Καλώς ήρθε το cash rebate!

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ανακοίνωσε την άμεση εφαρμογή ενός αναπτυξιακού νόμου που φιλοδοξεί να δώσει (ή μάλλον να επιστρέψει) στην οπτικοακουστική παραγωγή 75 εκ. ευρώ.

Καλώς ήρθε το cash rebate!

Κάλλιο αργά παρά ποτέ… Αυτό νομίζω πώς ότι σκέφτηκε –σχεδόν σύσσωμη– η κινηματογραφική κοινότητα που έδωσε το «παρών» το βράδυ της Δευτέρας 26/3 στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» για την παρουσίαση του «νέου επενδυτικού κινήτρου για την παραγωγή κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα». Ο Παντελής Βούλγαρης, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, ο Τάσος Μπουλμέτης, ο Γιάννης Σμαραγδής, δεκάδες ακόμη σκηνοθέτες, όλοι οι πρωτοκλασάτοι Έλληνες παραγωγοί, γνωστοί ηθοποιοί, διανομείς και στελέχη τηλεοπτικών σταθμών άκουσαν τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά να ανακοινώνει την υλοποίηση ενός πάγιου αιτήματος του κινηματογραφικού χώρου, του cash rebate. Δηλαδή, την επιστροφή μέρους του προϋπολογισμού μιας οπτικοακουστικής παραγωγής, ως κίνητρο επένδυσης στο συγκεκριμένο τομέα.

Εντάξει, δεν είπαμε ότι ανακαλύψαμε την Αμερική, καθότι το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό μέτρο υπάρχει στις περισσότερες δυτικές χώρες, αλλά σίγουρα αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη για τους Έλληνες επαγγελματίες. Για καλή μας τύχη, οι ομιλίες τόσο του υπουργού, όσο και του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου, αλλά και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του νεοσύστατου Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) Πάνου Κουάνη ήταν σύντομες και περιείχαν συγκεκριμένα στοιχεία για το νέο επενδυτικό σχέδιο, χωρίς αοριστολογίες και πολιτικά κλισέ. Πιο συγκεκριμένα, το cash rebate (η επιστροφή επένδυσης) θα είναι 25%, η αίτηση γι’ αυτήν θα γίνεται ηλεκτρονικά στο ependyseis.gr, η απάντηση στα αιτήματα θα δίνεται υποχρεωτικά εντός 45 ημερών, ο κατώτατος προϋπολογισμός που μπορεί να κατατεθεί είναι 100 χιλιάδες ευρώ, ενώ το μέγιστο ποσό που μπορεί να επιστραφεί φτάνει τα 5 εκατομμύρια! Μάλιστα, αυτά τα λεφτά θα επιστρέφονται στους παραγωγούς εντός 6 μηνών από την ημέρα του τέλους των γυρισμάτων και την ταυτόχρονη κατάθεση των τιμολογίων. Το ποσό που έχει δεσμευτεί για το πρώτο στάδιο του επενδυτικού κινήτρου είναι 75 εκατ. ευρώ, ενώ στη δεύτερη φάση του –εάν και εφόσον πετύχει το εγχείρημα– το ποσό θα φτάσει τα 375 εκατ.!

Όλα αυτά μάλλον ακούγονταν εξωπραγματικά στους ανθρώπους του κινηματογραφικού χώρου, οι οποίοι έχουν ταλαιπωρηθεί απίστευτα από την υποχρηματοδότηση στα χρόνια της κρίσης. Στα πηγαδάκια που δημιουργήθηκαν μετά την παρουσίαση όλοι εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για το κίνητρο αλλά και τις ανησυχίες τους για την εφαρμογή του… Θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα; Θα αποφύγουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια που θα εμφανιστούν; Πότε θα ανακοινωθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής; Πάντως, οι προσδοκίες για το πρώτο ολοκληρωμένο μοντέλο οικονομικής ενίσχυσης της παραγωγής οπτικοακουστικού περιεχομένου είναι υψηλές για τους επαγγελματίες. Κατ’ αρχάς, επειδή το μέτρο του cash rebate –αν λειτουργήσει αποτελεσματικά– σίγουρα θα προσελκύσει κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές από το εξωτερικό (το 25% είναι ένα υψηλό ποσοστό επιστροφής σε παγκόσμιο επίπεδο). Επίσης, σημαντικό είναι ότι το κίνητρο ισχύει και για τις αμιγώς ελληνικές παραγωγές, για τις οποίες ανοίγει επιτέλους ένας νέος δρόμος χρηματοδότησης πέρα από το Κέντρο Κινηματογράφου και το 1,5% από τα τηλεοπτικά διαφημιστικά έσοδα (υπάρχει φυσικά η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ένας παραγωγός και τις τρεις πηγές συνδυαστικά). Τα λεφτά είναι πολλά, οι προθέσεις καλές από όλους τους εμπλεκόμενους και όλα πλέον θα κριθούν από τη σωστή εφαρμογή ενός αναπτυξιακού νόμου που φιλοδοξεί να φέρει άμεσες επενδύσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
17/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι ήθελε να πάει κόντρα στους "κανόνες" της Eurovision

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου της ΕΡΤ για τη Eurovision και μίλησε με την Μαρίνα Σάττι, λίγο πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για τη Σουηδία.

Στην Πάρο τα γυρίσματα της νέας βρετανικής σειράς "Malice"

Την παραγωγή της νέας τηλεοπτικής σειράς έξι επεισοδίων έχει αναλάβει η Faliro House Productions μέσω της θυγατρικής της εταιρίας FA.NA Productions.

Βραδιές σινεμά στην ΕΡΤ3

Τέσσερις ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου έρχονται αυτήν την εβδομάδα στη βραδινή ζώνη της ΕΡΤ3, ξεκινώντας από αύριο, Τρίτη 15 Απριλίου.

"Maestro": Πρώτη ματιά στα γυρίσματα της 2ης σεζόν

Η μεγάλη επιτυχία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη επιστρέφει στο Mega την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 22:40.

3 σειρές διαφορετικών ειδών αλλά εξίσου binge-worthy για να δεις στο Disney+

Επειδή οι προτιμήσεις κάθε τηλεθεατή μπορεί να διαφέρουν, όμως όλοι αγαπάμε ένα καλό binge-watching.

2 βραδιές ελληνικού σινεμά στην ΕΡΤ3

Δύο φεστιβλικά κοινωνικά δράματα από το '80 μέχρι σήμερα έρχονται στην ΕΡΤ3 την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου.