Είδαμε τα πρώτα επεισόδια των νέων σειρών της ΕΡΤ1 και μεταφέρουμε εντυπώσεις

Τι γεύση μας άφησε το κωμικό «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο» και το νοσταλγικό «Τα καλύτερά μας χρόνια»;

Είδαμε τα πρώτα επεισόδια των νέων σειρών της ΕΡΤ1 και μεταφέρουμε εντυπώσεις

Σε μια ιδιαίτερη και πρωτοποριακή για την ΕΡΤ κίνηση, η Δημόσια τηλεόραση που κάνει φέτος το μεγάλο (και πολυαναμενόμενο) άνοιγμα στη μυθοπλασία, έδωσε την Κυριακή 11/10 τη δυνατότητα στους τηλεθεατές να παρακολουθήσουν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας EΡΤflix ολόκληρα τα πρώτα επεισόδια των νέων κωμικών σειρών «Τα καλύτερά μας χρόνια» και «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο», λίγο πριν από την επίσημη πρεμιέρα τους στην ΕΡΤ1 (στην πλατφόρμα θα προσθέτονται σταδικά και όλα τα επεισόδια μετά την κανονική προβολή τους).

Είδαμε τα πρώτα επεισόδια των νέων σειρών της ΕΡΤ1 και μεταφέρουμε εντυπώσεις - εικόνα 1
«Χαιρέτα μου τον Πλάτανο»

Τι εντύπωση μας άφησαν τα πρώτα επεισόδια; Ξεκινώντας με το «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο» που κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 12/10 και κάθε μέρα στις 20.00 (καθημερινά στις 14.00 σε επανάληψη), μιλάμε για μια καθαρή κωμωδία καταστάσεων όπου κύριο λόγο έχουν οι πρωταγωνιστές του. Παλαιότεροι και πολυδοκιμασμένοι στην κωμωδία ηθοποιοί όπως ο Πέτρος Φιλιππίδης και ο Τάσος Κωστής, πιο φρέσκα ονόματα όπως η Πηνελόπη Πλάκα και ο Θοδωρής Φραντζέσκος (εδώ στον πρώτο του κωμικό ρόλο) αλλά και πολλοί ακόμη συνθέτουν την πολυπρόσωπη κοινότητα ενός φανταστικού χωριού όπου θα ξεκινήσει μια γερή και άκρως κωμική κόντρα μεταξύ ντόπιων και Αθηναίων. Χάρη στα πολλά εξωτερικά γυρίσματα, το μάτι σου γεμίζει με το πράσινο της φύσης από τα πρώτα κιόλας πλάνα που μας κάνουν μια μικρή βόλτα στο χωριό Πλάτανος.

Σε αυτό το χωριό με τους λιγοστούς κατοίκους αλλά και τους ακόμα λιγότερους τουρίστες θα βρεθούν τρία εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους ξαδέρφια από την Αθήνα, όταν ειδοποιούνται από τον δικηγόρο του αποξενωμένου παππού τους ότι τους συμπεριλαμβάνει στη διαθήκη του. Αν και το γενικότερο στόρι αφορά στη διαβίωση στην ελληνική επαρχία, τόσο ως προς την καθημερινότητα των ντόπιων όσο και την αναγκαστική προσαρμογή των Αθηναίων μιας και αυτός είναι ο μοναδικός όρος στη διαθήκη του παππού τους, το πρώτο πολύ θετικό δείγμα είναι ότι η σειρά του Αντρέα Μορφονιού (σε σενάριο των Άγγελου Χασάπογλου, Βιβής Νικολοπούλου, Μαντώ Αρβανίτη) δεν προσεγγίζει με καμία διάθεση διακωμώδησης ή γελιοποίησης το χωριό και τους κατοίκους του, κάτι που αποτελεί συχνή μανιέρα στις ελληνικές σειρές και έχει πλέον κουράσει αρκετά. Ναι μεν υπάρχουν ρόλοι που ξέρεις ότι θα δεις, όπως ο γερο-παράξενος κάτοικος, ο δολοπλόκος πρόεδρος, ο όχι-και-τόσο-έξυπνος αστυνομικός, ο γραφικός παπάς και ο ερωτύλος νέος, όλοι τους όμως προσεγγίζονται με σύγχρονη ματιά χωρίς να μετατρέπονται σε ρόλους-καρικατούρες.

Είδαμε τα πρώτα επεισόδια των νέων σειρών της ΕΡΤ1 και μεταφέρουμε εντυπώσεις - εικόνα 2
«Τα καλύτερά μας χρόνια»

Από την άλλη, στα «Καλύτερά μας χρόνια» της Όλγας Μαλέα (πρεμιέρα την Πέμπτη 15/10 και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 22.00), έχουμε την «καρικατούρα» της παλιάς, ορθόδοξης ελληνικής οικογένειας, μόνο που αυτή η «καρικατούρα» έχει μόνο θετική έννοια μιας και είναι απόλυτα αγνή στις προθέσεις της και άκρως απολαυστική. Πρόκειται για την πιστή μεταφορά όλων όσων έχεις ακούσει ή θυμάσαι για τα πιο ανέμελα χρόνια της ζωής στην Αθήνα: τότε που τα παιδιά έπαιζαν ακόμα ελεύθερα στους δρόμους και έτρεχαν σπίτι μόνο όταν τους φώναζε η μαμά τους για φαγητό, τότε που το μήκος της φούστας των νεαρών κοριτσιών ολοένα και κόνταινε και το μήκος των μαλλιών των νεαρών αγοριών ολοένα και μάκραινε προκαλώντας ταραχή στους πατεράδες, και τότε που οι γιαγιάδες πίστευαν ότι οι βεντούζες είναι το μόνο φάρμακο και ζητούσαν τη σύμφωνη γνώμη του παπά της ενορίας για τα πάντα, ακόμα και για το αν θεωρείται αμαρτία να έχουν μια τηλεόραση στο σπίτι τους.

Μια τέτοια φτάνει και στο σπίτι του 8χρονου Άγγελου (ο οποίος αναλαμβάνει και τον ρόλο του αφηγητή με τη φωνή του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου) ανήμερα των γενεθλίων του, την ίδια μέρα μάλιστα με την πρώτη προσεδάφιση του ανθρώπου στη σελήνη τον Ιούλιο του 1969. Και όσο διάφορα τέτοια κοσμοϊστορικά γεγονότα θα περνούν μπροστά από την τηλεόραση των Αντωνόπουλων (Μελέτης Ηλίας και Κατερίνα Παπουτσάκη ως γονείς και η Υβόννη Μαλτέζου στο ρόλο της απολαυστικής γιαγιάς Ερμιόνης), τόσο θα εξελίσσεται και η ιστορία των μελών της οικογένειας (σε σενάριο του Νίκου Απειρανθίτη και της Κατερίνας Μπέη), όσο και αυτή της ίδιας της τηλεόρασης. Γιατί εδώ, σε μια πολύ έξυπνη σύλληψη, χρησιμοποιείται πραγματικό υλικό από το πλούσιο βιντεο-αρχείο της ΕΡΤ, όπως για παράδειγμα το σχετικό αρχειακό υλικό για την προσελήνωση του Απόλλων 11 από τα «Επίκαιρα», τις τότε ολιγόλεπτες ενημερωτικές ειδήσεις. Από τους τίτλους αρχής μέχρι και την κάθε λεπτομέρεια στα σκηνικά (κάτι σαν μικρή Τσινετσιτά έχει στηθεί στην Αγία Παρασκευή για να φιλοξενηθεί η αθηναϊκή γειτονιά των 60’s), η οικογενειακή κομεντί «Τα καλύτερά μας χρόνια» είναι ρετρό, γλυκιά, ευδιάθετη και γεμάτη νοσταλγία αλλά και έξυπνες ιδέες που ταιριάζουν σε μια φροντισμένη παραγωγή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Μάιος στο Netflix με "Maestro" και πολλά ακόμα

Μάιος στο Netflix με Xριστόφορο Παπακαλιάτη, φρέσκιες σειρές, πολυαναμενόμενες ταινίες και σύγχρονα ντοκιμαντέρ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζονται στην ΤV τις ημέρες του Πάσχα

Βραβευμένα φιλμ, peak ελληνικό σινεμά και αγαπημένα animation, έρχονται από σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη (2/5), μέχρι Τετάρτη του Πάσχα (8/5) στα ελληνικά κανάλια.

"Underwonder": Βουτιά στα αθέατα υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας με τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV

Το πρωτότυπο ντοκιμαντέρ έρχεται στο COSMOTE HISTORY HD ανήμερα του Πάσχα και υπόσχεται ένα επιστημονικό και ψυχαγωγικό ταξίδι κινηματογραφικής αισθητικής.

Όλα όσα θα δούμε τον Μάιο στο Disney+

Nέα ντοκιμαντέρ, πρωτότυπο περιεχόμενο και χιλιάδες τίτλοι Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic, έρχονται σύντομα στην streaming πλατφόρμα.

Σειρές και ταινίες για όλη την οικογένεια στο ΑΝΤ1+

H ελληνική πλατφόρμα φροντίζει αυτό το Πάσχα να είναι κοντά σε όλη την οικογένεια με επιλεγμένες ξένες σειρές, ταινίες και παιδικό κινηματογραφικό περιεχόμενο.

Η βίαιη συναισθηματική ειλικρίνεια του "Baby Reindeer"

Το Νο1 του παγκοσμίου Top 10 τoυ Netflix συγκαταλέγεται στις σπάνιες περιπτώσεις τηλεοπτικών χιτ που είναι εξίσου εντυπωσιακά με τον ντόρο που προκαλούν.

Το πλούσιο περιεχόμενο της Paramount+ διαθέσιμο στην COSMOTE TV

Σειρές και ταινίες της Paramount+ είναι πλέον διαθέσιμες στην Ελλάδα αποκλειστικά μέσω της COSMOTE TV, σε ειδικά διαμορφωμένη περιοχή στη streaming υπηρεσία της.