"Rise: Η Ιστορία των Αντετοκούνμπο": Όχι απλώς ένα μπασκετικό success story

Η νέα παραγωγή του Disney+ δεν είναι μια ταινία για έναν από τους καλύτερους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών, αλλά ένα παραμύθι με ήρωα ένα χαμογελαστό παιδί που –όντως– εκπλήρωσε το όνειρό του.

Άνοδος: Η Ιστορία των Αντετοκούνμπο

Προτού ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γίνει ο Greek Freak που θα κατακτούσε την κορυφή του ΝΒΑ, ήταν ένα παιδί από τα Σεπόλια, η σκληρή καθημερινότητα του οποίου πιθανότατα δεν θα επέτρεπε σε κανένα άστρο να λάμψει πάνω από το κεφάλι του. Κόντρα στα προγνωστικά, όμως, κατάφερε να κάνει πέρα ό,τι μπορούσε να σταθεί εμπόδιο και η θριαμβευτική του πορεία προς την κορυφή ξεκίνησε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα – είναι αυτό που λένε "sky is the limit", αλλά με μια πραγματικά δύσκολη αφετηρία.

Το παιδί αυτό, με την κινηματογραφική αλλά πέρα για πέρα αληθινή ιστορία, μεγάλωσε, κατέκτησε τίτλους και παγκόσμιους επαίνους, και έφτασε η στιγμή να μοιραστεί την ιστορία του ως ένα αφήγημα που φιλοδοξεί να δώσει έμπνευση και κίνητρο σε κάθε νέο εκεί έξω. H Disney+ του έδωσε πολύ ταιριαστά το βήμα και εγένετο η ταινία "Rise: Η Ιστορία των Αντετοκούνμπο". Αν και πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν για τα όσα πέτυχε ο Γιάννης στα παρκέ, το "Rise" δεν θέλει να είναι μια αθλητική βιογραφία με πρωταγωνιστή το μπάσκετ, αλλά επικεντρώνεται στην πραγματική κινητήρια δύναμη πίσω από την επιτυχία του Γιάννη, δηλαδή την οικογένειά του.

Άνοδος: Η Ιστορία των Αντετοκούνμπο

Ο Τσαρλς και η Βέρα Αντετοκούνμπο, αφήνοντας πίσω στη Νιγηρία τον μεγαλύτερό τους γιο, έρχονται στην Ελλάδα μέσω Κωνσταντινούπολης αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Στην Αθήνα θα γεννηθούν ο Θανάσης, ο Γιάννης, ο Κώστας και ο Άλεξ, οι οποίοι θα μάθουν να ακολουθούν πιστά τους γονείς τους, πουλώντας μικροαντικείμενα στους δρόμους, καθώς καθημερινά επικρέμεται η απειλή της έξωσης αλλά και της απέλασης. Μέσα στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η οικογένεια σε μια Αθήνα και σε μια εποχή όπου ακροδεξιές απόψεις έβρισκαν ολοένα και περισσότερο έδαφος, το μπάσκετ ήρθε τυχαία στον δρόμο των μεγαλύτερων αδερφών Θανάση και Γιάννη και έμελλε να γίνει αυτό που θα άλλαζε ολοκληρωτικά τη ζωή τους, όχι "παραμυθένια" και τυχαία, αλλά με σκληρή δουλειά και θαρραλέα ρίσκα.

Στο "Rise", το γνώριμο ντισνεϊκό πέπλο έρχεται να λειάνει κάπως σχηματικά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η οικογένεια σε ό,τι αφορά θέματα γραφειοκρατίας, την προκατάληψη και τον γενικότερο ρατσισμό στη χώρα μας. Μοιάζει να στρογγυλεύει τις αιχμές μιας σκληρής αληθινής ιστορίας, κυρίως διότι κάποιοι δυστυχώς ταυτίζονται με αυτές στο απόλυτο, ακόμα και σήμερα. Η Αθήνα όπου πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα είναι παραδόξως πολύχρωμη και ευδιάθετη, χωρίς όμως το αποτέλεσμα να επηρεάζεται, καθώς ο σκηνοθέτης Ακίν Ομοτόσο αποφασίζει το σκηνικό αλλά και η αφήγηση να ταιριάζουν περισσότερο στους πρωταγωνιστές του παρά στην πραγματικότητα.

Άνοδος: Η Ιστορία των Αντετοκούνμπο

Τα αδέλφια στη ζωή Ούτσε και Ρολ Αγκάντα, που ενσαρκώνουν τον Γιάννη και τον Θανάση, δεν έχουν εμπειρία στην υποκριτική (έχουν όμως επαρκείς μπασκετικές ικανότητες), αλλά διαθέτουν ένα αξιαγάπητο χαμόγελο ικανό να σε παρασύρει μακριά από τις δυσκολίες και να σε κάνει να επικεντρωθείς στο βλέμμα παιδιών που κατακτούν το όνειρό τους – σαν αυτό που είδαμε στα μάτια του Γιάννη Αντετοκούνμπο και του αδερφού του Θανάση στο θρυλικό πλέον draft του 2013 που του άνοιξε το δρόμο για το NBA, ένα ειλικρινές βλέμμα που παραμένει καθαρό και αναλλοίωτο μέχρι και σήμερα, και στο οποίο επικεντρώνεται εντέλει και το "Rise": Η ιστορία τους δεν είναι (μόνο) ένα μπασκετικό success story, αλλά η επιτυχία των παιδιών μιας ηρωικής οικογένειας που επιλέγουν να χαμογελούν πλατιά είτε βρίσκονται σε ερασιτεχνικά γήπεδα και μοιράζονται το ίδιο ζευγάρι παπούτσια είτε στην απόλυτη κορυφή ως η πρώτη τριάδα αδελφών που κατέκτησαν πρωτάθλημα NBA. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.

Η Μαρίνα Σάττι ήθελε να πάει κόντρα στους "κανόνες" της Eurovision

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου της ΕΡΤ για τη Eurovision και μίλησε με την Μαρίνα Σάττι, λίγο πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για τη Σουηδία.

Στην Πάρο τα γυρίσματα της νέας βρετανικής σειράς "Malice"

Την παραγωγή της νέας τηλεοπτικής σειράς έξι επεισοδίων έχει αναλάβει η Faliro House Productions μέσω της θυγατρικής της εταιρίας FA.NA Productions.

Βραδιές σινεμά στην ΕΡΤ3

Τέσσερις ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου έρχονται αυτήν την εβδομάδα στη βραδινή ζώνη της ΕΡΤ3, ξεκινώντας από αύριο, Τρίτη 15 Απριλίου.

"Maestro": Πρώτη ματιά στα γυρίσματα της 2ης σεζόν

Η μεγάλη επιτυχία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη επιστρέφει στο Mega την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 22:40.

3 σειρές διαφορετικών ειδών αλλά εξίσου binge-worthy για να δεις στο Disney+

Επειδή οι προτιμήσεις κάθε τηλεθεατή μπορεί να διαφέρουν, όμως όλοι αγαπάμε ένα καλό binge-watching.