Η TV ξαναγράφει την Ιστορία

Με αφορμή την πρεμιέρα των «Vikings» στον ΣΚΑΪ, θυμόμαστε τις πρόσφατες «τηλεοπτικές» αναγνώσεις ιστορικών περιόδων.

Η TV ξαναγράφει την Ιστορία

Στην εποχή του «Game of Thrones», χωρίς σκηνές να πλατσουρίζουν στο αίμα, κοιλιακούς και σεξ σε απίθανους συνδυασμούς, μια σειρά που ανατρέχει σε πολύ παλιές εποχές δύσκολα θα κέρδιζε το ενδιαφέρον του κοινού. Το «GoT» έχει, βέβαια, το πλεονέκτημα ότι είναι ένα φανταστικό έπος βγαλμένο από το μυαλό ενός συγγραφέα, του George R. R. Martin, που συμμετέχει στη σεναριακή διασκευή και μπορεί να οδηγήσει το πράγμα όπου θέλει, ανάλογα με τις ορέξεις των showrunners, την τηλεθέαση και τις προπαραγγελίες για επόμενους κύκλους. Τι γίνεται όμως όταν μια σειρά αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα και υπαρκτά πρόσωπα και πρέπει να τηρήσει τα προσχήματα της ιστορικής ακρίβειας;

Το «Rome» στα μέσα της δεκαετίας του 2000 ήταν ένας πιλότος για όσα θα ακολουθούσαν στην ιστορική τηλεοπτική μυθοπλασία, καταφέρνοντας να συνδυάσει την –όχι απαραίτητα πιστή, πάντως συνεπή στην αλήθεια– σκιαγράφηση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας με τις ελευθερίες που έδινε ένα συνδρομητικό κανάλι, το HBO, για περιγραφική απεικόνιση της βίας και του σεξ. Από εκεί και πέρα, ανοίχτηκαν διάφοροι δρόμοι. Ο ένας, εκείνος που ακολούθησε το «Spartacus», ήταν του αλά «300» στιλιζαρίσματος και του οφθαλμόλουτρου – οι σκηνές σεξ θα μπορούσαν να γεμίσουν μια κατηγορία «ιστορικού πορνό» σε πορνογραφικό site. Ο άλλος, εκείνος του «The Tudors» και του «The Borgias», ήταν της ιστορικής αφήγησης ως ύλης κουτσομπολίστικου εντύπου.

Το «Vikings», η πρώτη σειρά μυθοπλασίας του History, βρίσκει τη χρυσή τομή: το θέαμα είναι πλούσιο (να ’ναι καλά τα 40 εκατομμύρια δολάρια μπάτζετ), ενώ η ζωή του αρχαίου Σκανδιναβού ήρωα Ragnar Lothbrok ζωντανεύει με σεβασμό στα έπη που έχτισαν τον θρύλο του και στις ιστορικές μαρτυρίες των θυμάτων των Βίκινγκς. Αυτό οφείλεται στον δημιουργό της σειράς Michael Hirst, ο οποίος συνθέτει με δημιουργική φαντασία τις ιστορικές πηγές, ώστε να περιγράψει την άνοδο ενός αγρότη σε ηγέτη. Με πρωταγωνιστή ένα πρώην μοντέλο του Calvin Klein και πρώην τηλεοπτικό Ταρζάν, τον Travis Fimmel, πλαισιωμένο από τους Gabriel Byrne, Katheryn Winnick, Gustaf Skarsgård και Clive Standen, γυρίσματα στην Ιρλανδία και ειδικά εφέ τρεις χρονιές μέχρι τώρα υποψήφια για Emmy, οι «Vikings» είναι μια ιδανική εισαγωγή στη χρυσή εποχή τους, που ξεκίνησε το 793 μ.Χ., με τη λεηλασία της μονής Λίντισφαρν στην Αγγλία.

Οι «Vikings» κάνουν πρεμιέρα τη Δευτέρα 7/12 στις 23:15. Ρίξτε μια πρώτη ματιά:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Απόψε (12/02) στην TV: Η ταινία που έδωσε στον Ντάνιελ Γκρεγκ τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ

Μπορείς να εντοπίσεις τη σκηνή που τον "μετέτρεψε" από έναν έμπορο ν@ρκωτικών, στον επόμενο 007;

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/02/2026

"Sing for Greece 2026": Με Klavdia επί σκηνής ο πρώτος ημιτελικός για την Eurovision

Στην αποψινή βραδιά πρωταγωνιστές είναι οι 14 υποψήφιοι καλλιτέχνες, που διεκδικούν την πρόκριση στον διαγωνισμό της Eurovision.

Απόψε (11/02) στην TV: Μπλουζ στα ηχεία και soul στην καρδιά

Μια ταινία που δε σταματάς να ακούς, απόψε στην ελληνική τηλεόραση.

Στα backstage της κωμικής σειράς του Mega, "Έχω παιδιά"

Η σειρά που αγαπήθηκε πέρσι από το τηλεοπτικό κοινό επέστρεψε και δίνει ραντεβού με το επόμενο διπλό επεισόδιό της, την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου.

Απόψε (10/2) στην TV: Ταξίδι στον κόσμο της Τζέιν Όστιν με Κέιτ Γουίνσλετ και Χιου Γκραντ

Μία μαγευτική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος της κλασσικής συγγραφέος.

Κυκλοφόρησε το trailer της 2ης σεζόν των "Ανταγωνιστών" - Πότε κάνει πρεμιέρα στο Disney+

Το πρώτο μέρος της βραβευμένης σειράς στριμάρει την Παρασκευή 15 Μαΐου, με τα τρία πρώτα επεισόδια να είναι διαθέσιμα την ημέρα της πρεμιέρας.

Ο δημιουργός του Ted Lasso φτιάχνει νέα σειρά, που έχει κάτι από The Office

Ο Steve Carell πρωταγωνιστεί στη νέα κωμική σειρά του HBO Max, Rooster, που καταφθάνει τον Μάρτιο.