Τηλεοπτικό αφιέρωμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Η ΕΡΤ και το κανάλι της Βουλής τιμούν την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου με ειδικά αφιερώματα και μεταδόσεις ιστορικών ντοκιμαντέρ.

Τηλεοπτικό αφιέρωμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Αυτό το τριήμερο 15-17 Νοεμβρίου, η ΕΡΤ και το κανάλι της Βουλής τιμούν την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου με ειδικά αφιερώματα και μεταδόσεις ιστορικών ντοκιμαντέρ. Ειδικότερα, η ΕΡΤ1 μεταδίδει την Παρασκευή 15/11 στις 17:00 το σχετικό επεισόδιο της εκπομπής «Η μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, το οποίο εστιάζει στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος και την καταπιεστική καθημερινότητα στα χρόνια της χούντας. Το Σάββατο 16/11 στις 16:00 μεταδίδεται η εκπομπή «Ιστορικοί περίπατοι» με τη Μαριλένα Κατσίμη, με προσκεκλημένο τον καθηγητή Βαγγέλη Καραμανωλάκη, σε μια ξενάγηση στους δρόμους της Αθήνας και την ιστορία των φοιτητικών κινημάτων.

Τηλεοπτικό αφιέρωμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου - εικόνα 1

Ανήμερα της επετείου η ΕΡΤ1 προβάλλει στις 17:00 το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Παπαναγιώτου «Ημέρες Πολυτεχνείου με το φακό των ξένων και Ελλήνων οπερατέρ» (1978), που βασίζεται σε ντοκουμέντα επαγγελματιών οπερατέρ οι οποίοι κατέγραψαν με την κάμερά τους τα γεγονότα. Στις 22:00 μεταδίδεται το επετειακό αφιέρωμα «Τα άλλα Πολυτεχνεία» (1982) με θέμα το χρονικό της κατάληψης του Πολυτεχνείου της Αθήνας, εξετάζοντας ταυτόχρονα τις παράλληλες εξεγέρσεις στην Πάτρα, στα Γιάννενα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ στις 23:00 ακολουθεί η επετειακή εκπομπή «Θυμάμαι» (σκηνοθεσία Σταύρου Στρατηγάκου και ρεπορτάζ Ηλία Γκρη) στην οποία ο Γιάννης Κομνηνός και η Ανθή Μυρογιάννη ξεδιπλώνουν μπροστά στο φακό την προσωπική και οικογενειακή τους τραγωδία, αφού έχασαν τα παιδιά τους στα δραματικά γεγονότα του τριημέρου.

Τηλεοπτικό αφιέρωμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου - εικόνα 2

Την ίδια ημέρα, στις 22:45, το κανάλι της Βουλής προβάλλει το δεκαπεντάλεπτο ντοκιμαντέρ γαλλικής παραγωγής «Η Μελίνα στο Παρίσι» (1968) με κεντρικό πρόσωπο την εγκατεστημένη στο Παρίσι Μελίνα Μερκούρη να ερμηνεύει τα τραγούδια που της στέλνει κρυφά ο Μίκης Θεοδωράκης από την Ελλάδα, ενώ στις 23:00 προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Δούβλη «Στοργή στο Λαό» (2013), με θέμα τη λογοκρισία στον κινηματογράφο την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα (1967-1974), βασισμένο στο άγνωστο μέχρι τώρα αρχείο της χούντας.

Τέλος, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποιεί και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του την εκπομπή-αφιέρωμα «Η δίκη του Πολυτεχνείου» που μεταδόθηκε το 1982 με αφορμή την επέτειο των εννέα χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και περιλαμβάνει αποσπάσματα από την ιστορική Δίκη του 1975 στις Φυλακές Κορυδαλλού. Στην εκπομπή περιλαμβάνονται καταθέσεις κατηγορουμένων και μαρτύρων κατηγορίας, καθώς και η απόφαση του Δικαστηρίου που ανακοινώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1975.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.