Μάθε παιδί μου γράμματα, φιλοσοφία και μπάλα στη μικρή οθόνη

Η πνευματική κληρονομιά των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, εμβληματικές προσωπικότητες του χθες και του σήμερα αλλά και πολλές σειρές-μελέτες για την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού ξεχωρίζουν από τις συνολικά 20 νέες παραγωγές του καναλιού ντοκιμαντέρ COSMOTE HISTORY HD.

Μάθε παιδί μου γράμματα, φιλοσοφία και μπάλα στη μικρή οθόνη

Συνεχίζοντας το σερί προσεγμένων πρωτότυπων παραγωγών και συμπαραγωγών, το COSMOTE HISTORY HD βάζει και ­αυτήν την τηλεοπτική σεζόν στο ­μικροσκόπιο την ελληνική Ιστορία, τον πολιτισμό αλλά και μεγάλες προσωπικότητες του χθες και του σήμερα και παρουσιάζει 20 νέες παραγωγές, που κάνουν το πρόγραμμά του να μοιάζει βγαλμένο από τα ράφια ακαδημαϊκής βιβλιοθήκης.

Πιάνοντας το νήμα από την αρχή (του πολιτισμού), η σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι: γέφυρες γνώσης» (πρεμιέρα: 25/12) αφηγείται τη σύνδεση της αρχαίας διανόησης με το σήμερα, με οδηγό την πνευματική κληρονομιά που μας άφησαν μερικά από τα πιο φωτεινά μυαλά της αρχαιότητας. Στα συνολικά δέκα επεισόδια της σειράς, που σκηνοθετούν ο Γιάννης Βάκρινος και η Ιωάννα Αντερκόου, διακεκριμένοι επιστήμονες, φιλόσοφοι, ερευνητές, ακαδημαϊκοί και ιστορικοί από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και ο θεωρητικός φυσικός Κάρλο Ροβέλι, η πρύτανης του Yale Ταμάρ Γκέντλερ και ο αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής, διερευνούν το αρχαίο πνεύμα, τους σημαντικότερους εκπροσώπους του και τη ζωή αυτών, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν και την επιρροή τους στον σύγχρονο δυτικό κόσμο.

Περνώντας από τους πρώτους ­Έλληνες φιλόσοφους και την ύστερη αρχαιότητα, το COSMOTE HISTORY HD φτάνει σε μία από τις εμβληματικές προσωπικότητες του ελληνισμού, τον Ιωάννη Καποδίστρια, κι επιχειρεί μια σύνθεση της ιστορικής αφήγησης με τη μυθοπλασία. Βασισμένη σε αποσπάσματα από αυτοβιογραφικά κείμενα του ίδιου του Καποδίστρια, η σειρά έξι δραματοποιημένων επεισοδίων ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ιωάννης Καποδίστριας: η ζωή και το έργο του» ακολουθεί την πορεία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας από τα νεανικά του χρόνια και την αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας στην Κέρκυρα μέχρι το τραγικό του τέλος στο Ναύπλιο, που επηρέασε ανεξίτηλα τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Γκικαπέππας («Silent», «Η Πόλη των Παιδιών»), ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει ο ανερχόμενος ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου Σπύρος Σταμούλης.

Μάθε παιδί μου γράμματα, φιλοσοφία και μπάλα στη μικρή οθόνη - εικόνα 1
«Ιωάννης Καποδίστριας: η ζωή και το έργο του»

Από το πρόγραμμα των συμπαραγωγών, πάλι, οι πρεμιέρες περιλαμβάνουν τη σειρά ντοκιμαντέρ «Τα ελληνικά γράμματα μετά την Άλωση» (4/11) για τη διαμόρφωση της εκπαίδευσης και της πνευματικής δημιουργίας στον ελλαδικό χώρο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι την ίδρυση του ελληνικού κράτους, αλλά και τις «Ιστορικές διαδρομές» (8/11), οι οποίες καταγράφουν ιστορικά γεγονότα, τεχνολογικές εξελίξεις κι επιστημονικές ανακαλύψεις που σημάδεψαν την πορεία του τόπου μας.

Τέλος, έρχονται στο COSMOTE HISTORY HD την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου οι «Θρύλοι των γηπέδων», για να ξεδιπλώσουν το κουβάρι της εγχώριας ιστορίας του βασιλιά των σπορ μέσα από τα πορτρέτα παλαίμαχων ποδοσφαιριστών της χώρας μας. Οι θρύλοι των ελληνικών γηπέδων αναβιώνουν μέσα από συνεντεύξεις δικές τους, δηλώσεις ανθρώπων του αθλητισμού, πρώην συμπαικτών τους αλλά και όσων τους έζησαν από κοντά, ενώ πλάνα αρχείου με σημαντικά στιγμιότυπα από τη δράση τους συνθέτουν μια συναρπαστική αναδρομή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Σε παραγωγή της COSMOTE TV, και με παρουσιαστή τον Γιώργο Λιάνη, τα 12 ωριαία επεισόδια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένα στους Μίμη Δομάζο, Ηλία Υφαντή, Γιώργο Κούδα, Κώστα Νεστορίδη, Νίκο Σαργκάνη, Τάκη Λουκανίδη, Σταύρο Σαράφη, Βασίλη Χατζηπαναγή, Θωμά Μαύρο, Ντίνο Κούη, Μίμη Παπαϊωάννου και Γιώργο Σιδέρη, ενώ καθένα πλαισιώνεται μουσικά από γνωστούς καλλιτέχνες, όπως οι Σταμάτης Κραουνάκης, Παντελής Θαλασσινός, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιώτα Νέγκα κ.ά., που ερμηνεύουν από ένα τραγούδι αφιερωμένο σε κάθε παίκτη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.