Μπήκαμε στον Πύργο του «Downtown Abbey» λίγο πριν τον 6ο κύκλο

Το «α» ήταν το μόνο ελληνικό μέσο που βρέθηκε στο Λονδίνο για να παρακολουθήσει το πολυαναμενόμενο πρώτο επεισόδιο του έκτου κύκλου της δημοφιλέστατης βρετανικής σειράς και να μιλήσει με τους συντελεστές της.

Μπήκαμε στον Πύργο του «Downtown Abbey» λίγο πριν τον 6ο κύκλο

Το «α» ήταν το μόνο ελληνικό μέσο που βρέθηκε στο Λονδίνο για να παρακολουθήσει το πολυαναμενόμενο πρώτο επεισόδιο του έκτου κύκλου της δημοφιλέστατης βρετανικής σειράς και να μιλήσει με τους συντελεστές της. Λίγο πριν από την πρεμιέ­ρα του αυτήν την Τρίτη 29/9 στον OTE TV ανοίγουμε τις βαριές πόρτες του «Πύργου του Ντάουντον» και σας αποκαλύπτουμε τα μυστικά του νέου κύκλου αλλά και τους λόγους της τεράστιας επιτυχίας μιας σειράς εποχής η οποία έχει αφήσει εποχή.

Μείνετε συντονισμένοι με το athinorama.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών τις επόμενες μέρες.

Μπήκαμε στον Πύργο του «Downtown Abbey» λίγο πριν τον 6ο κύκλο - εικόνα 1

Φτάσαμε, λοιπόν, στο τέλος… Και τώρα τι θα βλέπουν η βασιλική οικογένεια, η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, η Κέιτι Πέρι, η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και ο Τομ Χανκς; Ή οι νοσταλγοί της εποχής που οι εφημερίδες έφταναν σιδερωμένες στα χέρια των ιδιοκτητών πύργων, οι υπηρέτριες βοηθούσαν τις κυρίες να ντυθούν και οι μαγείρισσες ετοίμαζαν πλούσιες μους σολομού και πουτίγκες;

Ο έκτος και τελευταίος κύκλος του «Downton Abbey» του ITV, της πολυβραβευμένης με Χρυσές Σφαίρες και Emmys αλλά και δημοφιλέστερης σειράς στα χρονικά της βρετανικής τηλεόρασης, κάνει πρεμιέρα αυτήν την Τρίτη 29/9 στο κινηματογραφικό κανάλι OTE CINEMA4HD του OTE TV.

Με αυτήν την αφορμή το «α» άφησε για λίγο τα μπάνια στο Αιγαίο και βρέθηκε σε ένα Λονδίνο όπου κολλούσες από την υγρασία την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου για να παρακολουθήσει αποκλειστικά το πρώτο επεισόδιο του κύκλου και να μιλήσει με τους δημιουργούς και τους ηθοποιούς. δυστυχώς από τη δημοσιογραφική σύναξη απουσίαζαν η Μάγκι Σμιθ και ο Μπρένταν Κόιλ (Τζον Μπέιτς), ενώ –όπως ισχύει στα διεθνή δημοσιογραφικά events– απαγορεύονταν οι φωτογραφίες με τους ηθοποιούς και τα αυτόγραφα.

Μπήκαμε στον Πύργο του «Downtown Abbey» λίγο πριν τον 6ο κύκλο - εικόνα 2

Συγγνώμη, μαμά, που δεν σου έφερα αυτόγραφο του ­Ρόμπερτ Κρόουλι! Λίγες ημέρες νωρίτερα τα τελευταία γυρίσματα είχαν γίνει σε κλίμα «βουβής υστερίας», όπως προσπάθησε να μας περιγράψει ο Τζιμ Κάρτερ (κ. Κάρσον) το μείγμα συγκίνησης, ενθουσιασμού και «πένθους» για τον αποχωρισμό. Στη συνέχεια, το επιτελείο του «Downton Abbey» έβαλε τα καλά του και παρέλαβε από τη Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης ένα ειδικό βραβείο για την παγκόσμια απήχηση της σειράς, η οποία έχει πωληθεί για προβολή σε 250 μέρη του κόσμου και σημείωσε την υψηλότερη τηλεθέαση όλων των εποχών στο αμερικανικό PBS. Οι φωτογραφίες από την απονομή και τα κοσμικά πάρτι που ακολούθησαν βρίσκονταν στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

Τα τελευταία γυρίσματα έγιναν σε κλίμα «βουβής υστερίας», όπως προσπάθησε να μας περιγράψει ο Τζιμ Κάρτερ (κ. Κάρσον) το μείγμα συγκίνησης, ενθουσιασμού και «πένθους» για τον αποχωρισμό.

