
Με αφηγήτριες μεταξύ άλλων τις ηθοποιούς Τζέιν Φόντα, Τίλντα Σουίντον και Θάντι Νιούτον, η εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ «Οι γυναίκες κάνουν ταινίες» (υποψηφιότητα για καλύτερο ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Βενετίας του 2018) που αναλύει την κληρονομιά και τον ρόλο των γυναικών στην εξέλιξη της τέχνης του κινηματογράφου έρχεται την Τρίτη 10/11 στην ΕΡΤ2 (19:00). Σε σκηνοθεσία Μαρκ Κάζινς («Το Βλέμμα του Όρσον Γουέλς») και παραγωγή Τίλντα Σουίντον, το ντοκιμαντέρ χωρίζεται σε δεκατέσσερα ωριαία επεισόδια και διανύει δεκατρείς δεκαετίες μέσα από αποσπάσματα ταινιών που δημιούργησαν 183 γυναίκες σκηνοθέτριες από έξι ηπείρους.
Ο Γουίλ Μπένσον, ζωολόγος, φυσιοδίφης και κινηματογραφιστής, επιχειρεί με την ομάδα του ένα πρωτότυπο πείραμα στην Αμαζονία του Ισημερινού, διάρκειας ενός ολόκληρου μήνα. Στο ντοκιμαντέρ «Τα μυστικά της ζούγκλας» που έρχεται σε πρώτη προβολή την Τρίτη 10/11 στην ΕΡΤ2 στις 13:00, καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι της ζούγκλας και κινηματογραφεί τη ζωή και τις συνήθειες ζώων και εντόμων για τα οποία διαφορετικά δεν θα είχαμε καμία πληροφορία, ανάμεσά τους τα μάρμοζετ, τις μικρότερες μαϊμούδες του πλανήτη σε μέγεθος ανθρώπινης παλάμης, μέχρι τις υπέροχες πεταλούδες του Αμαζονίου, τις αποικίες νυχτερίδων και τους γύπες που παραμένουν οι πλέον επικίνδυνοι θηρευτές της περιοχής.

Στο ντοκιμαντέρ «Ο Μίλος Φόρμαν κατακτά την Αμερική» (Τρίτη 10/11, ΕΡΤ2, 23:45), ο σπουδαίος Τσέχος σκηνοθέτης αφηγείται με χιούμορ αλλά και με συναίσθημα το ταξίδι του από την Τσεχοσλοβακία, μια κομμουνιστική χώρα όπου τα γυρίσματα μιας ταινίας ήταν σκληρή δουλειά, στον καπιταλισμό του Χόλιγουντ. Για τον Μίλος Φόρμαν μιλούν οι Μάικλ Ντάγκλας, Γούντι Χάρελσον, Λουίζ Φλέτσερ, Φ. Μάρεϊ Άμπραχαμ και Τριτ Γουίλιαμς.
Διαβάστε τις κριτικές και δείτε τα τρέιλερ όλων των σημερινών ταινιών εδώ.