7+1 ντοκιμαντέρ στο Ertflix που δεν πρέπει να χάσετε

Αναγνωρισμένοι σκηνοθέτες και ανερχόμενοι δημιουργοί μας συστήνουν σε ιστορικά γεγονότα και ρίχνουν φως σε επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα.

Faces Places

Γυναικοκτονίες, ψυχολογικές ασθένειες, σκάνδαλα, ιστορίες θρύλων του ποδοσφαίρου και πολλά άλλα επίκαιρα κοινωνικά θέματα θίγουν τα ντοκιμαντέρ που είναι τώρα διαθέσιμα στην πλατφόρμα του Ertflix Πολυβραβευμένες ταινίες ξένων και Ελλήνων σκηνοθετών αφηγούνται γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών και μας κρατούν συντροφιά και αυτή την άνοιξη.

Πρόσωπα και Ιστορίες (Faces Places)

Faces Places

Το υποψήφιο με όσκαρ ντοκιμαντέρ της Ανιές Βαρντά ακολουθεί τη σκηνοθέτιδα και τον καλλιτέχνη του δρόμου Τζέι Αρ στις περιπλανήσεις τους σε χωριά, κωμοπόλεις και εργοστάσια της Γαλλίας, όπου επιχειρούν να  αποτυπώσουν το προφίλ των ανθρώπων και κοινοτήτων που συναντούν, δημιουργώντας έτσι μια συλλογή από τοιχογραφίες. Η απρόσμενη φιλία ανάμεσα στους δυο ευρηματικούς καλλιτέχνες, εκπροσώπους διαφορετικών γενεών, συγκινεί και διδάσκει πολύτιμα μαθήματα για τη ζωή.

Σωματική επαφή (Touching)

touching

"Δεν διαφέρω από τους άλλους" δηλώνει ο Τόρστεν, ο οποίος είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. "Κι εγώ θέλω στοργή, οικειότητα και σεξουαλικότητα". Η σεξουαλικότητα των ατόμων με αναπηρία αποτελεί συνήθως θέμα ταμπού ή δεν αναφέρεται καθόλου και απορρίπτεται. Ωστόσο, άνθρωποι όπως η Νίνα, η Ίντιθ και ο Ρόναλντ, δεν έχουν την ίδια αντίληψη γύρω από αυτό το ζήτημα. Εργάζονται ως βοηθοί σεξ. Το ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στις απόκρυφες επιθυμίες ανθρώπων με αναπηρία και δίνει έμφαση στις δεξιότητες και την ευαισθησία που επιβάλλεται να έχουν οι σεξουαλικοί βοηθοί για τις επαφές με τους πελάτες τους.

Μάνες και κόρες (Mothers and Daughters)

mothers and daughters

Η σχέση ανάμεσα στην μητέρα και την κόρη είναι ίσως η σημαντικότερη που θα αποκτήσουν καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ωστόσο, συχνά μπορεί να αποβεί προβληματική. Συνεντεύξεις γυναικών που έχουν τον ρόλο της  μητέρας ή της κόρης αποκαλύπτουν τις προσωπικές τους αντιλήψεις για τη σχέση που αναπτύσσουν μεταξύ τους και ο ιδιαίτερος αυτός δεσμός προβάλλεται μέσα από ένα διορατικό ντοκιμαντέρ.

Το αίνιγμα της ανορεξίας (Dear Anorexia)

dear anorexia

Αν και έχουν προκύψει πολλές αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης της ανορεξίας σε κοινωνικό, πολιτιστικό και ιατρικό επίπεδο, η κατάσταση εξακολουθεί να προβληματίζει κοινό και ειδικούς. Το ντοκιμαντέρ μελετάει την έννοια της νευρικής ανορεξίας, τη πηγή γεννήσεώς της και τους τρόπους καταπολέμησης, δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα που χρόνια θέλαμε να ανακαλύψουμε.

