Καλώς ήρθε το cash rebate!

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ανακοίνωσε την άμεση εφαρμογή ενός αναπτυξιακού νόμου που φιλοδοξεί να δώσει (ή μάλλον να επιστρέψει) στην οπτικοακουστική παραγωγή 75 εκ. ευρώ.

Καλώς ήρθε το cash rebate!

Κάλλιο αργά παρά ποτέ… Αυτό νομίζω πώς ότι σκέφτηκε –σχεδόν σύσσωμη– η κινηματογραφική κοινότητα που έδωσε το «παρών» το βράδυ της Δευτέρας 26/3 στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» για την παρουσίαση του «νέου επενδυτικού κινήτρου για την παραγωγή κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα». Ο Παντελής Βούλγαρης, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, ο Τάσος Μπουλμέτης, ο Γιάννης Σμαραγδής, δεκάδες ακόμη σκηνοθέτες, όλοι οι πρωτοκλασάτοι Έλληνες παραγωγοί, γνωστοί ηθοποιοί, διανομείς και στελέχη τηλεοπτικών σταθμών άκουσαν τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά να ανακοινώνει την υλοποίηση ενός πάγιου αιτήματος του κινηματογραφικού χώρου, του cash rebate. Δηλαδή, την επιστροφή μέρους του προϋπολογισμού μιας οπτικοακουστικής παραγωγής, ως κίνητρο επένδυσης στο συγκεκριμένο τομέα.

Εντάξει, δεν είπαμε ότι ανακαλύψαμε την Αμερική, καθότι το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό μέτρο υπάρχει στις περισσότερες δυτικές χώρες, αλλά σίγουρα αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη για τους Έλληνες επαγγελματίες. Για καλή μας τύχη, οι ομιλίες τόσο του υπουργού, όσο και του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου, αλλά και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του νεοσύστατου Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) Πάνου Κουάνη ήταν σύντομες και περιείχαν συγκεκριμένα στοιχεία για το νέο επενδυτικό σχέδιο, χωρίς αοριστολογίες και πολιτικά κλισέ. Πιο συγκεκριμένα, το cash rebate (η επιστροφή επένδυσης) θα είναι 25%, η αίτηση γι’ αυτήν θα γίνεται ηλεκτρονικά στο ependyseis.gr, η απάντηση στα αιτήματα θα δίνεται υποχρεωτικά εντός 45 ημερών, ο κατώτατος προϋπολογισμός που μπορεί να κατατεθεί είναι 100 χιλιάδες ευρώ, ενώ το μέγιστο ποσό που μπορεί να επιστραφεί φτάνει τα 5 εκατομμύρια! Μάλιστα, αυτά τα λεφτά θα επιστρέφονται στους παραγωγούς εντός 6 μηνών από την ημέρα του τέλους των γυρισμάτων και την ταυτόχρονη κατάθεση των τιμολογίων. Το ποσό που έχει δεσμευτεί για το πρώτο στάδιο του επενδυτικού κινήτρου είναι 75 εκατ. ευρώ, ενώ στη δεύτερη φάση του –εάν και εφόσον πετύχει το εγχείρημα– το ποσό θα φτάσει τα 375 εκατ.!

Όλα αυτά μάλλον ακούγονταν εξωπραγματικά στους ανθρώπους του κινηματογραφικού χώρου, οι οποίοι έχουν ταλαιπωρηθεί απίστευτα από την υποχρηματοδότηση στα χρόνια της κρίσης. Στα πηγαδάκια που δημιουργήθηκαν μετά την παρουσίαση όλοι εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για το κίνητρο αλλά και τις ανησυχίες τους για την εφαρμογή του… Θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα; Θα αποφύγουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια που θα εμφανιστούν; Πότε θα ανακοινωθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής; Πάντως, οι προσδοκίες για το πρώτο ολοκληρωμένο μοντέλο οικονομικής ενίσχυσης της παραγωγής οπτικοακουστικού περιεχομένου είναι υψηλές για τους επαγγελματίες. Κατ’ αρχάς, επειδή το μέτρο του cash rebate –αν λειτουργήσει αποτελεσματικά– σίγουρα θα προσελκύσει κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές από το εξωτερικό (το 25% είναι ένα υψηλό ποσοστό επιστροφής σε παγκόσμιο επίπεδο). Επίσης, σημαντικό είναι ότι το κίνητρο ισχύει και για τις αμιγώς ελληνικές παραγωγές, για τις οποίες ανοίγει επιτέλους ένας νέος δρόμος χρηματοδότησης πέρα από το Κέντρο Κινηματογράφου και το 1,5% από τα τηλεοπτικά διαφημιστικά έσοδα (υπάρχει φυσικά η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ένας παραγωγός και τις τρεις πηγές συνδυαστικά). Τα λεφτά είναι πολλά, οι προθέσεις καλές από όλους τους εμπλεκόμενους και όλα πλέον θα κριθούν από τη σωστή εφαρμογή ενός αναπτυξιακού νόμου που φιλοδοξεί να φέρει άμεσες επενδύσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

"Up For Air": Η συναυλία του Περικλή Κανάρη από τη Νέα Υόρκη στην ERT World

Είναι η πρώτη φορά που η ERT World μεταδίδει συναυλία Έλληνα δημιουργού που ζει στο εξωτερικό.

25/01/2023

Το τρέιλερ του "Έτερος Εγώ: Νέμεσις" κυκλοφόρησε και η αγωνία χτυπάει κόκκινο

Μετράμε αντίστροφα για την επιστροφή της σειράς που άλλαξε τα δεδομένα στην ελληνική μυθοπλασία.

Μαρία Καβογιάννη: " Ως άνθρωπος δε γελάω εύκολα"

Αποκλειστική συνέντευξη στο madamefigaro.gr με ένα από τα μεγαλύτερα υποκριτικά ταλέντα που έχει βγάλει η χώρα, τόσο στην κωμωδία όσο και στο δράμα.

Πρώτη εικόνα από την 3η σεζόν του "Ted Lasso"

Τεντ vs Νέιτ: Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο ντέρμπι της τηλεοπτικής σεζόν.

"Ζωή": Η Μαρία Καβογιάννη μάς προετοιμάζει για άλλη μία δυνατή ερμηνεία

Η Μαρία Καβογιάννη πρωταγωνιστεί στη νέα σειρά του ΑΝΤ1+, η οποία ακροβατεί ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, στην κωμωδία και το δράμα.

Το Break Point είναι ακόμα καλύτερο από το Drive to Survive

Όσα είδαμε στα πρώτα 5 επεισόδια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ του Netflix.