Η TV ξαναγράφει την Ιστορία

Με αφορμή την πρεμιέρα των «Vikings» στον ΣΚΑΪ, θυμόμαστε τις πρόσφατες «τηλεοπτικές» αναγνώσεις ιστορικών περιόδων.

Η TV ξαναγράφει την Ιστορία

Στην εποχή του «Game of Thrones», χωρίς σκηνές να πλατσουρίζουν στο αίμα, κοιλιακούς και σεξ σε απίθανους συνδυασμούς, μια σειρά που ανατρέχει σε πολύ παλιές εποχές δύσκολα θα κέρδιζε το ενδιαφέρον του κοινού. Το «GoT» έχει, βέβαια, το πλεονέκτημα ότι είναι ένα φανταστικό έπος βγαλμένο από το μυαλό ενός συγγραφέα, του George R. R. Martin, που συμμετέχει στη σεναριακή διασκευή και μπορεί να οδηγήσει το πράγμα όπου θέλει, ανάλογα με τις ορέξεις των showrunners, την τηλεθέαση και τις προπαραγγελίες για επόμενους κύκλους. Τι γίνεται όμως όταν μια σειρά αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα και υπαρκτά πρόσωπα και πρέπει να τηρήσει τα προσχήματα της ιστορικής ακρίβειας;

Το «Rome» στα μέσα της δεκαετίας του 2000 ήταν ένας πιλότος για όσα θα ακολουθούσαν στην ιστορική τηλεοπτική μυθοπλασία, καταφέρνοντας να συνδυάσει την –όχι απαραίτητα πιστή, πάντως συνεπή στην αλήθεια– σκιαγράφηση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας με τις ελευθερίες που έδινε ένα συνδρομητικό κανάλι, το HBO, για περιγραφική απεικόνιση της βίας και του σεξ. Από εκεί και πέρα, ανοίχτηκαν διάφοροι δρόμοι. Ο ένας, εκείνος που ακολούθησε το «Spartacus», ήταν του αλά «300» στιλιζαρίσματος και του οφθαλμόλουτρου – οι σκηνές σεξ θα μπορούσαν να γεμίσουν μια κατηγορία «ιστορικού πορνό» σε πορνογραφικό site. Ο άλλος, εκείνος του «The Tudors» και του «The Borgias», ήταν της ιστορικής αφήγησης ως ύλης κουτσομπολίστικου εντύπου.

Το «Vikings», η πρώτη σειρά μυθοπλασίας του History, βρίσκει τη χρυσή τομή: το θέαμα είναι πλούσιο (να ’ναι καλά τα 40 εκατομμύρια δολάρια μπάτζετ), ενώ η ζωή του αρχαίου Σκανδιναβού ήρωα Ragnar Lothbrok ζωντανεύει με σεβασμό στα έπη που έχτισαν τον θρύλο του και στις ιστορικές μαρτυρίες των θυμάτων των Βίκινγκς. Αυτό οφείλεται στον δημιουργό της σειράς Michael Hirst, ο οποίος συνθέτει με δημιουργική φαντασία τις ιστορικές πηγές, ώστε να περιγράψει την άνοδο ενός αγρότη σε ηγέτη. Με πρωταγωνιστή ένα πρώην μοντέλο του Calvin Klein και πρώην τηλεοπτικό Ταρζάν, τον Travis Fimmel, πλαισιωμένο από τους Gabriel Byrne, Katheryn Winnick, Gustaf Skarsgård και Clive Standen, γυρίσματα στην Ιρλανδία και ειδικά εφέ τρεις χρονιές μέχρι τώρα υποψήφια για Emmy, οι «Vikings» είναι μια ιδανική εισαγωγή στη χρυσή εποχή τους, που ξεκίνησε το 793 μ.Χ., με τη λεηλασία της μονής Λίντισφαρν στην Αγγλία.

Οι «Vikings» κάνουν πρεμιέρα τη Δευτέρα 7/12 στις 23:15. Ρίξτε μια πρώτη ματιά:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
17/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι ήθελε να πάει κόντρα στους "κανόνες" της Eurovision

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου της ΕΡΤ για τη Eurovision και μίλησε με την Μαρίνα Σάττι, λίγο πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για τη Σουηδία.

Στην Πάρο τα γυρίσματα της νέας βρετανικής σειράς "Malice"

Την παραγωγή της νέας τηλεοπτικής σειράς έξι επεισοδίων έχει αναλάβει η Faliro House Productions μέσω της θυγατρικής της εταιρίας FA.NA Productions.

Βραδιές σινεμά στην ΕΡΤ3

Τέσσερις ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου έρχονται αυτήν την εβδομάδα στη βραδινή ζώνη της ΕΡΤ3, ξεκινώντας από αύριο, Τρίτη 15 Απριλίου.

"Maestro": Πρώτη ματιά στα γυρίσματα της 2ης σεζόν

Η μεγάλη επιτυχία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη επιστρέφει στο Mega την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 22:40.

3 σειρές διαφορετικών ειδών αλλά εξίσου binge-worthy για να δεις στο Disney+

Επειδή οι προτιμήσεις κάθε τηλεθεατή μπορεί να διαφέρουν, όμως όλοι αγαπάμε ένα καλό binge-watching.

2 βραδιές ελληνικού σινεμά στην ΕΡΤ3

Δύο φεστιβλικά κοινωνικά δράματα από το '80 μέχρι σήμερα έρχονται στην ΕΡΤ3 την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου.