Μετρώντας αντίστροφα για το φινάλε των "Peaky Blinders"

Λίγο πριν από την πρεμιέρα του πολυαναμενόμενου έκτου και τελευταίου κύκλου της σειράς, κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία του Τόμας Σέλμπι, του απόλυτου κυρίαρχου των δρόμων του Μπέρμιγχαμ – και όχι μόνο.

Peaky Blinders

Το φθινόπωρο του 2019 έκανε πρεμιέρα ο πέμπτος κύκλος της σειράς "Peaky Blinders" και τότε κανείς δεν περίμενε ό,τι θα ακολουθούσε. Η έκτη σεζόν συνέπεσε με το ξέσπασμα της πανδημίας, με τις αναγκαίες αναβολές και τις αμέτρητες καθυστερήσεις να δυσκολεύουν τόσο τα γυρίσματα (το μεγαλύτερο μέρος τους ολοκληρώθηκε εντέλει τον Ιούνιο του 2021) όσο και τους παραγωγούς, που έψαχναν την κατάλληλη ημερομηνία προβολής.

Τις απορίες έλυσε μόλις πριν από λίγες μέρες ο επίσημος λογαριασμός του "Peaky Blinders" στο Twitter, δημοσιοποιώντας ένα βίντεο από τη δημιουργία ενός τεράστιου mural–πορτρέτο του Τόμας Σέλμπι κατά μήκος ενός κτιρίου στο Μπέρμιγχαμ, που αποκάλυπτε την ημερομηνία κυκλοφορίας της 6ης σεζόν στις 27 Φεβρουαρίου στο BBC One (στην Ελλάδα αναμένεται να προστεθεί, άγνωστο πότε, στο Netflix), η οποία αφιερώνεται στην Έλεν ΜακΡόρι, τη δυναμική Πόλι Γκρέι της σειράς, που πέθανε τον προηγούμενο Απρίλιο

Έχοντας επιζήσει στα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έχοντας επιβληθεί στους δρόμους του Μπέρμιγχαμ τόσο στην αστυνομία όσο και σε αντίπαλες μαφίες, αλλά και όντας πλέον βουλευτής των σοσιαλιστών, τι νέο μπορεί να περιμένει ο ηγέτης των "Peaky Blinders" Τόμας Σέλμπι (Κίλιαν Μέρφι); Ήδη από τον πέμπτο κύκλο, ο αρχηγός των Σέλμπι φαίνεται να είναι στα χειρότερά του. Υποφέροντας για χρόνια βασανισμένος από PTSD (διαταραχή μετατραυματικού στρες), καταφεύγει πιο συχνά από ποτέ στο αλκοόλ και στο όπιο, η εξαγωγή του οποίου είναι πλέον ένα από τα πιο κερδοφόρα κεφάλαια της επιχείρησής του. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχονται και οι παραισθήσεις, στις οποίες η αγαπημένη του γυναίκα Γκρέις (για το θάνατο της οποίας θεωρεί υπεύθυνο τον εαυτό του) τον καλεί "να τα αφήσει όλα πίσω" προτρέποντάς τον να αυτοκτονήσει. 

Peaky Blinders

Τι έφταιξε λοιπόν και στο τελευταίο πλάνο της πέμπτης σεζόν ο πανίσχυρος Τόμας στρέφει μαινόμενος το όπλο του στον κρόταφό του; Το βάρος να ισορροπήσει την γκανγκστερική του φύση με τις απαιτήσεις ενός ενεργού πολιτικού είναι για εκείνον πιο απλό απ’ ό,τι ακούγεται, μιας και σε κάθε του λόγο, είτε στη Βουλή των Κοινοτήτων είτε στα οικογενειακά συμβούλια των Σέλμπι στο μπαρ που ελέγχουν, αποδεικνύει ότι είναι γεννημένος αρχηγός – και ο Κίλιαν Μέρφι ένας ικανότατος ηθοποιός αφοσιωμένος στο ρόλο του. H οικογένεια και όχι η καριέρα είναι λοιπόν η βαθιά πληγή του Τόμι: Ο ξάδερφός του Μάικλ, που παράκουσε τις εντολές του και δεν τους γλίτωσε από την οικονομική καταστροφή (κραχ του 1929), βρίσκεται πλέον απέναντί του, ενώ το πιο ριψοκίνδυνο σχέδιό του μέχρι στιγμής, η δολοφονία του ηγέτη της Βρετανικής Ένωσης Φασιστών Όσβαλντ Μόσλι (Σαμ Κλάφλιν), ναυάγησε, με τον ίδιο να αδυνατεί να εντοπίσει τον προδότη.

"Μπορεί να βρήκα αυτόν που δεν μπορώ να νικήσω", ομολογεί ο Τόμι, και η ταυτότητα του προσώπου αυτού αλλά και οι συνέπειες θα είναι το κυρίως  μυστήριο της έκτης σεζόν, μιας και ο Τόμι Σέλμπι (που προφανώς δεν πάτησε τη σκανδάλη) θα παραμείνει στο πλευρό του Μόσλι ως κατάσκοπος, όπως είχε συμφωνήσει εξ αρχής με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Ο δημιουργός της σειράς Στίβεν Νάιτ δεν δίστασε να διασταυρώσει την εν μέρει αληθινή ιστορία των Σέλμπι με ιστορικά γεγονότα και υπαρκτά πρόσωπα της Βρετανίας του Μεσοπολέμου, παίρνοντας ένα μεγάλο ρίσκο. Είναι όμως οι "Peaky Blinders" μια σειρά εποχής; Δύσκολο να απαντηθεί, μπορούμε όμως με ευκολία να πούμε ότι πρόκειται για μια σειρά που σίγουρα θα αφήσει εποχή.

Και όσο το έξι επεισοδίων φινάλε πλησιάζει (τουλάχιστον στο συγκεκριμένο format, καθώς τα σχέδια του Νάιτ περιλαμβάνουν και μια ταινία), ακούμε στο repeat το αριστουργηματικό σάουντρακ της σειράς (από Nick Cave, PJ Harvey, White Stripes και Radiohead μέχρι Leonard Cohen, Johnny Cash και David Bowie – ο ίδιος είχε ζητήσει προσωπικά να χρησιμοποιηθεί η μουσική του).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.