Το "Andor" μας ξαναπάει σε έναν γαλαξία πολύ, πολύ μακριά

Ο Diego Luna, ο Tony Gilroy και οι πρωταγωνιστές της νέας σειράς του Disney+ μιλούν στο «α» για το spin off του Star Wars που μοιάζει λιγότερο με «Star Wars» και περισσότερο με «Casablanca στο Διάστημα», κι αυτό είναι ένα από τα καλύτερά του χαρακτηριστικά.

andor_diego_luna

Το prequel ενός prequel που ήταν λιγάκι και sequel, αλλά και πρώτο κεφάλαιο μιας ξεχωριστής τριλογίας από μόνο του: αυτό είναι το "Andor", το νέο spin off του σύμπαντος του Star Wars, που κάνει σήμερα την παγκόσμια πρεμιέρα του στην πλατφόρμα της Disney+. Η ιστορία του Cassian Andor, ενός μικρολωποδύτη που προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν πλανήτη – μάντρα, κάπου στις εσχατιές ενός γαλαξία πολύ, πολύ μακριά, μέχρι που στρατολογείται (κάπως απρόθυμα) από την αντίσταση κατά της μεφιστοφελικής γαλλαξιακής Αυτοκρατορίας που διαφεντεύει το σύμπαν, είναι μια ιστορία που ξεκινά 5 χρόνια πριν απ’ τα γεγονότα του "Rogue One" - το κεφάλαιο 4 στην διαστημική εννιαλογία που ξεκίνησε ο George Lucas με το "Star Wars: A New Hope", δίνοντας ορισμό στην έννοια του sci-fi fantasy το 1977.

Αν στην παραπάνω παράγραφο οι άγνωστοι όροι είναι περισσότεροι απ’ αυτούς με τους οποίους αισθάνεστε άνετα, μην αγχώνεστε, με το "Andor" είστε τυχεροί: η νέα διαστημική οπερέτα που ξεπηδά απ’ το σύμπαν των Jedi και των Sith, του Luke Skywalker και του Darth Vader, τoυ Death Star, των Wookies και των Stormtroopers είναι προσβάσιμη και φιλική ακόμη και σε όσους δεν έχουν τα παιδικά τους φωτόσπαθα κρεμασμένα σε περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη τους.

Andor Tony Gilroy

"Δεν χρειάζεται καμία απολύτως προηγούμενη γνώση για να απολαύσει κάποιος τη σειρά μας" εξηγούσε ο δημιουργός της σειράς, Tony Gilroy, σε μια διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που διεξήχθη πριν από μερικές εβδομάδες και στην οποία είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε, έχοντας δει τα πρώτα 4 επεισόδια της σειράς. "Το Andor είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να είναι το σημείο εισόδου ενός αμύητου στο σύμπαν του "Star Wars”", συμπλήρωνε, μιλώντας για τα 24 επεισόδια που, μοιρασμένα σε δύο σεζόν, θα μας ξεδιπλώσουν το ταξίδι του χαρακτήρα του τίτλου από την προσπάθεια για επιβίωση σε έναν κόσμο που προσπαθεί να τον καταπιεί, στη μεταμόρφωσή του σε έναν συνειδητοποιημένο κυνικορομαντικό αντιστασιακό που γνωρίζουμε στο κινηματογραφικό "Rogue One: A Star Wars Story", πρόθυμο να θυσιαστεί για την ανατροπή του ενός σάπιου συστήματος καταπίεσης, με πλοκάμια που απλώνοντα απ’ άκρη σ’ άκρη του γνωστού γαλαξία.

Andor Empire

"Για μένα, αυτή είναι μια πολύ επίκαιρη ιστορία", σημειώνει ο πρωταγωνιστής Diego Luna που, έχοντας κάνει εκτενή έρευνα για την ερμηνεία του στο "Rogue One", επιστρέφει στο ρόλο για να τον επενδύσει με περισσότερες στρώσεις από εκείνες που χώρεσαν τα λίγα κινηματογραφικά του λεπτά. "Είναι σημαντικό το ταξίδι που πρέπει να ακολουθήσει ένας χαρακτήρας ώστε να αναδυθεί ως επαναστάτης: τι είναι αυτό που δίνει στη ζωή κάποιου τόσο δυνατό νόημα το να τη θυσιάσει για έναν ανώτερο σκοπό; Τι είναι αυτό που πρέπει να συμβεί; Αυτό είναι κάτι το εξαιρετικά ενδιαφέρον για μένα, ιδίως σήμερα", σημειώνει ο Μεξικανός ηθοποιός που, στα 15 του, έκανε κοπάνα απ’ το σχολείο για να συμμετάσχει σε πορείες υπέρ των Ζαπατίστας.