Παρά το φορτωμένο πρόγραμμα των προηγούμενων ημερών όμως, όλοι τους είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την περιέργεια των δημοσιογράφων που έχουν μαζευτεί στο ξενοδοχείο «The May Fair». Άλλοι πιο ορεξάτοι, όπως η εξωστρεφής Λέσλι Νίκολ (τώρα καταλαβαίνω για­τί ήταν ιδανική επιλογή ως η μπουνταλού μαγείρισσα κ. Πάτμορ), που δεν χάνει ευκαιρία να παινεύει τη Σόφι ΜακΣέρα/Ντέιζι («Θα τα πάει περίφημα στην καριέρα της!»). άλλοι πιο φοβισμένοι, όπως ο Μάικλ Φοξ, πρόσφατη άφιξη ως Άντι Πάρκερ, που μιλά με δέος για τους ηθοποιούς της σειράς. Και άλλοι πιο συγκρατημένοι, όπως η Μισέλ Ντόκερι/Μέρι Κρόουλι (και η ίδια άλλωστε λέει ότι «τα πράγματα δεν είναι ποτέ εύκολα με τη Μέρι»).

Μπήκαμε στον Πύργο του «Downtown Abbey» λίγο πριν τον 6ο κύκλο - εικόνα 3

«Φανταστήκατε ποτέ στα πιο τρελά σας όνειρα όλη αυτήν την επιτυχία;» ρωτάμε τον δημιουργό της σειράς Τζούλιαν Φέλοους και τον εκτελεστικό παραγωγό Γκάρεθ Νιμ, για να εισπράξουμε δύο ορθά κοφτά «Όχι!» «Είναι σχεδόν απίθανο μια επόμενη σειρά μου να γίνει τόσο επιτυχημένη, όπως και να ξαναβρούν οι ηθοποιοί μια τέτοια ευκαιρία», μας λέει ο Τζούλιαν Φέλοους, δείχνοντάς μας έτσι την πρόκληση που περιμένει τόσο τον ίδιο όσο και τους ηθοποιούς.

Και συνεχίζει: «Ξέρω ότι θα κουβαλάμε τη συμμετοχή μας στο “Downton Abbey” για πολύ καιρό. Η τεράστια πρόκληση είναι να “θάψουμε” τη σειρά με ένα επόμενο project ο καθένας μας. Δεν με φοβίζει όμως αυτό. Ήμασταν πολύ τυχεροί που αποτελέσαμε μέρος μιας υπερεπιτυχημένης σειράς. Σε άλλους δεν συμβαίνει ποτέ».

Την τύχη του δεν μπορεί να πιστέψει ούτε ο Ρόμπερτ Τζέιμς-Κόλιερ. «Ξέρω πολλούς καλούς ηθοποιούς που δεν έχουν δουλειά. Νομίζω ότι κορόιδεψα το σύστημα», μας λέει αναφερόμενος στο ρόλο του ομοφυλόφιλου υπηρέτη Τόμας Μπάροου, ο οποίος με τη σταδιακή αποδοχή της σεξουαλικής του ταυτότητας βοήθησε κάποιους ομοφυλόφιλους να βγουν από την «ντουλάπα» και τον ευχαρίστησαν με γράμματα.

Μπήκαμε στον Πύργο του «Downtown Abbey» λίγο πριν τον 6ο κύκλο - εικόνα 4

Ρωτάμε τον Τζούλιαν Φέλοους τι άλλο του αφήνει το «Downton Abbey», εκτός από ένα... βάρος: «Δεν θέλω να λέω ότι αλλάξαμε τον ρου της τηλεοπτικής ιστορίας. Μου είναι αρκετό ότι δώσαμε ευχαρίστηση σε πολύ κόσμο, που θα θυμάται τη σειρά με τρυφερότητα». Και ο Γκάρεθ Νιμ προσθέτει: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ήταν μια άψογα φτιαγμένη σειρά, που όλοι θα έχουν όρεξη να τη δουν ξανά και ξανά, αλλά και ότι θα αποτελεί σημείο αναφοράς ως ένα καλό, μη αμερικανικό δείγμα της χρυσής εποχής της τηλεόρασης».

Γιατί, λοιπόν, αποφασίστηκε η ολοκλήρωση μιας σειράς με σίγουρο κοινό όσο και με σίγουρο εισόδημα και φήμη για τους συντελεστές της; Σύμφωνα με τον Τζούλιαν Φέλοους, «η σειρά είναι πυκνογραμμένη, οπότε υπάρχουν πολλές διαφορετικές ιστορίες που τρέχουν την ίδια στιγμή. Συνεπώς μέσα σε έξι χρόνια έχουμε παρουσιάσει ένα μεγάλο αφηγηματικό όγκο και σχεδόν τα πάντα έχουν συμβεί σε όλους τους χαρακτήρες».

Μπήκαμε στον Πύργο του «Downtown Abbey» λίγο πριν τον 6ο κύκλο - εικόνα 5

Και συνεχίζει θυμίζοντάς μας τη «Δυναστεία»: «Καταλαβαίνω απόλυτα τους δημιουργούς της “Δυναστείας”, οι οποίοι τέλειωσαν τη σειρά βάζοντας τη Φάλον σε ένα διαστημικό πύραυλο. Φτάνεις δηλαδή σε ένα σημείο που αναρωτιέσαι τι στο καλό να κάνεις με αυτούς τους χαρακτήρες. Και αυτός είναι ο λόγος που ολοκληρώνουμε τη σειρά. Δεν θέλω να αναγκαστώ να εκτοξεύσω τους χαρακτήρες μου με πυραύλους στο Διάστημα!»

Τίποτα, βέβαια, δεν αποκλείει μια κινηματογραφική ταινία – και όχι μιούζικαλ, όπως φροντίζει να ξεκαθαρίσει ο Τζούλιαν Φέλοους σε έναν παριστάμενο δημοσιογράφο της «Daily Mail», η οποία έγραψε και αυτήν τη φήμη!

«Ολοκληρώνουμε τη σειρά γιατί δεν θέλω να αναγκαστώ να εκτοξεύσω τους χαρακτήρες μου με πυραύλους στο Διάστημα, όπως έγινε με την Φάλον στη Δυναστεία!»

Μια ταινία όμως θα ήταν πιθανή, σύμφωνα και με τον Χιου Μπόνβιλ (ο κόμης του Γκράνθαμ): «Όπως και στη ζωή, μερικές ιστορίες δεν τελειώνουν. Στο τέλος έχεις την αίσθηση ότι αυτός είναι ένας κόσμος που συνεχίζει να υπάρχει χωρίς να τον βλέπεις. Εναπόκειται στον Τζούλιαν αν θα παρουσιάσει νέες ιστορίες σε ένα άλλο μέσο». Ο ίδιος θα δεχόταν να συμμετάσχει σε μια πιθανή ταινία «αν το τσεκ ήταν τόσο καλογραμμένο όσο οι ιστορίες του Τζούλιαν», ενώ η Τζοάν Φρόγκατ (η πολύπαθη υπηρέτρια Άννα) «αν ήμασταν πάλι όλοι μαζί».

Μέχρι τότε, βέβαια, «έχουμε ψηλότερα βουνά να σκαρφαλώσουμε». Αυτή είναι η ατάκα της Κόρα Κρόουλι, της κόμισσας του Γκράνθαμ, με την οποία κλείνει το πρώτο­ επεισόδιο του έκτου κύκλου. Αυτό­ το πολυαναμενόμενο επεισόδιο περιέχει όλα τα συστατικά της επιτυχίας του «Downton Abbey» – εκβιασμούς (θύμα, φυσικά, η Μέρι Κρόουλι), καυστικές ατάκες της Βάιολετ, ένα (προσωρινά;) ευχάριστο κλείσιμο στις περιπέτειες του κ. Μπέιτς και της Άννα, ψιθυριστές συζητήσεις για περικοπές στο προσωπικό καθώς και μία από τις πιο απολαυστικότερες σεκάνς της σειράς: η κ. Πάτμορ προσπαθεί να ψαρέψει τον μπάτλερ κ. Κάρσον αν περιμένει από την κ. Χιουζ (στην οποία έχει κάνει πρόταση γάμου) να του δοθεί ερωτικά μετά το γάμο.

