«Οικογενειακές ιστορίες» στην ελληνική και την ξένη TV

Με αφορμή την επιστροφή των «Οικογενειακών ιστοριών» στον ALPHA, αναρωτιόμαστε γιατί δεν βλέπουμε στην ελληνική τηλεόραση πραγματικές και ουσιαστικές οικογενειακές ιστορίες. 

«Οικογενειακές ιστορίες» στην ελληνική και την ξένη TV

Τελικά η ελληνική τηλεόραση δεν μπορεί να απαγκιστρωθεί από μια ελαφρότητα που αποσκοπεί στο να συγκεντρώνει views στο YouTube ως viral μνημείο της cult και trash διάστασής της. Αν δεν ισχύει αυτό, τότε για ποιον άλλο λόγο επιστρέφουν αυτήν τη Δευτέρα 5/3 οι «Οικογενειακές ιστορίες»; Γιατί, φυσικά, κανείς δεν περιμένει να ανακαλύψει την καθημερινότητα και τα προβλήματα της ελληνικής οικογένειας μέσα από μια σειρά που σκόρπισε άφθονο γέλιο καθιερώνοντας τη δική της ξεχωριστή μέθοδο υποκριτικής.

Σύμφωνα με τον ALPHA, αυτό το scripted reality πρόγραμμα είναι «η σειρά που ανέτρεψε τα τηλεοπτικά δεδομένα», ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που ανέτρεψε είναι τα αισθητικά δεδομένα, αντλώντας έμπνευση από τα κοινωνικά ένθετα των πρωινών και μεσημεριανών μαγκαζίνο. Το ακούσια ή εκούσια αυτο-παρωδικό στοιχείο των «Οικογενειακών ιστοριών» δεν είναι, βέβαια, καθόλου μεμπτό σε μια ελληνική τηλεόραση της οποίας οι κωμικές σειρές απλώς δεν είναι αστείες. Το πραγματικό θέμα είναι ότι η κατάσταση της ελληνικής οικογένειας δεν αντανακλάται στην τηλεοπτική μυθοπλασία, ούτε με κωμικό αλλά ούτε με δραματικό τρόπο. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως το «Ταμάμ», το «Η λέξη που δεν λες», περιστασιακά τη «Μουρμούρα» ή τη «Μοντέρνα οικογένεια» που έτσι κι αλλιώς ήταν μετεγγραφή μιας αμερικανικής σειράς, οι ελληνικές τηλεοπτικές οικογένειες αποτελούνται από μέλη των οποίων ο χαρακτήρας, η συμπεριφορά και η νοοτροπία χάνονται πίσω στα χρόνια του παλιού ελληνικού σινεμά.

Γιατί, λοιπόν, δεν έχουμε κάτι σαν το «Black-ish», αυτό το αμερικανικό sitcom που εξετάζει την ταυτότητα μιας αφροαμερικανικής οικογένειας; Γιατί δεν τολμάει κανείς κάτι σαν το «Transparent»; Κι αν είναι απαγορευτικό σύμφωνα με τα κρατούντα τηλεοπτικά χρηστά ήθη να δείξεις έναν διεμφυλικό πατέρα, γιατί τουλάχιστο δεν έχουμε μια πραγματικά ανατρεπτική σάτιρα της οικογένειας όπως οι «Simpsons» ή ένα δυνατό maistream μελόδραμα σαν το «This Is Us» που το βλέπεις με χαρτομάντιλα;

Η απάντηση βρίσκεται στη διαχρονική αποκοπή της τηλεοπτικής μυθοπλασίας μας από τη σύγχρονη πραγματικότητα και στην προσκόλλησή της σε ένα μοντέλο διασκέδασης με ορόσημο το «Ρετιρέ». Μέχρι να αποφασίσουν κάποιοι ότι η τηλεόραση είναι το δυνατότερο μέσο για να αφηγηθείς επίκαιρες και διεισδυτικές οικογενειακές ιστορίες σε όποιο ύφος και τόνο θέλεις, οι «Οικογενειακές ιστορίες» θα είναι εδώ για να μας ρίχνουν από την πολυθρόνα – από τα γέλια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Απόψε (01/02) στην TV: Οσκαρικό θρίλερ σε σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ με τον Τομ Χανκς

Συνεχίζοντας στη σκηνοθετική λογική του "Λίνκολν", ο Στίβεν Σπίλμπεργκ προτάσσει το ανθρώπινο δράμα και τις ψυχολογικές εντάσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/02/2026

Απόψε (31/01) στην TV: Η ταινία Χάρι Πότερ που μοιάζει περισσότερο με εφηβική κομεντί

Χιούμορ, μαύρη μαγεία, περιπέτεια, σασπένς και τα απρόσμενα προβλήματα της εφηβείας στις σχέσεις με το άλλο φύλο βρίσκονται στο επίκεντρο

Βίλατζ Λιμπερταδόρες: Τι γνωρίζουμε για το νέο αθλητικό - ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ του Mega

Η κάμερα του ακολουθεί το ελληνικό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και στις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα, που το κρατούν ακόμα ζωντανό.

"The Testaments": Πότε θα δούμε στο Disney+ το σίκουελ του "The Handmaid’s Tale"

Την ημέρα της πρεμιέρας θα είναι διαθέσιμα τα τρία πρώτα επεισόδια, ενώ νέα επεισόδια θα γίνονται διαθέσιμα κάθε Τετάρτη.

Όλα όσα έρχονται τον Φεβρουάριο στο Netflix

Αγαπημένες σειρές, παλιές και νέες ταινίες, ντοκιμαντέρ με ενδιαφέρον και προτάσεις για τους μικρούς μας φίλους καταφθάνουν τον δεύτερο μήνα του έτους στην πλατφόρμα.

Απόψε (30/01) στην TV: Η κωμωδία που έγινε θρύλος και γέννησε ένα ολόκληρο franchise

O Τοντ Φίλιπς υπηρετεί μέχρι τους τίτλους τέλους την απερίσκεπτα ανώριμη διαδρομή των άδοξων ηρώων του.

Στο Cosmote TV η 68η τελετή απονομής των Grammy Awards

Το ενδιαφέρον στρέφεται γύρω από τον Κέντρικ Λαμάρ, ο οποίος ηγείται της κούρσας, με 9 υποψηφιότητες, ενώ η Λέιντι Γκάγκα ακολουθεί με 7.