Το «Brooklyn Nine-Nine» δεν είναι μια απλή κωμωδία

Γίνεται μία τυπική, κωμική, αστυνομική σειρά να ξεπερνά τους περιορισμούς της σάτιρας;

Το «Brooklyn Nine-Nine» δεν είναι μια απλή κωμωδία

Σε όλες τις κωμικές σειρές το παν είναι η σύνθεση του καστ. Δείτε λ.χ. τα «Φιλαράκια», το «Big Bang Theory», το «IT Crowd» κι ένα σωρό άλλα τηλεοπτικά success stories. Έτσι και στο «Brooklyn Nine-Nine» η ικανότατη ερμηνευτική αρμάδα είναι αυτή που μετατρέπει τις κοφτερές ατάκες σε διαπεραστική χιουμοριστική δύναμη που ενεργοποιεί τις ενδορφίνες του θεατή. Με προεξάρχοντα τον Άντι Σάμπεργκ του «Saturday Night Live» στον ρόλο του ανεκδιήγητου ντετέκτιβ Τζέικ Περάλτα, παρέα με τον γευσιγνώστη/αστυνομικό Τσαρλς (Τζο Λο Τρούλιο), την αγέλαστη Ρόζα (Στέφανι Μπεατρίζ), τη νευρωτική Έιμι (Μελίσα Φομέρο), τον εύθραυστο γίγαντα Τέρι (Τέρι Κριούς), τη βασίλισσα του σαρκασμού Τζίνα (Τσέλσι Περέτι) και φυσικά τον διοικητή-ρομπότ με την αφοπλιστική ειλικρίνεια Ρέι Χολτ (Αντρέ Μπράουερ), οι ηθοποιοί είναι η ψυχή της σειράς.

Έχοντας συνθέσει μια ανίκητη κωμική ομάδα, οι ντετέκτιβ του φανταστικού (κυριολεκτικά και μεταφορικά) αστυνομικού τμήματος του Μπρούκλιν αξιοποιούν στο έπακρον το κόνσεπτ μιας σατιρικής αμερικανικής αστυνομικής σειράς: οι ατάκες πέφτουν πιο γρήγορα από τις σφαίρες, τα λογοπαίγνια δίνουν και παίρνουν, το απροσδόκητο γίνεται το σύνηθες, η αποστειρωμένη πολιτική ορθότητα οξειδώνεται από έναν ανεπιτήδευτο προοδευτισμό και όχι από τη ρητορική του alt-right, η βιτριολική αποσάθρωση της στερεοτυπικής εικόνας του «Αμερικανού μπάτσου» είναι σε άλλο επίπεδο, ενώ η αμερικανιά που αναπόφευκτα διαποτίζει κάθε στιγμή της σειράς πάει πακέτο με τον (αυτο)σαρκασμό που της αρμόζει.

Το «Brooklyn Nine-Nine», που διανύει την 7η σεζόν του αυτήν τη στιγμή στο αμερικανικό δίκτυο NBC (οι πρώτες πέντε σεζόν διατίθενται στο Netflix), ξεχωρίζει όμως για επιπλέον έναν λόγο: πίσω από την απερίγραπτη παραληρηματική αφήγησή της, η σειρά αποτελεί το πορτρέτο των φιλελεύθερων ΗΠΑ, που βρίσκονται στον αντίποδα του τραμπισμού και της συντηρητικής συνθηματολογίας του MAGA (Make America Great Again).

Ο πρωταγωνιστής, ένας Εβραίος νάρκισσος αστυνομικός, ζει κι εργάζεται στο μικρόκοσμο ενός αστυνομικού τμήματος μαζί με έναν γκέι Αφροαμερικανό διοικητή και δύο ικανότατες ­Νοτιοαμερικανίδες συναδέλφους (τη μία την ερωτεύεται κιόλας), συνθέτοντας το αντιρατσιστικό, αντισεξιστικό και αντιομοφοβικό μωσαϊκό μιας βαθιά διχασμένης χώρας. Οι μεγαλύτεροι λευκοί ντετέκτιβ Χίτσκοκ και Σκάλι μοιάζουν γραφικοί και ξεπερασμένοι, σαν την παλιά Αμερική που προσπαθεί να οξύνει με κάθε τρόπο τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας. Κάτι που μέχρι στιγμής το καταφέρνει…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.