Netflix: 7 σειρές από τη Σκανδιναβία που θα λατρέψετε

Η Σκανδιναβία δεν είναι μόνο το Nordic Noir, το μυστήριο και τα χιονισμένα τοπία. Υπάρχουν και σειρές που θα σας κάνουν να γελάσετε, να κλάψετε και να ερωτευθείτε. Σας προτείνουμε 7 σειρές που προβάλλονται αποκλειστικά στο Netflix και έρχονται από τις Βόρειες Χώρες.

Έρωτας και Αναρχία

Η Σκανδιναβία είναι ένα από τα μεγάλα τηλεοπτικά powerhouses του πλανήτη. Φυσικά, όταν μιλάμε για τις χώρες της Σκανδιναβίας, όπως Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, τηλεοπτικά το μυαλό μας πηγαίνει στο Nordic Noir φαινόμενο, δηλαδή στις αστυνομικές σειρές μυστηρίου που προέρχονται από αυτές τις χώρες (πολλές από αυτές είναι μεταφορές βιβλίων Σκανδιναβών συγγραφέων). Μέχρι και μία συναρπαστική crime σειρά από τα Νησιά Φερόες είδαμε πρόσφατα ("Trom").

Το Netflix είναι η streaming πλατφόρμα που από την αρχή αγκάλιασε και επένδυσε σε πρωτότυπες σειρές από τη Σκανδιναβία. Επιλέγουμε και σας προτείνουμε 7 σειρές που προβάλλονται στο Netflix (κωμωδίες, αισθηματικές, δραματικές, μυστηρίου) και έρχονται από τις χώρες του Βορρά.

Έρωτας & Αναρχία
Έρωτας & Αναρχία

Έρωτας & Αναρχία
Η πιο σέξι Made in Sweden σειρά


Η σειρά που έφτασε ουρανοκατέβατη στα τέλη του 2020, μας έσπασε τις καρδιές και επέστρεψε πέρσι με τη δεύτερη σεζόν (και από ότι διαβάζουμε, δεν θα είναι και η τελευταία). Ο "Έρωτας & Αναρχία" είναι μία ρομαντική κωμωδία που πατάει γερά στη γη και μιλάει για το φλερτ και συμπάθεια της Σόφι -μία παντρεμένη γυναίκα με δύο παιδιά- και του νεότερου Μαξ, στην εκδοτική εταιρεία που δουλεύουν. Μπορεί να εξελιχθεί το φλερτ σε έρωτα ή τα πάντα είναι καταδικασμένα από την αρχή; Ανθρώπινο, ευαίσθητο, καθόλου μελό, σύγχρονο, ό,τι καλύτερο στη μικρή οθόνη τα τελευταία χρόνια.

Rita
Ρίτα

Ρίτα
Η δασκάλα που θα σου αλλάξει τη ζωή


Από τις μεγάλες επιτυχίες της δανέζικης τηλεόρασης που ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας της από τη στιγμή που άρχισε να προβάλλεται στο Netflix. 5 απολαυστικές σεζόν και κάποιοι από εσάς αναρωτιέστε γιατί δεν γνωρίζατε για την Ρίτα τόσο καιρό; Ποτέ δεν είναι αργά. Στη σειρά, ακολουθούμε, φυσικά, την Ρίτα, μία δασκάλα σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου σε ένα σχολείο έξω από την Κοπεγχάγη, με τις δικές της μεθόδους διδασκαλίας, ελεύθερο πνεύμα, με ένα τσιγάρο πάντα στο χέρι, αλλά πάντα δίπλα στους μαθητές της. Ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία, η Ρίτα, μία μητέρα τριών παιδιών, έχει περάσει πια τα 40, χωρισμένη, αδέσμευτη και ωραία, ζει τη ζωή της στο έπακρο χωρίς να απολογείται σε κανέναν.

Entrapped
Entrapped

Entrapped
Φόνοι και μυστήριο στην Ισλανδία


Το "Entrapped" είναι, στην ουσία, ο τρίτος κύκλος – sequel της αστυνομικής σειράς που γνωρίσαμε ως "Trapped", ένας από τους τίτλους που καθόρισαν το Nordic Noir τηλεοπτικό φαινόμενο, δηλαδή τις αστυνομικές σειρές μυστηρίου με προέλευση από τις σκανδιναβικές χώρες. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αυτές οι σειρές -και ταινίες- είναι μεταφορές από βιβλία. Το "Entrapped", όμως, όχι. Είναι μία original τηλεοπτική παραγωγή που έβαλε για τα καλά την Ισλανδία στον παγκόσμιο τηλεοπτικό χάρτη. Στην τρίτη σεζόν, οι αστυνομικοί Άντι και Ενρίκα ερευνούν τον φόνο ενός μέλους αίρεσης και κάπου στη μέση μπαίνει και μία συμμορία μηχανόβιων.

