Γιατί όλοι μιλάνε για το «Squid Game»;

Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή; Το «Παιχνίδι του Καλαμαριού», η νοτιοκορεάτικη σοκαριστική σειρά που έγινε το σαρωτικό παγκόσμιο hit του Netflix δίνει την απάντηση και σπάει τα κοντέρ.

Γιατί όλοι μιλάνε για το «Squid Game»;

Ευάλωτοι άνθρωποι που χρειάζονται απεγνωσμένα χρήματα, λαμβάνουν μια μυστηριώδη πρόσκληση να πάρουν μέρος σε ένα παιχνίδι. 456 συμμετέχοντες ετερόκλητης προέλευσης βρίσκονται κλειδωμένοι σε μια μυστική τοποθεσία, όπου θα τους ζητηθεί να αναμετρηθούν σε έξι συνολικά παιχνίδια-δοκιμασίες για να κερδίσουν το δελεαστικό χρηματικό έπαθλο των 45,6 δισεκατομμυρίων γουόν. Κάθε δοκιμασία είναι ένα παραδοσιακό κορεάτικο παιχνίδι για παιδιά, με τη μόνη διαφορά ότι η ήττα έχει πολύ βαρύ τίμημα. Εδώ, η ήττα θα κοστίσει τη ζωή σου, με το θάνατο να έρχεται επιτόπου, καθώς ο μόνος τρόπος να αποχωρήσεις από το παιχνίδι είναι μέσα σε ένα κουτί-φέρετρο.

Αυτό είναι με λίγα λόγια το story του «Squid Game», της σοκαριστικής σειράς εννέα επεισοδίων που ήρθε από τη Νότια Κορέα στο Netflix και κατάφερε να καθηλώσει εκατομμύρια συνδρομητών (συγκεκριμένα σημείωσε 111 εκατομμύρια θεάσεις τον πρώτο μήνα), αποτελώντας πλέον την πιο δημοφιλή σειρά της πλατφόρμας, αφού ξεπέρασε κατά πολύ το ρεκόρ του ρομαντικού «Bridgerton» (82 εκατομμύρια).

Γιατί όλοι μιλάνε για το «Squid Game»; - εικόνα 1

Ποιος είναι ο νικητής, ποιος ο ενορχηστρωτής, αλλά και ποιος ο απώτερος σκοπός αυτού του αιματηρού, φρικαλέου παιχνιδιού επιβίωσης; Οι απαντήσεις που θα έρθουν θα περάσουν τους παίκτες, αλλά και τους τηλεθεατές από μια κόλαση. Σε ένα πολύχρωμο, pop art σκηνικό, οι κανόνες είναι απλοί και ξεκάθαροι, χωρίς «γκρίζες ζώνες»: ή κερδίζεις και ζεις ή χάνεις και πεθαίνεις/εκτελείσαι. Οι συμμετέχοντες με τις πράσινες φόρμες πρέπει να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των υπευθύνων του παιχνιδιού που φορούν κόκκινες ολόσωμες στολές και κρύβουν τα πρόσωπά τους με μια μάσκα που φέρει ένα σχήμα (κύκλο, τρίγωνο ή τετράγωνο), μαρτυρώντας κάποιου είδους ιεραρχία ανάμεσά τους. Οι χαρακτηριστικές τους ενδυμασίες είναι σίγουρα μέρος της σαρωτικής επιτυχίας της σειράς. Οι viral εικόνες τους κυριαρχούν εδώ και πολλές ημέρες σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και site τηλεοπτικού (και όχι μόνο) περιεχομένου, θυμίζοντας (ή και ξεπερνώντας) σε δημοφιλία τις μάσκες του Νταλί του «Casa de papel» και τις πορφυρές φορεσιές του «Handmaid’s Tale» – στη Vans, πάντως, σίγουρα δεν περίμεναν ότι τα λευκά slip-on παπούτσια που φορούν οι πρωταγωνιστές της σειράς θα γίνονταν ανάρπαστα μέσα σε λίγα μόνο 24ωρα.

Γιατί όλοι μιλάνε για το «Squid Game»; - εικόνα 2

Όσο οι δοκιμασίες του «Squid Game» προχωρούν, όσο οι παίκτες μειώνονται και χτίζονται οι συμμαχίες και οι κόντρες μεταξύ τους, ξεδιπλώνονται και οι δυνατές αντιθέσεις που χαρακτηρίζουν τη σειρά και καθηλώνουν τον τηλεθεατή. Η ανέμελη παιδικότητα κόντρα στην ωμή βία, η διαχρονικότητα των παιχνιδιών κόντρα στον ακαριαίο θάνατο, οι πολύχρωμες δοκιμασίες κόντρα στο απόλυτο μαύρο της ζωής των συμμετεχόντων, οι δαιδαλώδεις διαδρομές των μυστικών εγκαταστάσεων κόντρα στο μονόδρομο και εντέλει στο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι παίκτες και, πάνω απ’ όλα, ο πόνος που βιώνουν οι (προερχόμενοι από τις λαϊκές τάξεις) άποροι διαγωνιζόμενοι στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν, κόντρα στην απόλαυση που παίρνουν οι εύποροι διοργανωτές βλέποντάς τους να βασανίζονται.

Γιατί όλοι μιλάνε για το «Squid Game»; - εικόνα 3

Όλα αυτά συντελούν στην απεικόνιση μιας μικρογραφίας των ταξικών ανισοτήτων που μαστίζουν την αληθινή Νότια Κορέα, τις οποίες οι ντόπιοι δημιουργοί φέρουν πλέον χωρίς δισταγμό στο προσκήνιο (βλέπε τα οσκαρικά «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν-χο). Το «Squid Game» δεν διστάζει να κοστολογήσει την πολύτιμη ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια και, παρουσιάζοντάς τη με τη γνώριμη για το ωμό και έξτρα βίαιο ύφος της κορεάτικη κινηματογραφική ματιά, καταφέρνει να προβοκάρει έχοντας πολιτική συνείδηση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.