαίας του σήμερα, που βλέπεται -με την Αθήνα στο επίκεντρο- με μεγάλο ενδιαφέρον.

Η "Χωριάτικη Σαλάτα" προβάλλεται στο Amazon Prime με ελληνικούς υπότιτλους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.