Τηλεοπτικό αφιέρωμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Η ΕΡΤ και το κανάλι της Βουλής τιμούν την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου με ειδικά αφιερώματα και μεταδόσεις ιστορικών ντοκιμαντέρ.

Τηλεοπτικό αφιέρωμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Αυτό το τριήμερο 15-17 Νοεμβρίου, η ΕΡΤ και το κανάλι της Βουλής τιμούν την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου με ειδικά αφιερώματα και μεταδόσεις ιστορικών ντοκιμαντέρ. Ειδικότερα, η ΕΡΤ1 μεταδίδει την Παρασκευή 15/11 στις 17:00 το σχετικό επεισόδιο της εκπομπής «Η μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, το οποίο εστιάζει στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος και την καταπιεστική καθημερινότητα στα χρόνια της χούντας. Το Σάββατο 16/11 στις 16:00 μεταδίδεται η εκπομπή «Ιστορικοί περίπατοι» με τη Μαριλένα Κατσίμη, με προσκεκλημένο τον καθηγητή Βαγγέλη Καραμανωλάκη, σε μια ξενάγηση στους δρόμους της Αθήνας και την ιστορία των φοιτητικών κινημάτων.

Τηλεοπτικό αφιέρωμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου - εικόνα 1

Ανήμερα της επετείου η ΕΡΤ1 προβάλλει στις 17:00 το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Παπαναγιώτου «Ημέρες Πολυτεχνείου με το φακό των ξένων και Ελλήνων οπερατέρ» (1978), που βασίζεται σε ντοκουμέντα επαγγελματιών οπερατέρ οι οποίοι κατέγραψαν με την κάμερά τους τα γεγονότα. Στις 22:00 μεταδίδεται το επετειακό αφιέρωμα «Τα άλλα Πολυτεχνεία» (1982) με θέμα το χρονικό της κατάληψης του Πολυτεχνείου της Αθήνας, εξετάζοντας ταυτόχρονα τις παράλληλες εξεγέρσεις στην Πάτρα, στα Γιάννενα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ στις 23:00 ακολουθεί η επετειακή εκπομπή «Θυμάμαι» (σκηνοθεσία Σταύρου Στρατηγάκου και ρεπορτάζ Ηλία Γκρη) στην οποία ο Γιάννης Κομνηνός και η Ανθή Μυρογιάννη ξεδιπλώνουν μπροστά στο φακό την προσωπική και οικογενειακή τους τραγωδία, αφού έχασαν τα παιδιά τους στα δραματικά γεγονότα του τριημέρου.

Τηλεοπτικό αφιέρωμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου - εικόνα 2

Την ίδια ημέρα, στις 22:45, το κανάλι της Βουλής προβάλλει το δεκαπεντάλεπτο ντοκιμαντέρ γαλλικής παραγωγής «Η Μελίνα στο Παρίσι» (1968) με κεντρικό πρόσωπο την εγκατεστημένη στο Παρίσι Μελίνα Μερκούρη να ερμηνεύει τα τραγούδια που της στέλνει κρυφά ο Μίκης Θεοδωράκης από την Ελλάδα, ενώ στις 23:00 προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Δούβλη «Στοργή στο Λαό» (2013), με θέμα τη λογοκρισία στον κινηματογράφο την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα (1967-1974), βασισμένο στο άγνωστο μέχρι τώρα αρχείο της χούντας.

Τέλος, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποιεί και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του την εκπομπή-αφιέρωμα «Η δίκη του Πολυτεχνείου» που μεταδόθηκε το 1982 με αφορμή την επέτειο των εννέα χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και περιλαμβάνει αποσπάσματα από την ιστορική Δίκη του 1975 στις Φυλακές Κορυδαλλού. Στην εκπομπή περιλαμβάνονται καταθέσεις κατηγορουμένων και μαρτύρων κατηγορίας, καθώς και η απόφαση του Δικαστηρίου που ανακοινώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1975.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

11 ταινίες και 2 σειρές για να γιορτάσουμε τον Άγιο Βαλεντίνο στο Cinobo

Μια λίστα με ταινίες και σειρές που πραγματεύονται δύσκολους έρωτες έφτιαξε η ελληνική πλατφόρμα, προκειμένου να γιορτάσουμε εναλλακτικά την ημέρα των ερωτευμένων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/02/2026

"Sing for Greece 2026": Δεύτερος ημιτελικός για τη φετινή συμμετοχή στην Eurovision

Απόψε, στη σκηνή ανεβαίνουν ως guests, η Τάμτα, που θα παρουσιάσει μαζί με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα.

Απόψε (13/02) στην TV: Ο Τζόνι Ντεπ στον ρόλου ενός εκκεντρικού και διψασμένου βρικόλακα

Ο Τζόνι Ντεπ κάνει το απόλυτο "comeback" από τον τάφο για να μας αποδείξει πως η κακοτυχία θέλει στιλ, κοφτερό δόντι και γοτθικό χιούμορ. Τι πιο ταιριαστό για μια Παρασκευή και 13;

Απόψε (12/02) στην TV: Η ταινία που έδωσε στον Ντάνιελ Γκρεγκ τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ

Μπορείς να εντοπίσεις τη σκηνή που τον "μετέτρεψε" από έναν έμπορο ν@ρκωτικών, στον επόμενο 007;

"Sing for Greece 2026": Με Klavdia επί σκηνής ο πρώτος ημιτελικός για την Eurovision

Στην αποψινή βραδιά πρωταγωνιστές είναι οι 14 υποψήφιοι καλλιτέχνες, που διεκδικούν την πρόκριση στον διαγωνισμό της Eurovision.

Απόψε (11/02) στην TV: Μπλουζ στα ηχεία και soul στην καρδιά

Μια ταινία που δε σταματάς να ακούς, απόψε στην ελληνική τηλεόραση.

Στα backstage της κωμικής σειράς του Mega, "Έχω παιδιά"

Η σειρά που αγαπήθηκε πέρσι από το τηλεοπτικό κοινό επέστρεψε και δίνει ραντεβού με το επόμενο διπλό επεισόδιό της, την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου.