Η Ιστορία του Αμερικανικού Εμφυλίου ανατρέπεται

Σε δύο τηλεοπτικές σειρές, του HBO και του Amazon, με ονομαστούς συντελεστές.

Η Ιστορία του Αμερικανικού Εμφυλίου ανατρέπεται

Σε μια Αμερική όπου ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος ερεθίζοντας ρατσιστικά και ξενοφοβικά αντανακλαστικά (που είδαμε στη νεοναζιστική συγκέντρωση του περασμένου σαββατοκύριακού στη Σάρλοτσβιλ πώς μπορούν να ξεσπάσουν), η τηλεόραση παίρνει θέση «ξαναδιαβάζοντας» με τον δικό της τρόπο τον Αμερικανικό Εμφύλιο.

Τον Ιούλιο ανακοινώθηκε από το HBO η σειρά «Confederate», η οποία θα διαδραματίζεται σε ένα «εναλλακτικό χρόνο όπου οι νότιες πολιτείες έχουν καταφέρει να αποχωρήσουν από την Ένωση, δημιουργώντας ένα έθνος όπου η σκλαβιά είναι νόμιμη και έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο θεσμό». Ατυχώς αλλά αναγκαστικά, το δελτίο Τύπου του HBO έδωσε έμφαση στη συμμετοχή στο project του Ντέιβιντ Μπένιοφ και του Ντ.Μπ. Βάις, δηλαδή των εγκεφάλων του «Game of Thrones», δημιουργώντας προκαταβολικά την εντύπωση ότι το «Confederate» θα είναι ένα «πορνογράφημα της σκλαβιάς». Την οργισμένη ανησυχία που ξεσήκωσε το κακογραμμένο δελτίο Τύπου έσπευσαν να κατευνάσουν οι Νισέλ Τραμπλ Σπέλμαν και Μάλκολμ Σπέλμαν, το ζευγάρι των Αφρο-αμερικανών σεναριογράφων που συμμετέχουν με ίσους όρους στη δημιουργία της σειράς: «Ο σκοπός μας» αναφέρουν διασώζοντας την αδέξια ανακοίνωση του HBO «είναι να δείξουμε πώς τα σημερινά φυλετικά ζητήματα στις ΗΠΑ πηγάζουν από την ιστορική κληρονομιά της σκλαβιάς».

Στον απόηχο της συγκέντρωσης νεοναζιστών στη Σάρλοτσβιλ, που έχει κινητοποιήσει με πρωτοφανή δυναμική την αμερικανική κοινή γνώμη, το HBO έσπευσε να βγάλει την ακόλουθη ανακοίνωση για να υπερασπιστεί τον εαυτό του: «Το HBO έχει μακρά ιστορία στην έξυπνη μυθοπλασία. Θα προσεγγίσουμε αυτό το project με την ίδια προσοχή που χαρακτηρίζει πάντα το πρόγραμμά μας. Αναγνωρίζουμε την ευαισθησία αυτού του θέματος και θα το αντιμετωπίσουμε με το σεβασμό που του αξίζει. Οι συνεργάτες μας θα έπρεπε να έχουν το χρόνο να αναπτύξουν τη σειρά αντί να δέχονται προκαταβολικά κριτική.»

Από την άλλη, η Amazon ανακοίνωσε το «Black America», μία δημιουργία του Άαρον ΜακΓκρούντερ («The Boondocks») και του Γουίλ Πάκερ (παραγωγού του ριμέικ της περίφημης μίνι σειράς «Roots»), η οποία ξεκινάει από μια εναλλακτική έκβαση του Αμερικανικού Εμφυλίου. Εδώ οι Βόρειοι έχουν κερδίσει τον πόλεμο, ωστόσο κατά τη διάρκεια της ανασυγκρότησης ορισμένες πολιτείες παραχωρούνται σε απελευθερωμένους σκλάβους, οι οποίοι δημιουργούν το δικό τους έθνος, τη New Colonia. Σύμφωνα με τον Πάκερ, το «Black America» απηχεί τις σκέψεις της αφρο-αμερικανικής μερίδας για το τι θα συνέβαινε αν είχαν δοθεί αποζημιώσεις στους σκλάβους μετά το τέλος του πολέμου.

Η επιθυμία του συν-δημιουργού αυτής της σειράς να ξαναπιάσει το νήμα ενός καθοριστικού για την εξέλιξη της αμερικανικής ταυτότητας γεγονότος αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο κοινωνικά επίκαιρη προσπαθεί να παραμένει η αμερικανική τηλεόραση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.