Αποκαλύψεις στον κόσμο της μόδας (Fashion matters)

when fashion meets politics

Την τελευταία δεκαετία, ο χώρος της μόδας έχει δεχτεί κριτική για πολιτικά παιχνίδια και την ηθική του. Ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη ανάπτυξη, η ισότητα και η διαφορετικότητα σχετίζονται όλο και περισσότερο με τη μόδα αλλά και με τον ρατσισμό, τις διακρίσεις, την επιπολαιότητα και τη σπατάλη. Η πανδημία συνέβαλλε στην επιδείνωση των κατηγοριών, συγκλονίζοντας τη βιομηχανία της μόδας περισσότερο από ποτέ. Άραγε, πλησιάζει η πλήρης κατάρρευση αυτού του χώρου ή θα καταφέρει να αναβιώσει αναδιαμορφώνοντας τον τρόπο λειτουργίας του;

Feminicides (Γυναικοκτονίες)

femicides

Το 2019, 150 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τον σύζυγο ή τον πρώην σύντροφό τους. Τα στοιχεία αυτά παρακίνησαν δημοσιογράφους της Le Monde, να ερευνήσουν το φαινόμενο των γυναικοκτονιών. Χρησιμοποιώντας σωστή μεθοδολογία και με πολλή επιμονή, οι δημοσιογράφοι ανακάλυψαν ένα επαναλαμβανόμενο εγκληματικό μοτίβο. Θα παρακολουθήσουμε 5 τραγικές περιπτώσεις γυναικοκτονιών, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποιήσης του κοινού και αποφυγής παρόμοιων συμβάντων στο μέλλον.

Τα χρόνια της αθωότητας

τα χρόνια της αθωότητας

Αναμνήσεις από κλασικές αθλητικές στιγμές που τόσο αγαπούν οι παππούδες και οι πατεράδες μας, αλλά και οι νεότερες γενιές, παρουσιάζονται μέσα από τις αφηγήσεις θαυμαστών του αθλητισμού. Μέσα από φωτογραφίες και διηγήσεις ατόμων που έζησαν σημαντικές στιγμές στην ιστορία του αθλητισμού, πολλοί από τους διασημότερους αθλητές παγκοσμίως μας ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο και μας συστήνουν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας, πείνας και τρόμου.

Η σκόνη της Καμπούλ

kabul

Μία ιδιαίτερη αφήγηση των γεγονότων στο Αφγανιστάν την περίοδο 2001-2021, από τον πολυβραβευμένο δημοσιογράφο της ΕΡΤ Θωμά Σίδερη. Όταν οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν το Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2021, Αφγανοί δημοσιογράφοι στη χώρα κατέγραψαν την κατάσταση και την καθημερινότητα των πολιτών. Σκληρές σκηνές από τη ζωή στο Αφγανιστάν, πριν και μετά τους Ταλιμπάν, εικόνες από την ναρκοθετημένη πόλη της Καμπούλ αποκαλύπτουν τις τρομακτικές συνθήκες του πολέμου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.

Η Μαρίνα Σάττι ήθελε να πάει κόντρα στους "κανόνες" της Eurovision

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου της ΕΡΤ για τη Eurovision και μίλησε με την Μαρίνα Σάττι, λίγο πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για τη Σουηδία.

Στην Πάρο τα γυρίσματα της νέας βρετανικής σειράς "Malice"

Την παραγωγή της νέας τηλεοπτικής σειράς έξι επεισοδίων έχει αναλάβει η Faliro House Productions μέσω της θυγατρικής της εταιρίας FA.NA Productions.

Βραδιές σινεμά στην ΕΡΤ3

Τέσσερις ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου έρχονται αυτήν την εβδομάδα στη βραδινή ζώνη της ΕΡΤ3, ξεκινώντας από αύριο, Τρίτη 15 Απριλίου.

"Maestro": Πρώτη ματιά στα γυρίσματα της 2ης σεζόν

Η μεγάλη επιτυχία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη επιστρέφει στο Mega την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 22:40.

3 σειρές διαφορετικών ειδών αλλά εξίσου binge-worthy για να δεις στο Disney+

Επειδή οι προτιμήσεις κάθε τηλεθεατή μπορεί να διαφέρουν, όμως όλοι αγαπάμε ένα καλό binge-watching.