Clark
Κλαρκ

Κλαρκ
Η ληστεία που γέννησε το "Σύνδρομο της Στοκχόλμης"


Με πρωταγωνιστή τον ανερχόμενο Μπιλ Σκάρσγκαρντ ("John Wick: Κεφάλαιο 4", "It") στο ρόλο Κλαρκ Όλοφσον, ενός διαβόητου ληστή τραπεζών, με "καριέρα" δεκαετιών στη Σουηδία. Από τον οποίον, μάλιστα, προέκυψε ο όρος "Σύνδρομο της Στοκχόλμης", μετά από μία απόπειρα ληστείας με ομήρους το 1973 (για την ιστορία, ο Κλαρκ δεν είχε άμεση εμπλοκή στη ληστεία-ομηρία αλλά πήρε μέρος στις διαπραγματεύσεις). O Κλαρκ Όλοφσον, ένας επικίνδυνος ναρκισσιστής, απασχόλησε κάθε κομμάτι του ποινικού κώδικα, μόνο που τα media δεν άργησαν να τον ανυψώσουν σε νέο σούπερ σταρ, ακόμα και αντιήρωα, τίτλους που απολάμβανε ο ίδιος. Η πολύ ενδιαφέρουσα πορεία ζωής του σε μία σειρά έξι επεισοδίων.

The Playlist
The Playlist

The Playlist
Η ιστορία της πλατφόρμας που έφερε επανάσταση στη μουσική


Η audio streaming πλατφόρμα Spotify έφερε την επανάσταση στη μουσική βιομηχανία, προσφέροντας νόμιμα και δωρεάν μουσική σε όλους. Προέκυψαν και διάφορα ζητήματα στην πορεία, με πολλούς μουσικούς να διαμαρτύρονται ότι πληρώνονται με "ψίχουλα" και διάφορα άλλα σκοτεινά σημεία. Η μίνι σειρά "The Playlist" ακολουθεί το νεαρό Σουηδό προγραμματιστή Ντάνιελ Εκ -τώρα, δισεκατομμυριούχος- που είχε αυτή την ιδέα και το πείσμα του, μαζί με τον μεγαλύτερο και πιο έμπειρο συνεργάτη του, Μάρτιν Λόρεντσον, για να πετύχουν ανάμεσα στους "καρχαρίες" της μουσικής βιομηχανίας. Τα κατάφεραν περίφημα. Πώς έφτασαν μέχρι εκεί; Δείτε τα 6 επεισόδια της δραματικής σουηδικής σειράς και θα σας λυθούν όλες σας οι απορίες.

anxious-people
Άνθρωποι με Άγχος

Άνθρωποι με Άγχος
Μία απολαυστική whodunit μαύρη κωμωδία


Όλα πηγαίνουν στραβά σε αυτή την απολαυστική δραματική κωμωδία έξι  επεισοδίων που μας έρχεται από τη Σουηδία. Μία wannabe λησταρχίνα τράπεζας  αντιλαμβάνεται πολύ αργά ότι προσπαθεί να ληστέψει μία τράπεζα που δεν έχει καθόλου μετρητά. Μέσα στον πανικό της και σαν μία μητέρα με σοβαρά οικονομικά προβλήματα που δεν θέλει να χάσει την κηδεμονία του παιδιού της, το σκάει σε ένα διπλανό διαμέρισμα όπου εκείνη την ώρα διεξάγεται open house για επίδοξους αγοραστές και καταλήγει να τους πιάνει ομήρους. Δύο δυσλειτουργικοί αστυνομικοί, πατέρας και γιος, καλούνται πρώτοι για να λύσουν την ομηρία. Σας τα είπαμε όλα; Όχι, από εδώ και πέρα αρχίζει ένα γαϊτανάκι μυστηρίου που δεν ξέρεις ποιος είναι ποιος και τι μυστικά κρύβει ο κάθε ένας.

lresnkog
Εξαφάνιση στο Λόρενσκογκ

Εξαφάνιση στο Λόρενσκογκ
Η αληθινή ιστορία που συντάραξε τη Νορβηγία


Σε Nordic Noir λημέρια, μία πολύ ενδιαφέρουσα δραματοποιημένη σειρά, βασισμένη στην αληθινή ιστορία εξαφάνισης της Ανν-Ελίζαμπεθ Χάγκεν από το σπίτι της το 2018. Η Ανν-Ελίζαμπεθ, 68 ετών, μία ήσυχη και πρόσχαρη γυναίκα, ήταν σύζυγος του βαθύπλουτου επιχειρηματία Τομ Χάγκεν και η υπόθεση απασχόλησε για πολύ καιρό τα media της χώρας. Χωρίς ίχνη παραβίασης στο σπίτι, μία μονοκατοικία έξω από το Όσλο, ο Τομ Χάγκεν βρίσκει ένα σημείωμα που ζητάει λύτρα σε κρυπτονομίσματα, ένα μήνυμα που δείχνει ότι η γυναίκα του έχει πέσει θύμα απαγωγής. Και όσο δεν βρίσκουν την Ανν-Ελίζαμπεθ, τόσο ο κύκλος των υπόπτων ανοίγει. Οι αστυνομικές αρχές και οι έρευνες σε πραγματικό αδιέξοδο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.