Τα επιδόματα των ευρωβουλευτών στο μικροσκόπιο

Η ομάδα του VICE Greece ερευνά σε ένα VICE Special πώς ξοδεύουν οι ευρωβουλευτές ένα επίμαχο μηνιαίο επίδομα 4.320€.

Τα επιδόματα των ευρωβουλευτών στο μικροσκόπιο

Στο VICE Special αυτού του Σαββάτου 10/12 μαθαίνουμε ότι οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν ένα επίδομα 4.320€ (πέρα από το μισθό τους και άλλα επιδόματα για ταξίδια, συμβούλους και καθημερινές δαπάνες), για το οποίο δεν χρειάζεται να προσκομίζουν αποδείξεις για το πού το ξοδεύουν. Αναλυτικά από το δελτίο Τύπου τα στάδια της έρευνας που οδήγησαν δημοσιογράφους απ’ όλη την Eυρώπη στο Ευρωδικαστήριο κατά της Ευρωβουλής:

Η ομάδα του Ελληνικού Γραφείου του VICE ταξιδεύει στη Σλοβενία για να συναντήσει μια δημοσιογράφο, η οποία ανακάλυψε μαζί με συναδέλφους της από όλη την Ευρώπη ότι το Ευρωκοινοβούλιο δίνει κάθε χρόνο 40 εκατομμύρια ευρώ ή 4.320 ευρώ σε κάθε ευρωβουλευτή το μήνα, χωρίς να ζητήσει κανένα παραστατικό για το πού ξοδεύονται.
Επόμενη στάση οι Βρυξέλλες όπου συνομιλήσαμε με Έλληνες και ξένους Ευρωβουλευτές. Από τους 18 Έλληνες ευρωβουλευτές του συνταγματικού τόξου, μόλις τέσσερις δέχτηκαν να μας μιλήσουν για τα επιδόματα που λαμβάνουν, πώς αξιοποιούν τα 4.320 ευρώ για τα οποία δεν χρειάζεται να προσκομίζουν αποδείξεις και εάν επιστρέφουν χρήματα πίσω στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως οφείλουν όταν δεν ξοδεύουν ολόκληρο το ποσό. Ένας από τους Έλληνες ευρωβουλευτές προσκόμισε στο VICE και παραστατικά για το πώς ξοδεύει το επίμαχο επίδομα.
Τα συνολικά κονδύλια που προορίζονται για τους ευρωβουλευτές προσεγγίζουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Κάθε ένας από τους 751 ευρωβουλευτές, πέρα από το μισθό του (8.213,02 ευρώ μικτά) που του επιτρέπει να αφοσιωθεί στο έργο του, λαμβάνει μια σειρά επιδομάτων, τα οποία στο σύνολο της Ευρωβουλής ξεπερνούν τα 350 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Τα επιδόματα αυτά προορίζονται κυρίως για τους συμβούλους που προσλαμβάνουν, τα έξοδα των γραφείων που διατηρούν στη χώρα τους, τα ταξίδια τους αλλά και για τις καθημερινές τους δαπάνες όταν βρίσκονται στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.
Μια ομάδα 30 δημοσιογράφων από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να ζητήσει από το Ευρωκοινοβούλιο αντίγραφα όλων των παραστατικών που δικαιολογούν τις δαπάνες από τα επιδόματα των ευρωβουλευτών της χώρας τους. Την κοινή προσπάθειά τους την ονόμασαν Project Ευρωβουλευτές. Η απάντηση που έλαβαν στα αιτήματά τους ήταν αρνητική γι’ αυτό και προσέφυγαν στο Ευρωδικαστήριο κατά της Ευρωβουλής.

Η έρευνα «Project Ευρωβουλευτές: Η χαμένη διαφάνεια των επιδομάτων» μεταδίδεται το Σάββατο 10/12 στις 00:30 από τον ΑΝΤ1. Διαβάστε περισσότερα για το The MEPs Project εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Τι θα δούμε στην ΕΡΤ το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου;

Όσα θα δούμε και θα ακούσουμε το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου συντονισμένοι με τα τηλεοπτικά κανάλια, αλλά και τα ραδιόφωνα της δημόσιας τηλεόρασης.

11/08/2022

Ντοκιμαντέρ, μυστήριο και υπερήρωες στο καλοκαιρινό πρόγραμμα του Vodafone TV

Το ανανεωμένο θερινό πρόγραμμα της γνωστής πλατφόρμας streaming περιλαμβάνει μια πλούσια γκάμα προτάσεων για όλη την οικογένεια.

Το λυρικό trailer του "Αυτή η νύχτα μένει" μας ταξιδεύει στα μπουζούκια των 80’s

Το trailer της νέας δραματικής σειράς του Alpha, με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Ρήγου, αποτυπώνει μοναδικά την ατμόσφαιρα στα μπουζούκια τη δεκαετία του ’80, σαν μία ταινία μικρού μήκους.

Ελληνικές και ξένες ταινίες στην ΕΡΤ

Ταινίες για όλες τις ηλικίες που θα προβληθούν αυτή την εβδομάδα στα κανάλια της ΕΡΤ και αξίζει να δείτε.

Αφιέρωμα στη μνήμη του Διονύση Σιμόπουλου από την ΕΡΤ2

Το κρατικό κανάλι τιμά τη μνήμη του Διονύση Σιμόπουλου και μεταδίδει σε επανάληψη δύο εκπομπές αφιερωμένες στον επιφανή αστροφυσικό και επίτιμο διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου.

Τι φέρνει ο Αύγουστος στο Disney+;

Παιδικές σειρές, συγκινητικές ιστορίες και ένα αφιέρωμα στον Πολ ΜακΚάρτνεϊ έρχονται στην πλατφόρμα του Disney+ αυτό τον μήνα.

Οι "Γυναικοκτονίες/Feminicides" γίνονται ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ3

Η συμπαραγωγή της γαλλικής τηλεόρασης με την εφημερίδα Le Monde αναλύει ένα κοινωνικοϊστορικό φαινόμενο πολυδιάστατο και επιτακτικό που διατρέχει τους αιώνες,