Η πραγματική ιστορία πίσω από το Emancipation του Γουίλ Σμιθ

Η ταινία έφτασε επιτέλους στο Apple TV+.

Emancipation

Η επιστροφή του Γουίλ Σμιθ στην οθόνη μετά την τραγική στιγμή στα Oscars είναι γεγονός. Το Emancipation είναι διαθέσιμο επιτέλους στην πλατφόρμα της Apple και ακόμη και αν ο αγαπημένος ηθοποιός έχει φάει ban από την Ακαδημία, εντούτοις μπορεί να μας απασχολήσει καλλιτεχνικά με νέες παραγωγές. Η ιστορία της νέας ταινίας του Φουκουά στην οποία πρωταγωνιστεί είναι αληθινή και αυτό κάνει την ερμηνεία του Σμιθ ακόμη πιο συγκλονιστική.

Λίγα λόγια για την ταινία

Το Emancipation είναι μια ταινία σε σκηνοθεσία του Αντουάν Φουκουά και σενάριο του Γουίλιαμ Ν. Κολάζ και επικεντρώνεται γύρω από τη φωτογραφία ενός άνδρα γνωστού ως "Γκόρντον" ή "Γουίπντ Πίτερ", ο οποίος δραπέτευσε από μια φυτεία της Λουιζιάνα το 1863.

Η πραγματική ιστορία

Το 1863, η Αμερική βίωνε έναν βάρβαρο εμφύλιο πόλεμο. Ο Νότος πολεμούσε εναντίον του Βορρά σε μια προσπάθεια να εξαπλωθεί η δουλεία στα δυτικά εδάφη. Εκείνη την εποχή, ο Γκόρντον κρατούνταν σκλάβος μαζί με άλλα 40 άτομα στη φυτεία 3.000 στρεμμάτων του Τζοιν και της Μπρίντζετ Λάιονς. Καθώς κρατούνταν παρά τη θέλησή του, ο Γκόρντον υποβλήθηκε σε φρικτό μαστίγωμα που σημάδεψε την πλάτη του: "Ο επόπτης Αρταγιού Καριέρ με μαστίγωσε - δε θυμάμαι το μαστίγωμα. Έμεινα δύο μήνες στο κρεβάτι, πονώντας από το μαστίγωμα και το αλάτι, που έβαλε στην πλάτη μου. Σιγά σιγά άρχισαν να έρχονται οι αισθήσεις μου - είπαν ότι ήμουν κάπως τρελός και προσπάθησα να πυροβολήσω τους πάντες". Μετά τον ξυλοδαρμό, ο Gordon κατάφερε να δραπετεύσει από τη φυτεία.

Κατευθύνθηκε προς τα βόρεια της χώρας, εν μέσω του εμφυλίου πολέμου, αλλά για να φτάσει εκεί, χρειάστηκε να διανύσει 10 ημέρες και 40 μίλια μέσα από επικίνδυνα βαλτώδη νερά. Τον κυνηγούσαν καθ' όλη τη διάρκεια, και για να διώξει τα λαγωνικά από τη μυρωδιά του, έτριβε συνεχώς το σώμα του με κρεμμύδια. Οι φωτογράφοι του στρατοπέδου των στρατιωτών της Ένωσης, Γουίλιαμ Ντι Μακ Φέρσον και ο κ. Όλιβερ ήταν παρόντες και τράβηξαν τη φωτογραφία που έμεινε στην ιστορία. Και όταν η εικόνα της σακατεμένης πλάτης του δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Harper's Weekly, έμεινε γνωστή ως "Η μαστιγωμένη πλάτη" και συνέβαλε στη δημόσια αντίδραση εναντίον της δουλείας. Η εν λόγω εικόνα εκτίθεται πλέον στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτραίτων του Smithsonian.

Τι δήλωσε ο Γουίλ Σμιθ

Στην πρεμιέρα της ταινίας, ο Γουίλ Σμιθ μίλησε στο Association Press για τις σκέψεις του για την ταινία: "Εμείς οι Αφροαμερικανοί δε θέλουμε να βλέπουμε τους εαυτούς μας να παρουσιάζονται με αυτόν τον τρόπο. Έτσι, κάθε φορά που έρχονται στην επιφάνεια αυτές οι ιστορίες, είναι μια τεράστια συναισθηματική και ψυχολογική αντιπαράθεση για εμάς. Αυτή η φωτογραφία είναι βάναυση. Αυτό με το οποίο συνδέθηκα σε αυτή την ιστορία είναι ότι το σώμα του ήρωα ήταν σκλαβωμένο, αλλά το μυαλό του ήταν πάντα χειραφετημένο. Δεν ήταν ποτέ σκλάβος στο μυαλό του".

Πηγή: Esquire.com.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.