
Aπό το πρώτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι της τροφής» για τη διατροφή στην Ελλάδα από την προϊστορία μέχρι σήμερα, που κάνει πρεμιέρα στον ΣΚΑΪ αυτήν την Κυριακή 14/5 (18.45), αναγνωρίζεις την αρτιότητα η οποία χαρακτηρίζει τις δουλειές της Anemon Productions («1821», «Μια Οικογενειακή Υπόθεση»).

H παραγωγή του καναλιού, σε συνεργασία με την Anemon και με την επιστημονική υποστήριξη και τη χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, διαθέτει προσεγμένες δραματοποιημένες αναπαραστάσεις, αερολήψεις, ειδικά εφέ και animations, γυρίσματα σε όλη την ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα αλλά και την Κωνσταντινούπολη, την Καππαδοκία, τη Μικρά Ασία, τη Μασσαλία, τη Σικελία και τη Ρώμη. Το βασικότερο είναι ότι υποστηρίζεται από επιστημονική τεκμηρίωση, η οποία προσφέρεται άφθονη, αλλά με ρυθμό και σε εναλλαγή με άλλες εικόνες.

Όλες αυτές οι αρετές είναι απαραίτητες για να προσεγγιστεί το σημαντικό θέμα της διατροφής στην Ελλάδα από την προϊστορία μέχρι σήμερα και να απαντηθούν ερωτήματα όπως πώς άλλαξαν οι τροφές, τα σκεύη και οι διατροφικές συνήθειες ανά τους αιώνες, πόσο μας επηρέασαν άλλοι πολιτισμοί και πώς τους επηρεάσαμε, τι έτρωγε ο απλός κόσμος στην αρχαιότητα και στο Βυζάντιο, τι σχέση έχουν οι Άραβες, οι Οθωμανοί, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι με την ελληνική κουζίνα καθώς και ποιες είναι οι αλήθειες και οι μύθοι της μεσογειακής διατροφής.

Το πρώτο επεισόδιο έχει τίτλο «Το πρώτο γεύμα» και μας μεταφέρει από τη Μαραθούσα, η οποία αποτελούσε φυσικό καταφύγιο την εποχή των παγετώνων και κατοικούνταν από ανθρώπους που έτρωγαν ελέφαντες, στο Αιγαίο των ψαράδων και από εκεί στο παλάτι του Νέστορα στην Πύλο, όπου έγραφαν τη... shopping list των συμποσίων σε πήλινες πλάκες. Τα επόμενα επεισόδια διερευνούν την αρχή της γαστρονομίας, τη διατροφή στο Βυζάντιο και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία αλλά και τη νέα ελληνική κουζίνα. Καλή τηλεοπτική μας όρεξη!