«Χαμένοι στο Έβερεστ»: Ποιος τελικά κατέκτησε πρώτος την υψηλότερη κορυφή του κόσμου;

To εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ του National Geographic επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στο μεγαλύτερο μυστήριο που κρύβει το Έβερεστ. Το είδαμε αποκλειστικά και αναμεταδίδουμε.

«Χαμένοι στο Έβερεστ»: Ποιος τελικά κατέκτησε πρώτος την υψηλότερη κορυφή του κόσμου;

Έχουν κυκλοφορήσει τόσα ντοκιμαντέρ γύρω από το Έβερεστ και την κατάκτησή του που είναι λογικό να σκεφτεί κανείς ότι ίσως δεν υπάρχει κάτι καινούργιο να δεις ή να μάθεις σχετικά με το υψηλότερο σημείο της γης. Ένα νέο ντοκιμαντέρ του National Geographic, όμως, έρχεται να θέσει ό,τι γνωρίζεις υπό αμφισβήτηση. Ποιος ήταν τελικά ο πρώτος άνθρωπος που κατέκτησε το Έβερεστ;

Το «Χαμένοι στο Έβερεστ» που είδαμε αποκλειστικά πριν από την πρεμιέρα του στο National Geographic (διαθέσιμο μέσω Cosmote TV, Nova, Vodafone TV, Wind Vision), επιχειρεί να δώσει τη λύση σε ένα επί χρόνια παγωμένο μυστήριο που είναι ικανό να ξαναγράψει την ιστορία. Επίσημα, η κορυφή του Έβερεστ κατακτήθηκε το 1953 από τους Έντμουντ Χίλαρι και Τένσινγκ Νοργκέι, η περιπέτεια των εξερευνητών Τζορτζ Μάλορι και Άντριου Ίρβαϊν, όμως, μπορεί να ανατρέψει τα πάντα.

«Χαμένοι στο Έβερεστ»: Ποιος τελικά κατέκτησε πρώτος την υψηλότερη κορυφή του κόσμου; - εικόνα 1

Στις 8 Ιουνίου του 1924, ενώ οι δύο Βρετανοί βρίσκονταν μόλις 250 μέτρα μακριά από την κορυφή, εξαιτίας της πυκνής ομίχλης εξαφανίστηκαν από το οπτικό πεδίο όσων παρακολουθούσαν από λίγο χαμηλότερα την επικίνδυνη ανάβασή τους. Αυτό το μέχρι τότε απάτητο σημείο ήταν και το τελευταίο όπου εθεάθησαν ζωντανοί.

Χρόνια αργότερα, το 1999, εντοπίστηκε το πτώμα του έμπειρου εξερευνητή Μάλορι· οι ετικέτες των ρούχων του και τα προσωπικά του αντικείμενα μαρτυρούσαν την ταυτότητά του, έλειπε όμως η φωτογραφία της γυναίκας του που σκόπευε να την αφήσει στην κορυφή. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει/αποδείξει αν ο Μάλορι σκοτώθηκε αφού είχε πατήσει πρώτος στην κορυφή του Έβερεστ ή αν δεν ολοκλήρωσε ποτέ την ανάβασή του. Από την άλλη, το πτώμα του 22χρονου Ίρβαϊν αγνοείται μέχρι και σήμερα, γνωρίζουμε όμως ότι μέρος του εξοπλισμού του εντοπίστηκε αρκετά ψηλότερα από το σημείο που βρέθηκε ο Μάλορι, καθώς και ότι είχε μαζί του μια φωτογραφική μηχανή.

Είναι οι δυο τους (ή έστω ένας από αυτούς) οι πρώτοι που πάτησαν στην κορυφή του κόσμου; Σε αυτό το μικρό φιλμ κρύβεται η απάντηση στο μεγαλύτερο μυστήριο του Έβερεστ, και η σύγχρονη τεχνολογία ισχυρίζεται ότι έχει όλα τα μέσα για να το «διαβάσει». Μένει μόνο να εντοπιστεί.

«Χαμένοι στο Έβερεστ»: Ποιος τελικά κατέκτησε πρώτος την υψηλότερη κορυφή του κόσμου; - εικόνα 2
Ρενάν Οζτούρκ

Οι έμπειροι αναρριχητές και ορειβάτες Μαρκ Σίνοτ και Tομ Πόλαρντ μαζί με τον αναρριχητή και φωτογράφο του National Geographic Ρενάν Οζτούρκ και μια ομάδα επίλεκτων ορειβατών ηγούνται του ωριαίου ντοκιμαντέρ «Χαμένοι στο Έβερεστ» (πρεμιέρα στο National Geographic την Κυριακή 12/7 στις 20:00) και ξεκινούν την παράτολμη ανάβαση με σκοπό τον εντοπισμό του Ίρβαϊν και της κάμεράς του, την οποία στα διασωθέντα πλάνα του κινηματογραφιστή της τότε βρετανικής αποστολής (πλούσιο υλικό από αυτά παρουσιάζεται και στο ντοκιμαντέρ) φαίνεται ξεκάθαρα ότι είχε συνεχώς μαζί του. Οδηγός τους είναι η μακρόχρονη έρευνα ειδικών και επιστημόνων βάσει της οποίας προσδιορίζεται το πιθανότερο σημείο που βρίσκεται ο Ίρβαϊν.

Όπως η ανάβαση του Έβερεστ χωρίζεται στα προσεκτικά μελετημένα στάδια, έτσι κι εκείνοι ορίζουν εξ αρχής τα βήματα που θα τους οδηγήσουν στο στόχο τους. Αρχικά θα πρέπει να επιτύχουν έναν τεχνολογικό άθλο και να πετάξουν το υπερσύγχρονο drone τους περίπου στα 8.000 μέτρα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, χαρτογραφώντας έτσι την περιοχή πιο λεπτομερώς από ποτέ. Η γενικότερη φωτογραφία του Οζτούρκ αλλά και τα συγκεκριμένα πλάνα είναι εκπληκτικά, πέρα όμως από την αισθητική απόλαυση προσφέρει πλούσιες και νέες πληροφορίες. Ένα απλό ζουμ σε απρόσιτα σημεία του βουνού αποκαλύπτει μέχρι και πτώματα, που όμως δεν είναι ο Ίρβαϊν όπως προδίδουν τα ρούχα και η κατάσταση του σώματος. Το υλικό που στέλνουν στην ερευνητική ομάδα θα καθορίσει και το σημείο το οποίο θα πρέπει να εξερευνήσουν. Όλα δείχνουν πως αν θέλουν να πάρουν τις πολυπόθητες απαντήσεις, θα πρέπει να κινηθούν στο πιο ψηλό σημείο της γης αντίθετα σε κάθε επαγγελματική οδηγία, ακόμα και χωρίς το απαραίτητο σκοινί ασφαλείας.

«Χαμένοι στο Έβερεστ»: Ποιος τελικά κατέκτησε πρώτος την υψηλότερη κορυφή του κόσμου; - εικόνα 3

Οι πρωταγωνιστές του «Χαμένοι στο Έβερεστ» ως αφηγητές του ντοκιμαντέρ αναφέρουν χαρακτηριστικά πως στη δεκαετία του 1920 το να σκαρφαλώσεις στο υψηλότερο σημείο της γης δεν διέφερε και πολύ από το να πας στο φεγγάρι. Παρακολουθώντας σε αυτό το ωριαίο ντοκιμαντέρ τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η πλήρως εξοπλισμένη αποστολή του National Geographic, το κατόρθωμα του Μάλορι και του Ίρβαϊν μοιάζει ακόμα πιο εξωπραγματικό και σε συγκλονίζει.

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, οι δύο αυτοί πρωτοπόροι των βουνών συμβολίζουν τη μαγεία του να κυνηγάς αυτό που σε άλλους μοιάζει ακατόρθωτο, και το πάθος τους είναι ικανό ακόμα και σήμερα να εμπνεύσει ανθρώπους και να τους οδηγήσει στα άκρα. Το πάθος του Μάλορι και του Ίρβαϊν είναι αυτό που κάνει την αποστολή να μην τα παρατήσει ακόμα και όταν βλέπει -ευτυχώς δεμένους- ανθρώπους να παρασύρονται από τους ανέμους στα 7.000μ. υψόμετρο και τη σκηνή τους να χάνεται στο άπειρο σαν μπαλόνι, και αυτό το πάθος είναι εκείνο που κάνει και τον θεατή να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα ακόμα και αν η υψοφοβία χτυπήσει κόκκινα…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.