Τα επιδόματα των ευρωβουλευτών στο μικροσκόπιο

Η ομάδα του VICE Greece ερευνά σε ένα VICE Special πώς ξοδεύουν οι ευρωβουλευτές ένα επίμαχο μηνιαίο επίδομα 4.320€.

Τα επιδόματα των ευρωβουλευτών στο μικροσκόπιο

Στο VICE Special αυτού του Σαββάτου 10/12 μαθαίνουμε ότι οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν ένα επίδομα 4.320€ (πέρα από το μισθό τους και άλλα επιδόματα για ταξίδια, συμβούλους και καθημερινές δαπάνες), για το οποίο δεν χρειάζεται να προσκομίζουν αποδείξεις για το πού το ξοδεύουν. Αναλυτικά από το δελτίο Τύπου τα στάδια της έρευνας που οδήγησαν δημοσιογράφους απ’ όλη την Eυρώπη στο Ευρωδικαστήριο κατά της Ευρωβουλής:

Η ομάδα του Ελληνικού Γραφείου του VICE ταξιδεύει στη Σλοβενία για να συναντήσει μια δημοσιογράφο, η οποία ανακάλυψε μαζί με συναδέλφους της από όλη την Ευρώπη ότι το Ευρωκοινοβούλιο δίνει κάθε χρόνο 40 εκατομμύρια ευρώ ή 4.320 ευρώ σε κάθε ευρωβουλευτή το μήνα, χωρίς να ζητήσει κανένα παραστατικό για το πού ξοδεύονται.
Επόμενη στάση οι Βρυξέλλες όπου συνομιλήσαμε με Έλληνες και ξένους Ευρωβουλευτές. Από τους 18 Έλληνες ευρωβουλευτές του συνταγματικού τόξου, μόλις τέσσερις δέχτηκαν να μας μιλήσουν για τα επιδόματα που λαμβάνουν, πώς αξιοποιούν τα 4.320 ευρώ για τα οποία δεν χρειάζεται να προσκομίζουν αποδείξεις και εάν επιστρέφουν χρήματα πίσω στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως οφείλουν όταν δεν ξοδεύουν ολόκληρο το ποσό. Ένας από τους Έλληνες ευρωβουλευτές προσκόμισε στο VICE και παραστατικά για το πώς ξοδεύει το επίμαχο επίδομα.
Τα συνολικά κονδύλια που προορίζονται για τους ευρωβουλευτές προσεγγίζουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Κάθε ένας από τους 751 ευρωβουλευτές, πέρα από το μισθό του (8.213,02 ευρώ μικτά) που του επιτρέπει να αφοσιωθεί στο έργο του, λαμβάνει μια σειρά επιδομάτων, τα οποία στο σύνολο της Ευρωβουλής ξεπερνούν τα 350 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Τα επιδόματα αυτά προορίζονται κυρίως για τους συμβούλους που προσλαμβάνουν, τα έξοδα των γραφείων που διατηρούν στη χώρα τους, τα ταξίδια τους αλλά και για τις καθημερινές τους δαπάνες όταν βρίσκονται στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.
Μια ομάδα 30 δημοσιογράφων από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να ζητήσει από το Ευρωκοινοβούλιο αντίγραφα όλων των παραστατικών που δικαιολογούν τις δαπάνες από τα επιδόματα των ευρωβουλευτών της χώρας τους. Την κοινή προσπάθειά τους την ονόμασαν Project Ευρωβουλευτές. Η απάντηση που έλαβαν στα αιτήματά τους ήταν αρνητική γι’ αυτό και προσέφυγαν στο Ευρωδικαστήριο κατά της Ευρωβουλής.

Η έρευνα «Project Ευρωβουλευτές: Η χαμένη διαφάνεια των επιδομάτων» μεταδίδεται το Σάββατο 10/12 στις 00:30 από τον ΑΝΤ1. Διαβάστε περισσότερα για το The MEPs Project εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Μάιος στο Netflix με "Maestro" και πολλά ακόμα

Μάιος στο Netflix με Xριστόφορο Παπακαλιάτη, φρέσκιες σειρές, πολυαναμενόμενες ταινίες και σύγχρονα ντοκιμαντέρ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζονται στην ΤV τις ημέρες του Πάσχα

Βραβευμένα φιλμ, peak ελληνικό σινεμά και αγαπημένα animation, έρχονται από σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη (2/5), μέχρι Τετάρτη του Πάσχα (8/5) στα ελληνικά κανάλια.

"Underwonder": Βουτιά στα αθέατα υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας με τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV

Το πρωτότυπο ντοκιμαντέρ έρχεται στο COSMOTE HISTORY HD ανήμερα του Πάσχα και υπόσχεται ένα επιστημονικό και ψυχαγωγικό ταξίδι κινηματογραφικής αισθητικής.

Όλα όσα θα δούμε τον Μάιο στο Disney+

Nέα ντοκιμαντέρ, πρωτότυπο περιεχόμενο και χιλιάδες τίτλοι Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic, έρχονται σύντομα στην streaming πλατφόρμα.

Σειρές και ταινίες για όλη την οικογένεια στο ΑΝΤ1+

H ελληνική πλατφόρμα φροντίζει αυτό το Πάσχα να είναι κοντά σε όλη την οικογένεια με επιλεγμένες ξένες σειρές, ταινίες και παιδικό κινηματογραφικό περιεχόμενο.

Η βίαιη συναισθηματική ειλικρίνεια του "Baby Reindeer"

Το Νο1 του παγκοσμίου Top 10 τoυ Netflix συγκαταλέγεται στις σπάνιες περιπτώσεις τηλεοπτικών χιτ που είναι εξίσου εντυπωσιακά με τον ντόρο που προκαλούν.

Το πλούσιο περιεχόμενο της Paramount+ διαθέσιμο στην COSMOTE TV

Σειρές και ταινίες της Paramount+ είναι πλέον διαθέσιμες στην Ελλάδα αποκλειστικά μέσω της COSMOTE TV, σε ειδικά διαμορφωμένη περιοχή στη streaming υπηρεσία της.