Οι μελλόνυμφοι πίνουν σαμπάνια, αφού έχουν λύσει τα... διαδικαστικά της ένωσής τους («Στην πραγματικότητα ήταν ανθρακούχος χυμός μήλου», μας λέει η Φίλις Λόγκαν/κ. Χιουζ), αλλά αυτός ίσως δεν είναι ο μόνος γάμος, όπως μας αποκαλύπτει ο Τζιμ Κάρτερ.

Για ανατροπές ως προς το μέλλον της Μέρι μας προετοιμάζει η Μισέλ Ντόκερι, ενώ στα προσεχώς επίσης η Άννα δεν θα βρει ησυχία.

Για ανατροπές μας προετοιμάζει η Μισέλ Ντόκερι, καθώς περίπου στα μισά­ του κύκλου ο Τζούλιαν Φέλοους επιφυλάσσει στο χαρακτήρα της μια εξέλιξη που την εξέπληξε και την έκανε να προβληματιστεί πολύ. Στα προσεχώς επίσης η Άννα δεν θα βρει ησυχία («Μας αρέσει να τη βλέπουμε να υποφέρει», αστειεύεται η Ρακέλ Κάσιντι/Φίλις Μπάξτερ), ενώ ο Τζόζεφ Μόλζλι θα βρει την ευτυχία από ένα αναπάντεχο πρόσωπο.

Στην αίθουσα του ξενοδοχείου, όπου ένα γκονγκ σημαίνει την εναλλαγή των ηθοποιών από τραπέζι­ σε τραπέζι δημοσιογράφων (κάτι­ σαν speed dating το χαρακτηρίζει­ ο Τζιμ Κάρτερ), μαθαίνουμε επίσης­ πως η Μισέλ Ντόκερι έχει πει σε ανύποπτη στιγμή εκτός γυρισμάτων στη μυθοπλαστική μητέρα της Ελίζαμπεθ ΜακΓκόβερν: «Μαμά, κάτι πρέπει να κάνεις με τα μαλλιά σου», οι δυσκολότερες σκηνές ήταν εκείνες της προετοιμασίας του φαγητού, διότι απαιτούνταν ο συγχρονισμός πολλών ατόμων και ότι ο λόγος της επιτυχίας της σειράς ίσως δεν είναι τα... φορέματα. «Το πώς απεικονίζεται μια μεγάλη οικογένεια είναι ο λόγος της επιτυχίας της», ισχυρίζεται η Ρακέλ Κάσιντι.

Μπήκαμε στον Πύργο του «Downtown Abbey» λίγο πριν τον 6ο κύκλο - εικόνα 6

Φυσικά, κανείς μα κανείς δεν παραλείπει να αναφερθεί στις σεναριογραφικές αρετές του Τζούλιαν Φέλοους. Για τον ίδιο «το κόλπο είναι ότι το “Downton Abbey” δεν μοιάζει με τυπικό βρετανικό δράμα εποχής, όπου απλώς όλοι κυκλοφορούν με κορσέδες, αλλά η δομή του είναι πιο κοντινή στις σειρές “Δυτική Πτέρυγα”, “Στην εντατική” και “Mad Men”.

Η Αμερική επανεφηύρε στα ’80s την τηλεοπτική αφήγηση κάνοντάς τη συναρπαστική και πικάντικη. Βρισκόμαστε πιο κοντά σε αυτήν την παράδοση παρά στην παράδοση των βρετανικών costume dramas των ’70s».

Μπήκαμε στον Πύργο του «Downtown Abbey» λίγο πριν τον 6ο κύκλο - εικόνα 7

Και ο Γκάρεθ Νιμ συμπληρώνει: «Το γράψιμο του Τζούλιαν μπορεί να χωρέσει τα πάντα σε μια πρόταση. Στην καρδιά του το “Downton Abbey” προκαλεί ζεστά και τρυφερά συναισθήματα. Υπάρχουν πολλές ρομαντικές και κωμικές στιγμές αλλά κι εκπλήξεις και σοκ, όπως ήταν ο θάνατος του Μάθιου και η επίθεση στην Άννα, που θυμίζουν ότι αυτή η σειρά δεν είναι μόνο μια κωμωδία ηθών».

