Αφιέρωμα στα σμυρναίικα τραγούδια από το "Μουσικό Κουτί"

Ένα ταξίδι στον μαγικό μουσικό κόσμο της Σμύρνης μαζί με τους Μπάμπη Τσέρτο, Ανδρέα Κατσιγιάννη και Ασπασία Στρατηγού.

Μουσικό Κουτί

Ένα ταξίδι στον μαγικό μουσικό κόσμο της Σμύρνης κάνει το "Μουσικό Κουτί" του Νίκου Πορτοκάλογλου και της Ρένας Μόρφη την Τετάρτη 23/2 (ΕΡΤ1, 22:00). Καλεσμένοι της εκπομπής είναι ο σπουδαίος ερμηνευτής Μπάμπης Τσέρτος, που έχει ταυτιστεί με τα σμυρναίικα και τα ρεμπέτικα τραγούδια, ο συνθέτης και ιδρυτής της θρυλικής Εστουδιαντίνας της Νέας Ιωνίας Βόλου Ανδρέας Κατσιγιάννης και η ερμηνεύτρια Ασπασία Στρατηγού, που αποδεικνύει πως τα παλιά τραγούδια εξακολουθούν να είναι ολοζώντανα και να αφορούν τις νέες γενιές.

"Φέτος κλείνουν εκατό χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και αυτό βέβαια δεν είναι αφορμή για φιέστες και εορτασμούς. Το ξέρω καλά από πρώτο χέρι διότι μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου από μικρός άκουγα τις ιστορίες της γιαγιάς μου για τον χαμένο παράδεισο των νεανικών της χρόνων. Παρ’ όλα αυτά όμως, οι διηγήσεις της γιαγιάς δεν ήταν πια θρήνος, αλλά ηλιόλουστες αναμνήσεις από έναν κόσμο που χάθηκε και μετά από τόσα χρόνια της έφερνε χαμόγελα και όχι δάκρυα. Έτσι κι εμείς θα ταξιδέψουμε με χαμόγελο στους μουσικούς δρόμους αυτής της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και σε άλλους δρόμους πιο πρόσφατων δημιουργών που επηρεάστηκαν από τη μικρασιάτικη σχολή" σημειώνει στην έναρξη της εκπομπής ο Νίκος Πορτοκάλογλου.

Μουσικό Κουτί

Τραγούδια που γράφτηκαν χρόνια πριν, όπως τα "Πίνω και μεθώ", "Μήλο μου και μανταρίνι", "Δεν σε θέλω πια", "Έμορφη Σμυρνιά μου" συναντούν τραγούδια που γράφτηκαν χρόνια αργότερα ("Τα σμυρναίικα τραγούδια", "Όνειρο στο κύμα"), ενώ στο juke box της εκπομπής έρχονται οι πρωτότυπες διασκευές της μπάντας του "Μουσικού Κουτιού" (Γιάννης Δίσκος, Στέλιος Φραγκούς, Λάμπης Κουντουρόγιαννης, Βύρων Τσουράπης, Γιάννης Καζάνης και Θανάσης Τσακιράκης), όπου οι μουσικές του Σπύρου Περιστέρη, οι στίχοι του Πάνου Τούντα, τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη και της Ρόζας Εσκενάζυ "παντρεύονται" με τις μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη, του Παντελή Θαλασσινού και του Ορφέα Περίδη.

Δείτε αποσπάσματα από το "Μουσικό Κουτί" 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
17/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι ήθελε να πάει κόντρα στους "κανόνες" της Eurovision

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου της ΕΡΤ για τη Eurovision και μίλησε με την Μαρίνα Σάττι, λίγο πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για τη Σουηδία.

Στην Πάρο τα γυρίσματα της νέας βρετανικής σειράς "Malice"

Την παραγωγή της νέας τηλεοπτικής σειράς έξι επεισοδίων έχει αναλάβει η Faliro House Productions μέσω της θυγατρικής της εταιρίας FA.NA Productions.

Βραδιές σινεμά στην ΕΡΤ3

Τέσσερις ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου έρχονται αυτήν την εβδομάδα στη βραδινή ζώνη της ΕΡΤ3, ξεκινώντας από αύριο, Τρίτη 15 Απριλίου.

"Maestro": Πρώτη ματιά στα γυρίσματα της 2ης σεζόν

Η μεγάλη επιτυχία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη επιστρέφει στο Mega την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 22:40.

3 σειρές διαφορετικών ειδών αλλά εξίσου binge-worthy για να δεις στο Disney+

Επειδή οι προτιμήσεις κάθε τηλεθεατή μπορεί να διαφέρουν, όμως όλοι αγαπάμε ένα καλό binge-watching.

2 βραδιές ελληνικού σινεμά στην ΕΡΤ3

Δύο φεστιβλικά κοινωνικά δράματα από το '80 μέχρι σήμερα έρχονται στην ΕΡΤ3 την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου.