Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο υποψήφιος για Νόμπελ Ειρήνης

Ο σπουδαίος δημιουργός αριστουργηματικών σειρών ντοκιμαντέρ γύρω από το φυσικό περιβάλλον και τα ζώα διεκδικεί ένα από τα σημαντικότερα βραβεία της καριέρας του.

sir_david_attenborough_ksana

Σε ηλικία 95 ετών, ο σπουδαίος Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο βρίσκει τον εαυτό του να διεκδικεί το Νόμπελ Ειρήνης από κοινού με το IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services), για "τις προσπάθειές του να διαδώσει και να προστατεύσει τη φυσική βιοποικιλότητα της Γης, προαπαιτούμενο για βιώσιμες και ειρηνικές κοινωνίες", όπως δήλωσε η επικεφαλής του νορβηγικού Πράσινου Κόμματος Ούνε Μπάστχολμ.

Εάν από μόνο του το όνομα του Ατένμπορο δε σας θυμίζει κάτι, τότε σίγουρα αυτό συμβαίνει με τη χροιά της φωνής του. Ο Βρετανός βρίσκεται πίσω από πολλές αριστουργηματικές σειρές ντοκιμαντέρ, οι οποίες έφεραν στο προσκήνιο πλήθος περιβαλλοντικών ζητημάτων, ενώ ταυτόχρονα σύστησαν το ευρύ κοινό με την ανείπωτη ομορφιά των άγριων ζώων. Μέχρι και σήμερα, βρίσκεται στην πρώτη γραµµή του αγώνα για τη διατήρηση των ειδών του πλανήτη που τελούν υπό εξαφάνιση. Μερικές από τις δημοφιλέστερες παραγωγές του είναι τα: "Life on Earth" (1979), "The Living Planet" (1984), "The Trials of Life" (1990), "The Private Life of Plants" (1995), "Life of Birds" (1998), "The Blue Planet" (2001), "Life of Mammals" (2002), "Planet Earth" (2006), "Life in Cold Blood" (2008).

Θυμίζουμε πως πριν από ένα χρόνο έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα το θαυμάσιο "Ένας Τέλειος Πλανήτης", η σειρά του BBC η οποία γυριζόταν επί τέσσερα χρόνια σε έξι ηπείρους και σε πάνω από 30 χώρες, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 3000 ώρες υλικού. Πρόσφατα, επίσης, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκης το βιβλίο του Ατένμπορο "Η ζωή στον πλανήτη μας: Η μαρτυρία μου και ένα όραμα για το μέλλον".

Μαζί με το Σερ Ντέιβιντ το Νόμπελ Ειρήνης διεκδικούν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ο πάπας Φραγκίσκος, η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ που σχηματίστηκε από αντιπάλους του περυσινού πραξικοπήματος και ο υπουργός Εξωτερικών του Τουβαλού Σάιμον Κόφε. Ο τελικός βραβευμένος θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο του 2022.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Απόψε (24/12) στην TV: Μπραντ Πιτ, Τζορτζ Κλούνεϊ και Νικόλ Κίντμαν

Heists και αισθησιακή ατμόσφαιρα σήμερα στην ελληνική τηλεόραση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/12/2025

"Το Παιδί": Η σειρά που ξαναφέρνει το γέλιο στην ελληνική TV

Καυστικό χιούμορ, απρόβλεπτη πλοκή και λατρεμένοι χαρακτήρες στην καθημερινή μαύρη κωμωδία της ΕΡΤ.

Γιατί στις γιορτές βλέπουμε ξανά και ξανά τις ίδιες χριστουγεννιάτικες ταινίες

Μοιάζει σαν ritual που ακολουθείται με θρησκευτική ευλάβεια ή σαν άγραφος νόμος. Τι κρύβεται πίσω από αυτή την χαρά που νοιώθουμε;

Απόψε (23/12) στην TV: Η πιο αγαπημένη χριστουγεννιάτικη ταινία των Millennials

Ο Κέβιν επιστρέφει στο καθιερωμένο ραντεβού του απόψε στην ελληνική τηλεόραση.

5 κλασικά χριστουγεννιάτικα επεισόδια της TV που αξίζει να δεις ξανά και ξανά

Πάρτι στο γραφείο, φωτάκια, stop motion, επικές ατάκες και γιορτινό πνεύμα σε πέντε από τα πιο κλασικά sitcoms.

Την εβδομάδα των Χριστουγέννων βλέπουμε σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από το Αρχείο της ΕΡΤ

Ένα τηλεοπτικό ταξίδι στο παρελθόν με εξαιρετικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, αλλά και αφιερώματα στην ΕΡΤ, που μεταφέρουν την ατμόσφαιρα των γιορτινών ημερών.

Οι τηλεοπτικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Η επιστροφή του Stanger Things και ό,τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε στην τηλεόραση την εβδομάδα των Χριστουγέννων.