"Μια Νύχτα του Αυγούστου": Οι πρώτες εντυπώσεις από τη συνέχεια του "Νησιού"

Η σειρά που θα μας καθηλώνει κάθε Κυριακή στις 22.00 στην ΕΡΤ1 έκανε πρεμιέρα με ένα από τα δυνατότερα πρώτα επεισόδια της φετινής τηλεοπτικής σεζόν.

Μια Νύχτα του Αυγούστου

Με ένα βλέμμα διαπεραστικό σαν ρεύμα έκλεισε το πρώτο επεισόδιο της σειράς της ΕΡΤ1 "Μια Νύχτα του Αυγούστου". Ήταν αυτό της Μαρίας (Γιούλικα Σκαφιδά) προς τον Ανδρέα (Γιάννης Στάνκογλου), τον δολοφόνο της αδερφής της, Άννας. Τα ονόματα ίσως να μπερδεύουν κάποιους, ελάχιστοι όμως είναι αυτοί που έχουν ξεχάσει τα γεγονότα της σειράς "Το Νησί", που μας καθήλωσε το 2010.

Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Βικτόρια Χίσλοπ, η σειρά "Μια Νύχτα του Αυγούστου" πιάνει την αφήγηση από το φινάλε του "Νησιού" και μας ξαναγυρίζει στην Κρήτη, για να αφηγηθεί τον τραγικό απόηχο της δολοφονίας της Άννας (Ευγενία Δημητροπούλου) από το σύζυγό της, Ανδρέα, όταν εκείνος έμαθε ότι είχε εραστή τον ξάδελφο και κολλητό του φίλο, τον Μανώλη (ο Γιώργος Καραμίχος στο ρόλο που στο "Νησί" είχε ο Αιμίλιος Χειλάκης). 

Μια Νύχτα του Αυγούστου

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, έχουν περάσει έξι χρόνια από την τραγική νύχτα της γυναικοκτονίας, με όλα όσα χρειάζεται να θυμηθεί ο τηλεθεατής να έρχονται σταδιακά με τη μορφή έμμεσων αφηγήσεων, ακόμα και ονείρων που μπλέκονται με τις αναμνήσεις. Ο Ανδρέας βρίσκεται αποκομμένος από όλους στη φυλακή, εκτίοντας την ισόβια ποινή του, ενώ ο Μανώλης ζει στον Πειραιά ανάμεσα σε περιθωριακούς τύπους, μπλεγμένος με καταχρήσεις και τζόγο.

Η σχέση των δύο αντρών μέχρι και το μοιραίο βράδυ αναλύεται σχεδόν ποιητικά σε μια εκπληκτική εναρκτήρια σκηνή, μια εσωτερική αφήγηση-εξομολόγηση του Ανδρέα του σήμερα (δεκαετία του ’60) προς τον Μανώλη για το πώς οι ζωές τους συνεχίζουν να κυλούν παράλληλα, με βασικό πλέον κοινό τους το αίμα της Άννας που έχει ποτίσει την ψυχή τους. Θα δούμε τον Ανδρέα φυλακισμένο στα κάγκελα και στις τύψεις του και τον Μανώλη "ελεύθερο" στα στενά της Τρούμπας μα εγκλωβισμένο σε μια αυτοκαταστροφική ζωή. Κανείς τους δεν μιλά on camera στη σχεδόν πεντάλεπτη αυτή σκηνή, όμως τα βλέμματά τους αρκούν για να σου πουν περί τίνος πρόκειται: H "Νύχτα του Αυγούστου" είναι η συνέχεια του "Νησιού", που δεν θα βασιστεί στην ευκαιριακή επανάληψη μιας προηγούμενης τηλεοπτικής επιτυχίας, αλλά, αντίθετα, θα "αυτονομηθεί" με θάρρος. 

Μια Νύχτα του Αυγούστου

Κι αυτό δηλώνεται εξαρχής μέσω του Γιάννη Στάνκογλου, ο οποίος καλείται να "σηκώσει" το πριν "Νησιού" και το μετά της "Νύχτας του Αυγούστου". Επιστρέφοντας στο ρόλο του Ανδρέα, τον προσεγγίζει πιο σκοτεινά και εσωτερικά, ακολουθώντας ό,τι ακριβώς έχει βιώσει ο ήρωας, και δίνει ίσως την καλύτερή του τηλεοπτική ερμηνεία. Κι όταν το βλέμμα του συναντά αυτό της συγκλονιστικής Γιούλικας Σκαφιδά στην τελευταία σκηνή που αναφέραμε (δεν μαθαίνουμε ακόμα γιατί τον επισκέπτεται έξι χρόνια μετά, αλλά ο χαρακτήρας της θα έχει βασικό ρόλο στη σειρά), τα πάντα δηλώνουν ότι –τουλάχιστον ερμηνευτικά– θα δούμε πολύ μεγάλα πράγματα σε αυτήν τη "Νύχτα".

Ο Γιώργος Καραμίχος προσεγγίζει κι εκείνος το ρόλο πολύ σωστά, βοηθώντας να εκφραστεί το πόσο διαφορετικός άνθρωπος είναι ο Μανώλης μετά το φονικό. Στο καστ προστίθεται η Μαρία Καβογιάννη, αποδεικνύοντας πόσο της πηγαίνουν οι δραματικοί ρόλοι, ενώ στα επόμενα επεισόδια θα δούμε ξανά τους Αλέξανδρο Λογοθέτη (γιατρός Κυρίτσης) και Τάσο Νούσια (δικηγόρος και πάλαι ποτέ πρόεδρος της Σπιναλόγκας).

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η επιτυχημένη προσέγγιση της σκηνοθέτριας Ζωής Σγουρού (βοηθός σκηνοθέτη στο "Νησί") και του σεναριογράφου Παναγιώτη Χριστόπουλου, που αφήνουν πίσω τους την επιτυχία του "Νησιού" και επικεντρώνονται σε μια ιστορία για τις κάθε είδους "φυλακές" που χτίζουμε γύρω μας, αλλά και για την ανάγκη για λύτρωση, ελπίδα, αγάπη. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.