Το "Under the Banner of Heaven" αδικεί τον εαυτό του

Η (υπερβολικά) limited seires, με τον Άντριου Γκάρφιλντ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, φέρνει μια ανατριχιαστική αληθινή ιστορία στο Disney+.

Under the banter of heaven

Η σειρά που βασίζεται στο ομώνυμο true crime bestseller του Τζον Κρακάουερ ακολουθεί την προσπάθεια του ευσεβούς μορμόνου ντετέκτιβ Τζεμπ Πάιρ (Άντριου Γκάρφιλντ) να εξιχνιάσει τη φρικτή δολοφονία της Μπρέντα Ράιτ-Λάφερτι (μια από τις νύφες της επιφανούς στη μορμονική κοινότητα πατριαρχικής οικογένειας Λάφερτι) και του μωρού της σε ένα προάστιο της Γιούτα το καλοκαίρι του 1984. Ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός και οι παρανοϊκές ακρότητες που επιτάσσει ο μορμονισμός γίνονται γρήγορα το κεντρικό κομμάτι της σειράς, οδηγώντας τον Πάιρ στην αμφισβήτηση της πίστης του – σε αυτό συμβάλλει και ο ιθαγενής, αγνωστικιστής συνεργάτης του που λειτουργεί σαν φωνή της λογικής πιέζοντάς τον να αναγνωρίσει όσα η πίστη του δεν του επιτρέπει να δει.

Ο διχασμός αυτός έρχεται στην οθόνη με τρομερή ένταση μέσα από μια δυνατή ερμηνεία του Γκάρφιλντ (υποψηφιότητα για Emmy α’ ανδρικού ρόλου σε μίνι σειρά), όμως στην πράξη όταν η σειρά καλείται (δικαιολογημένα, μιας και οι απορίες είναι πολλές) να γνωστοποιήσει τις αρχές της θρησκείας, χάνει το ρυθμό της, καθώς εντάσσει μια παράλληλη αφήγηση των απαρχών του μορμονισμού και της ιστορίας του ιδρυτή της και "προφήτη" Τζόζεφ Σμιθ. Αν και είμαστε φαν των limited series, το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα δεν ταιριάζει σε αυτή την κατηγορία. Η οδυνηρή εσωτερική πάλη του Πάιρ, ο δολοφόνος της Μπρέντα και τα κίνητρά του, η δημιουργία και τα κηρύγματα της μορμονικής εκκλησίας είναι πολλά, βαθιά και εξίσου καθηλωτικά ζητήματα για να χωρέσουν σε μόλις επτά, έστω και εκτενή (το μικρότερο 64 και το μεγαλύτερο 90 λεπτά) επεισόδια μιας σειράς που ενώνει το crime drama με το θρησκευτικό θρίλερ.

Συνυπολογίζοντας μάλιστα ότι οι Λάφερτι και η σοκαριστική ιστορία τους είναι 100% πραγματικότητα και όχι μυθοπλασία, καθώς και ότι δημιουργός της σειράς είναι ο μεγαλωμένος ως μορμόνος οσκαρικός σεναριογράφος Ντάστιν Λανς Μπλακ ("Milk"), η σειρά –παραγωγής FX που πρόσφατα προστέθηκε στο ελληνικό Disney+– θα άξιζε άλλο τόσο χρόνο για να μπορέσει να γίνει κάτι πραγματικά σπουδαίο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.