Η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Αλέκου Φασιανού

Η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου με μία σειρά από αφιερώματα στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.

Αλέκος Φασιανός

Η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου Αλέκου Φασιανού, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, με μία σειρά από αφιερώματα στα τηλεοπτικά της κανάλια και στο ραδιόφωνο. 

Ειδικότερα τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στις 19:00, η ΕΡΤ2 μεταδίδει από τη σειρά ντοκιμαντέρ "Παρασκήνιο" ένα επεισόδιο, σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη, αφιερωμένο στον εμβληματικό ζωγράφο, που αποτελείται από τρία μέρη.
Το πρώτο μέρος, με τίτλο "Αλέκος Φασιανός στην παλιά γειτονιά", παρουσιάζει την περιήγηση του ζωγράφου στην παλιά του γειτονιά, στην οδό Λιοσίων. Θυμάται με συγκίνηση στιγμές από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια, μιλάει για την οικογένειά του και υπογραμμίζει την παρουσία των παππούδων, που δεν υπάρχει στη σημερινή εποχή. Ο καλλιτέχνης επισκέπτεται γνώριμα μέρη, συγκρίνει τον παλαιό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, μιλάει για τα πρώτα του έργα, εμπνέεται από τους απλούς και καθημερινούς ανθρώπους, συναντά φίλους του. 

Το δεύτερο μέρος, με τίτλο "Αλέκος Φασιανός ζωγραφίζοντας για το θέατρο", παρουσιάζει τη σχέση του ζωγράφου με το θέατρο. Σκηνογραφεί για το θέατρο, περιγράφει τα χαρακτηριστικά των σκηνικών του, τη σχέση ζωγραφικής και σκηνογραφίας, επισημαίνει τις διαφορές τους και σχεδιάζει μπροστά στην κάμερα. 

Το τρίτο μέρος, με τίτλο "Αλέκος Φασιανός περίπατος στη Βάρη", παρουσιάζει τον ζωγράφο να επισκέπτεται τη Βάρη και να δημιουργεί έργα του στον υπαίθριο χώρο. Εκείνος παρατηρεί τη φύση, έρχεται σε επαφή μαζί της, εμπνέεται από απλές και καθημερινές εικόνες, σχεδιάζει μπροστά στην κάμερα. Ακολουθεί αναφορά στην παρουσία των πουλιών στα έργα του και στον ιδιαίτερο συμβολισμό τους.

Αλέκος Φασιανός

Την ίδια μέρα, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στις 21:00 (ώρα Ελλάδας), ο ραδιοφωνικός σταθμός διεθνούς εμβέλειας της ΕΡΤ "Η Φωνή της Ελλάδας" μεταδίδει σε επανάληψη την εκπομπή "Της ψυχής μου το χώμα" με τον μεγάλο καλλιτέχνη καλεσμένο του Άγγελου Σταθόπουλου.

Την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου στις 20:00, η ΕΡΤ2 μεταδίδει από την εκπομπή "Η εποχή των εικόνων" το επεισόδιο με τίτλο "Αλέκος Φασιανός" (2005). Με αφορμή την αναδρομική του έκθεση, ο Αλέκος Φασιανός συζητεί με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου για το σύνολο της καλλιτεχνικής προσφοράς του, την εποχή μέσα στην οποία αυτό διαμορφώθηκε, αλλά και για τις ιδέες του γύρω από τη ζωγραφική. Με τον γνωστό αυθόρμητο χαρακτήρα του, ζωντανεύει μέσα από τον λόγο την Αθήνα του παρελθόντος, τότε που όλα κινούνταν σε διαφορετικούς ρυθμούς και έδιναν στους πνευματικούς ανθρώπους αφορμές για συνύπαρξη και δημιουργία. Στο έργο του Αλέκου Φασιανού αναφέρεται, επίσης, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και η επιμελήτρια της έκθεσης, Έφη Αγαθονίκου. Η σκηνοθεσία της εκπομπής είναι της Αννίτας Κουτρούλη.

"Έζησα σε μια εποχή που ήταν πολυτελής σε εικόνες"

Ο Αλέκος Φασιανός, ο εμβληματικός ζωγράφος, που σφράγισε με το έργο του την εποχή του, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935, σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και κατόπιν ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με τον Γιάννη Μόραλη (1955-1960). Μετά την πρώτη του έκθεση (1960) πήγε στο Παρίσι με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης. Εγκαταστάθηκε μόνιμα στη γαλλική πρωτεύουσα και εκεί έζησε για 35 χρόνια. Ο Αλέκος Φασιανός, έμεινε πιστός στην παραστατική ζωγραφική και στις ελληνικές καταβολές του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το έργο του Φασιανού έχουν γυριστεί τέσσερις ταινίες από την ελληνική και γαλλική τηλεόραση. Το 1999 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και το 2010  από τη Γαλλική Κυβέρνηση με το παράσημο της Legion d’ Honneur (Officier des lettres et des arts).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Βραδιές σινεμά στην ΕΡΤ3

Τέσσερις ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου έρχονται αυτήν την εβδομάδα στη βραδινή ζώνη της ΕΡΤ3, ξεκινώντας από αύριο, Τρίτη 15 Απριλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/04/2024

"Maestro": Πρώτη ματιά στα γυρίσματα της 2ης σεζόν

Η μεγάλη επιτυχία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη επιστρέφει στο Mega την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 22:40.

3 σειρές διαφορετικών ειδών αλλά εξίσου binge-worthy για να δεις στο Disney+

Επειδή οι προτιμήσεις κάθε τηλεθεατή μπορεί να διαφέρουν, όμως όλοι αγαπάμε ένα καλό binge-watching.

2 βραδιές ελληνικού σινεμά στην ΕΡΤ3

Δύο φεστιβλικά κοινωνικά δράματα από το '80 μέχρι σήμερα έρχονται στην ΕΡΤ3 την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου.

Το "Sugar" φέρνει αέρα κλασικού Χόλιγουντ στο AppleTV+

Ο Κόλιν Φάρελ πρωταγωνιστεί στη νέα σειρά που βλέπουμε στο Apple TV+, μια ιστορία μυστηρίου με φιλμ νουάρ στοιχεία και ένα δυνατό καστ.

3+1 ταινίες που βλέπουμε απόψε στην τηλεόραση

Αδερφές Γουατσόφσκι, ευρωπαϊκό σινεμά, φιλμ νουάρ και Τζούλιαν Μουρ στα καλύτερά της. Σήμερα, Τετάρτη 10/4, στα ελληνικά κανάλια.

Το "Maestro" δυναμώνει την ένταση στο τρέιλερ της 2ης σεζόν

Η σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη επιστρέφει στο Mega στις 16 Μαΐου ενώ θα προβληθεί ταυτόχρονα σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από την πλατφόρμα του Netflix.