
Η πολυσχιδής και πρωτοπόρα σκηνοθέτιδα Ανιές Βαρντά έφυγε από τη ζωή στα 90 της, και το κανάλι TV5MONDE τιμά το σπουδαίο έργο της.
Μέσα από μια φιλμογραφία που διανύει περισσότερες από τρεις δεκαετίες, με αποκορύφωμα ταινίες όπως «Η Κλεό από τις 5 έως τις 7» και «Η Ευτυχία», το γαλλόφωνο κανάλι επιλέγει μερικές από αυτές και τις προβάλλει όλες τις Κυριακές του Απριλίου.
Έτσι λοιπόν, από τις 7/4 και για τις επόμενες τρεις Κυριακές, συντονιζόμαστε στις 22.00 για να απολαύσουμε ξανά τον κινηματογραφικό κόσμο της Βαρντά. Συγκεκριμένα θα δούμε τις εξής ταινίες:
Η Ευτυχία (Le Bonheur, 1965)
Κυριακή 7/4, 22.00
Η οικογενειακή γαλήνη ενός μαραγκού διαταράσσεται όταν στη ζωή του μπαίνει μία άλλη γυναίκα, την οποία ερωτεύεται. Μη θέλοντας να κρυφτεί, ο άνδρας προτείνει ένα ιδιαίτερο «μοντέλο» ευτυχίας, θέλοντας να συνδυάσει την παλιά και καινούρια του ζωή, αλλά η σύζυγός του δυσκολεύεται να το δεχτεί.
Les Graneurs et La Glaneuse (2000)
Κυριακή 14/4, 22.00
Το ταξίδι της Ανιές Βαρντά στη Γαλλία, που στοχεύει στην επαφή με τους «glaneurs», τους ανθρώπους που συλλέγουν όσα οι υπόλοιποι δε χρειάζονται, πηγαίνοντας κόντρα στην υπερκατανάλωση και τη σπατάλη.
Ο Ζάκο της Νάντης (Zacquot de Nantes, 1991)
Κυριακή 21/4, 22.00
Η Ανιές Βαρντά παρουσιάζει τα παιδικά χρόνια του συζύγου της, Ζακ Ντεμί, όπως της τα διηγήθηκε εκείνος. Πίσω στη δεκαετία του ’30, ο μικρός Ζακ, μέσα σ’ένα μουσικό περιβάλλον, αποφασίζει να ασχοληθεί με το σινεμά.