Η Μάρθα Λαμπίρη - Φεντόρουφ: "Αισθάνομαι ότι φέρω ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν"

Η πρωταγωνίστρια της νέας σειράς του ΑΝΤ1 Παγιδευμένοι στην πρώτη της συνέντευξη – από τις πολλές που είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν.

Μάρθα Λαμπίρη - Φεντόρουφ

Τι μπορείς να μάθεις γι’ αυτήν από μια συνέντευξη; Πόσο και πώς μπορείς να σχηματίσεις το πορτρέτο της όταν οι πληροφορίες για τη ζωή της είναι λιγοστές; Ακόμη και το διπλό της επίθετο σου δημιουργεί απορίες αλλά και το νούμερο του κινητού της που σου έδωσαν αρχίζει με ανοίκειους αριθμούς για τα δικά μας δεδομένα. Σε όλα αυτά έρχεται και η συμμετοχή της σε μια σειρά μυστηρίου στον ΑΝΤ1, που στάθηκε η αφορμή για τη συνέντευξη. Με τίτλο Παγιδευμένοι, αναφέρεται στη δολοφονία ενός νεαρού κοριτσιού και σε δύο πρόσωπα που μέσα από την έρευνα θα έρθουν κοντά: έναν εισαγγελέα και μια δικηγόρο – αυτό τον ρόλο ερμηνεύει η Μάρθα Λαμπίρη-Φεντόρουφ. Η συνέντευξη που ακολουθεί ήταν η διακριτική έρευνα του madamefigaro.gr για να μάθουμε περισσότερα για εκείνη. 

Τα τελευταία πέντε χρόνια ζούσες στο Λονδίνο. Πώς αποφάσισες να επιστρέψεις στην Ελλάδα;
Μ.Λ.: Βρέθηκα τον περασμένο Απρίλιο στην Ελλάδα για να ανανεώσω το διαβατήριό μου και να δω τους ανθρώπους μου. Όπως συνέβαινε τις περασμένες φορές που ερχόμουν, έτσι και τώρα έκανα κάποια δοκιμαστικά με την casting director της σειράς μας Ηρώ Γάλλου. Αυτό που με έκανε να πάρω την απόφαση να επιστρέψω ήταν η προοπτική μιας όμορφης δουλειάς, καθώς πρόκειται για ένα καταπληκτικό project με υπέροχο σενάριο και χαρακτήρες.

Τι έκανε μια νεαρή ηθοποιό με μικρή, αλλά έντονη παρουσία στον κινηματογράφο και στο θέατρο να πάει στο Λονδίνο; Τι σε τράβηξε εκεί; Τι έψαχνες και τι βρήκες;
Ήθελα να δω αν η υποκριτική ήταν αγάπη, ενθουσιασμός ή έρωτας. Για να καταφέρεις να διακρίνεις μεταξύ των τριών αλλά και σε οτιδήποτε συναντάς στη ζωή, χρειάζεται χρόνος, δοκιμή και τριβή. Χρειάζεται άνοιγμα, δόσιμο και ρίσκο. Ήθελα να ανοιχτώ στον κόσμο, να μάθω, να γνωρίσω, να δω πώς ζει και πώς δουλεύει ο κόσμος έξω από εμάς. Ορμώμενη κυρίως από αυτά, ξεκίνησα ένα πολυδιάστατο ταξίδι στην πιο πολυπολιτισμική χώρα της Ευρώπης, το οποίο με έκανε να βρω πράγματα που δεν έψαχνα και να ψάχνω πράγματα που νόμιζα ότι είχα βρει.

Τι θα σου λείψει από τη ζωή σου εκεί;
Ήδη μου λείπουν οι φίλοι μου. Από το ίδιο το Λονδίνο σίγουρα θα μου λείψουν η αίσθηση ελευθερίας και ανεξαρτησίας και η ταυτόχρονη οργάνωση που σου προσφέρει αυτή η πόλη.

Το δεύτερο επίθετό σου διαθέτει έναν "εξωτισμό". Από πού προέρχεται;
Είναι το επίθετο της μητέρας μου, η οποία είναι από την Πολωνία. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Πειραιά, αλλά νιώθω εξίσου Πολωνή και Ελληνίδα, επειδή ταξιδεύω στην εκεί οικογένειά μου από μωρό, έμαθα ταυτόχρονα και τις δύο γλώσσες και στο σπίτι είχαμε σχεδόν πάντα διπλά έθιμα όπως και ερεθίσματα. Άλλωστε εδώ ένιωθα μισή Πολωνή και στην Πολωνία μισή Ελληνίδα, κατά μια έννοια, ξένη και στις δύο μου πατρίδες. Ίσως γι’ αυτό η μετάβαση στο Λονδίνο να ήταν κάπως πιο εύκολη, αν όχι αναγκαία. Από τη μια επειδή μεγαλώνοντας έμαθα πολύ καλά ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος να επικοινωνούνται και να γίνονται τα πράγματα και από την άλλη επειδή η αίσθηση του "ξένου" δε μου ήταν εντελώς ξένη.

Για τη σειρά του ΑΝΤ1 έκανες δοκιμαστικό μεν, αλλά σου έδωσαν κατευθείαν τον ρόλο βλέποντας στο πρόσωπό σου την ιδανική πρωταγωνίστρια. Αυτό σου δημιουργεί αγωνία ή άγχος να ανταποκριθείς στις προσδοκίες των δημιουργών της σειράς;

Αισθάνομαι ότι φέρω ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν. Πρωτίστως όμως απέναντι στην Άννα, τον χαρακτήρα που υποδύομαι στη σειρά, και σε όσα αντιπροσωπεύει.

Έχεις παίξει τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο, ενώ τώρα κάνεις το ντεμπούτο σου στην τηλεόραση. Τι απολαμβάνεις περισσότερο;
Το καθένα έχει τη δική του μαγεία και το απολαμβάνω με διαφορετικό τρόπο. Άρα, δεν μπορώ να τα συγκρίνω. Ωστόσο, ζώντας πέντε χρόνια στο Λονδίνο, μου έλειψε πολύ το θέατρο στην Ελλάδα.

Πώς μπήκες στην υποκριτική; Ποια ήταν η καθοριστική στιγμή που σε "έκανε" ηθοποιό;
Ακόμα "γίνομαι" ηθοποιός. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή συλλέγω χαρακτήρες, συμπεριφορές, δράσεις και αντιδράσεις. Πολλές φορές και ερήμην μου. Η στιγμή όμως που συνειδητοποίησα ότι αυτό είναι που θέλω να κάνω ήταν όταν κατάλαβα ότι χρειάζεται αμέριστη αγάπη, συγχώρεση, θάρρος και άφεση εγωισμού για να δώσεις φωνή και ματιά σε έναν ρόλο. Πρέπει να τον καταλάβεις και να τον υπερασπιστείς με όλο σου το είναι, ακόμη κι αν δε συμφωνείς ή ακόμη κι αν μόλις ανακάλυψες μια μέχρι τώρα άβατη πτυχή του ίδιου σου του εαυτού. Είναι ένα ασταμάτητο ταξίδι από ζωή σε ζωή. Βέβαια, ακόμη κι αν είχα την τύχη να έρθει νωρίς στη ζωή μου η στιγμή αυτής της συνειδητοποίησης, δε θεωρώ τίποτα δεδομένο. Διαρκώς αναθεωρώ και επαναπροσδιορίζω τις επιλογές μου κι ας συμβαίνει μέχρι τώρα διαρκώς να τις επιβεβαιώνω.

Τι σου έχει προσφέρει αυτό το ταξίδι, παρότι ακόμη στην αρχή του;
Σίγουρα μια αίσθηση ελευθερίας και αγάπης, που, απ’ ό,τι φαίνεται, αποζητώ στη ζωή μου και στο περιβάλλον μου. Κι αυτό δεν ήρθε μόνο από τις δουλειές που έχω κάνει μέχρι τώρα, αλλά κυρίως από τους ανθρώπους με τους οποίους έχω βρεθεί.

Και πού θα ήθελες να σε πάει;
Δε σκέφτομαι τόσο τον προορισμό όσο τους συνοδοιπόρους. Αυτό που εύχομαι είναι να γίνεται με αγάπη, σεβασμό και με ωραίους συνεργάτες. Να είναι όμορφες δουλειές που να με γεμίζουν. Το πού προτιμώ να μην το παίρνω ως αυτοσκοπό και να επιτρέπω στο μυστήριο που λέγαμε πριν να με ξαφνιάζει.

Αγαπάς γενικότερα τα ταξίδια;
Τα λατρεύω. Είναι ίσως δεύτερη φύση μου, ταξιδεύω από βρέφος. Είναι ο πιο ωραίος τρόπος να μετατοπιστεί κάποιος – πιο πολύ μεταφορικά παρά κυριολεκτικά. Τα δύο τελευταία αγαπημένα μέρη που επισκέφθηκα είναι το Dante’s View στο Death Valley της Αμερικής, με στάση στο Beatty για μπίρα και τσίλι κον κάρνε στο κεντρικό μαγαζί της περιοχής, και το άλλο η Τεχεράνη και το Ιράν εν γένει, με τον υπέροχο και ζεστό λαό του –ίσως ο πιο φιλόξενος λαός που έχω γνωρίσει μέχρι τώρα–, τα πολύχρωμα παζάρια, την ιστορία και την τέχνη σε κάθε γωνιά του και τη βγαλμένη από πίνακα ανατολή του ηλίου, με τον μουεζίνη να ενορχηστρώνει τους πρώτους ήχους της ημέρας. 

Πηγή: Madamefigaro.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.