Andor Mon Mothma

Λιγότερο "Star Wars" και περισσότερο "Casablanca στο διάστημα" (τουλάχιστον στα 4 πρώτα επεισόδια που είχαμε την ευκαιρία να δούμε), το ταξίδι στην ψυχοσύνθεση του ήρωα είναι μεν το καύσιμο που θέτει σε κίνηση το διαστημόπλοιο της αφήγησης, όμως αντί για ένα ψυχόδραμα σε κάποιο μακρινό πλανήτη, το "Andor" ξεδιπλώνεται σαν ένα κατασκοπικό θρίλερ με διπλούς πράκτορες, απρόθυμους ήρωες και παραστρατημένους προδότες, τους οποίους ενσαρκώνει ένα πολυπρόσωπο cast. Η Adria Arjona υποδύεται την Bix, το κωλοπετσωμένο ερωτικό ενδιαφέρον του Andor, η Denise Gough παίζει την Dedra, μια τετραπέρατη αξιωματικό της Αυτοκρατορίας με βλέψεις για υψηλά κλιμάκια, ο Kyle Soler ενσαρκώνει τον Syril, έναν χαμηλόβαθμο μέλος της αυτοκρατορικής φρουράς με στρεβλή περί δικαίου άποψη, και η Genevieve O'Reilly, που ενσαρκώνει τη Mon Mothma, τη διπλωμάτη που θα παίξει κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της επανάστασης. "Έχουμε γνωρίσει τη Mon Mothma σε διαφορετικές εκδοχές της στην ιστορία του Star Wars", σημειώνει η Ιρλανδοαυστραλή ηθοποιός που επιστρέφει για τρίτη φορά στο ρόλο, "αυτό που όμως είναι εκπληκτικό με το "Andor” είναι το πόσο διαφορετικά την προσεγγίζει ο Tony [Gilroy]: παραμένει μια πάρα πολύ αξιοπρεπής διπλωμάτης, για πρώτη φορά όμως βλέπουμε τη γυναίκα πίσω από το κοστούμι και στόχος μας είναι να δώσουμε σάρκα όχι μόνο στην ενδεχόμενη ηγέτη της Επαναστατικής Συμμαχίας, αλλά τον άνθρωπο".

Andor Luke Hull

Εκτός από την εμβάθυνση στους χαρακτήρες (που ελπίζουμε να δούμε εκτενέστερα σε επόμενα επεισόδια του "Andor"), αυτό που επίσης προσθέτει αληθοφάνεια στα φαντασιακά δρόμενα του σύμπαντος του Gilroy, είναι η γρετζάδα του κόσμου που έχει χτίσει ο production designer της σειράς, Luke Hull. Βραβευμένος με Emmy για τη δουλειά του στο "Chernobyl" του HBO, o Hull μπήκε στην ομάδα της Disney μετά από την απόφαση του Gilroy να αφήσει πίσω τα ψηφιακά σκηνικά των άλλων spin off του Star Wars και να χτίσει έναν χειροπιαστό κόσμο για να τρεχοβολάνε οι ήρωές του. "Θυμάμαι να μπαίνω σε ένα απ’ αυτά τα σκηνικά και κάθε μικρό συρταράκι είχε έναν ολόκληρο κόσμο μέσα του", θυμάται ο Kyle Soler. "Ήταν όλα τόσο αληθινά, που κάποια στιγμή, λίγο πριν αρχίσουμε το γύρισμα, εμφανίστηκε μια σειρά από Stormtroopers και συνειδητοποίησα πως είχα ξεχάσει ότι είμαι στο set των Star Wars!".

Η αλήθεια είναι πως, μερικές από τις καλύτερες στιγμές στα πρώτα 4 επεισόδια του "Andor", έρχονται ακριβώς τη στιγμή που συνειδητοποιείς ότι το είχες ξεχάσει κι εσύ...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Μάιος στο Netflix με "Maestro" και πολλά ακόμα

Μάιος στο Netflix με Xριστόφορο Παπακαλιάτη, φρέσκιες σειρές, πολυαναμενόμενες ταινίες και σύγχρονα ντοκιμαντέρ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζονται στην ΤV τις ημέρες του Πάσχα

Βραβευμένα φιλμ, peak ελληνικό σινεμά και αγαπημένα animation, έρχονται από σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη (2/5), μέχρι Τετάρτη του Πάσχα (8/5) στα ελληνικά κανάλια.

"Underwonder": Βουτιά στα αθέατα υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας με τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV

Το πρωτότυπο ντοκιμαντέρ έρχεται στο COSMOTE HISTORY HD ανήμερα του Πάσχα και υπόσχεται ένα επιστημονικό και ψυχαγωγικό ταξίδι κινηματογραφικής αισθητικής.

Όλα όσα θα δούμε τον Μάιο στο Disney+

Nέα ντοκιμαντέρ, πρωτότυπο περιεχόμενο και χιλιάδες τίτλοι Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic, έρχονται σύντομα στην streaming πλατφόρμα.

Σειρές και ταινίες για όλη την οικογένεια στο ΑΝΤ1+

H ελληνική πλατφόρμα φροντίζει αυτό το Πάσχα να είναι κοντά σε όλη την οικογένεια με επιλεγμένες ξένες σειρές, ταινίες και παιδικό κινηματογραφικό περιεχόμενο.

Η βίαιη συναισθηματική ειλικρίνεια του "Baby Reindeer"

Το Νο1 του παγκοσμίου Top 10 τoυ Netflix συγκαταλέγεται στις σπάνιες περιπτώσεις τηλεοπτικών χιτ που είναι εξίσου εντυπωσιακά με τον ντόρο που προκαλούν.

Το πλούσιο περιεχόμενο της Paramount+ διαθέσιμο στην COSMOTE TV

Σειρές και ταινίες της Paramount+ είναι πλέον διαθέσιμες στην Ελλάδα αποκλειστικά μέσω της COSMOTE TV, σε ειδικά διαμορφωμένη περιοχή στη streaming υπηρεσία της.