Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο υποψήφιος για Νόμπελ Ειρήνης

Ο σπουδαίος δημιουργός αριστουργηματικών σειρών ντοκιμαντέρ γύρω από το φυσικό περιβάλλον και τα ζώα διεκδικεί ένα από τα σημαντικότερα βραβεία της καριέρας του.

sir_david_attenborough_ksana

Σε ηλικία 95 ετών, ο σπουδαίος Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο βρίσκει τον εαυτό του να διεκδικεί το Νόμπελ Ειρήνης από κοινού με το IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services), για "τις προσπάθειές του να διαδώσει και να προστατεύσει τη φυσική βιοποικιλότητα της Γης, προαπαιτούμενο για βιώσιμες και ειρηνικές κοινωνίες", όπως δήλωσε η επικεφαλής του νορβηγικού Πράσινου Κόμματος Ούνε Μπάστχολμ.

Εάν από μόνο του το όνομα του Ατένμπορο δε σας θυμίζει κάτι, τότε σίγουρα αυτό συμβαίνει με τη χροιά της φωνής του. Ο Βρετανός βρίσκεται πίσω από πολλές αριστουργηματικές σειρές ντοκιμαντέρ, οι οποίες έφεραν στο προσκήνιο πλήθος περιβαλλοντικών ζητημάτων, ενώ ταυτόχρονα σύστησαν το ευρύ κοινό με την ανείπωτη ομορφιά των άγριων ζώων. Μέχρι και σήμερα, βρίσκεται στην πρώτη γραµµή του αγώνα για τη διατήρηση των ειδών του πλανήτη που τελούν υπό εξαφάνιση. Μερικές από τις δημοφιλέστερες παραγωγές του είναι τα: "Life on Earth" (1979), "The Living Planet" (1984), "The Trials of Life" (1990), "The Private Life of Plants" (1995), "Life of Birds" (1998), "The Blue Planet" (2001), "Life of Mammals" (2002), "Planet Earth" (2006), "Life in Cold Blood" (2008).

Θυμίζουμε πως πριν από ένα χρόνο έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα το θαυμάσιο "Ένας Τέλειος Πλανήτης", η σειρά του BBC η οποία γυριζόταν επί τέσσερα χρόνια σε έξι ηπείρους και σε πάνω από 30 χώρες, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 3000 ώρες υλικού. Πρόσφατα, επίσης, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκης το βιβλίο του Ατένμπορο "Η ζωή στον πλανήτη μας: Η μαρτυρία μου και ένα όραμα για το μέλλον".

Μαζί με το Σερ Ντέιβιντ το Νόμπελ Ειρήνης διεκδικούν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ο πάπας Φραγκίσκος, η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ που σχηματίστηκε από αντιπάλους του περυσινού πραξικοπήματος και ο υπουργός Εξωτερικών του Τουβαλού Σάιμον Κόφε. Ο τελικός βραβευμένος θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο του 2022.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Απόψε (18/11) στην TV: Κλιντ Ίστγουντ και Σιλβέστερ Σταλόνε

Ένας άντρας αλλάζει καριέρα, ενώ ένας θρυλικός πυγμάχος ξεκινάει την καριέρα του απόψε στην ελληνική τηλεόραση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/11/2025

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου στο ERTFLIX

Η πλατφόρμα τιμά την επέτειο με ένα αφιέρωμα στις εκπομπές που αποτύπωσαν το στίγμα της περιόδου.

Οι τηλεοπτικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Μία σειρά κινουμένων σχεδίων και μία κωμωδία από τον δημιουργό του "The Good Place", Μάικλ Σουρ έρχονται τις επόμενες μέρες στις οθόνες μας.

Στον φιλελεύθερο φεμινισμό του Ράιαν Μέρφι, "Όλα Επιτρέπονται"

Με αφορμή το νέο νομικό δράμα του δημιουργού για το Disney+, εξετάζουμε το φαινόμενο της ανόδου του "girlboss φεμινισμού", μιας ενδυνάμωσης περιορισμένου διαμετρήματος και αμφισβητήσιμης προέλευσης.

Απόψε (17/11) στην TV: μία περιπέτεια με αστεράτο καστ

Μπρους Γουίλις, Έλεν Μίρεν, Τζον Μάλκοβιτς και Μόργκαν Φρίμαν απόψε στην ελληνική τηλεόραση.

Απόψε (16/11) στην TV: Τζον Μ. Τσου και Ράιαν Κούγκλερ

Μία ρομαντική κομεντί βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα και η ιστορία ενός εμβληματικού μποξέρ απόψε στην ελληνική τηλεόραση.

Απόψε (15/11) στην TV: τέσσερις διαφορετικές ταινίες

Θρίλερ, ιστορία, περιπέτεια και δράμα απόψε στην ελληνική τηλεόραση.