Αυτός ο συνδυασμός ηθών, τύπων και (αυστηρότατων!) τρόπων χαμένων σε απρόσιτους για τους κοινούς θνητούς πύργους στην ειδυλλιακή βρετανική εξοχή, οικογενειακής σάγκα, υψηλών στάνταρ παραγωγής κι ερμηνειών, στοιχείων σαπουνόπερας και ιστορικών αναφορών είναι που ενθουσίασε το κοινό από το πρώτο επεισόδιο και θα το κάνει μέχρι το τελευταίο, το χριστουγεννιάτικο του έκτου κύκλου, με το οποίο θα κλειδώσουν οι πόρτες του πύργου του Ντάουντον. Όπως όλοι ελπίζουν, όχι διά παντός...

Downton Abbey Trivia

Μπήκαμε στον Πύργο του «Downtown Abbey» λίγο πριν τον 6ο κύκλο - εικόνα 8

Τρεις πρωταγωνιστές μιλούν για το ρόλο τους

Μπήκαμε στον Πύργο του «Downtown Abbey» λίγο πριν τον 6ο κύκλο - εικόνα 9

Πενέλοπι Γουίλτον
(Ίζομπελ Κρόουλι)
«Κάθε εποχή έχει τις δυσκολίες της. Τότε είχαν τον Α΄ Παγκόσμιο, δεν διέθεταν αντιβιοτικά και υπήρχε τεράστια ανισότητα. Η ζωή ήταν πολύ σκληρότερη για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και υπερβολικά προνομιούχα για πολύ λίγους. Ευτυχώς, όλα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο».

Μπήκαμε στον Πύργο του «Downtown Abbey» λίγο πριν τον 6ο κύκλο - εικόνα 10

Ρόμπερτ Τζέιμς-Κόλιερ
(Τόμας Μπάροου)

«Πριν από τα γυρίσματα ο Τζούλιαν μου είπε: “Ελπίζω να είσαι προετοιμασμένος να γίνεις ο τραγικός ήρωας”. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει οτιδήποτε, σωστά; Άραγε θα “πεθάνω;” Σε αυτόν τον κύκλο παίζονται όλα ή τίποτα για τον Τόμας».

Μπήκαμε στον Πύργο του «Downtown Abbey» λίγο πριν τον 6ο κύκλο - εικόνα 11

Λόρα Καρμάικλ
(Ίντιθ Κρόουλι)
«Στο τέλος της σειράς ελπίζω ότι η Ίντιθ θα καταφέρει να βρει έναν τρόπο να συνεχίσει το γράψιμο κι επίσης να είναι ευτυχισμένη σε μια σχέση. Πιστεύω ότι της αξίζει ένα χαρούμενο τέλος έπειτα από όλα όσα έχει περάσει».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Μάιος στο Netflix με "Maestro" και πολλά ακόμα

Μάιος στο Netflix με Xριστόφορο Παπακαλιάτη, φρέσκιες σειρές, πολυαναμενόμενες ταινίες και σύγχρονα ντοκιμαντέρ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζονται στην ΤV τις ημέρες του Πάσχα

Βραβευμένα φιλμ, peak ελληνικό σινεμά και αγαπημένα animation, έρχονται από σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη (2/5), μέχρι Τετάρτη του Πάσχα (8/5) στα ελληνικά κανάλια.

"Underwonder": Βουτιά στα αθέατα υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας με τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV

Το πρωτότυπο ντοκιμαντέρ έρχεται στο COSMOTE HISTORY HD ανήμερα του Πάσχα και υπόσχεται ένα επιστημονικό και ψυχαγωγικό ταξίδι κινηματογραφικής αισθητικής.

Όλα όσα θα δούμε τον Μάιο στο Disney+

Nέα ντοκιμαντέρ, πρωτότυπο περιεχόμενο και χιλιάδες τίτλοι Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic, έρχονται σύντομα στην streaming πλατφόρμα.

Σειρές και ταινίες για όλη την οικογένεια στο ΑΝΤ1+

H ελληνική πλατφόρμα φροντίζει αυτό το Πάσχα να είναι κοντά σε όλη την οικογένεια με επιλεγμένες ξένες σειρές, ταινίες και παιδικό κινηματογραφικό περιεχόμενο.

Η βίαιη συναισθηματική ειλικρίνεια του "Baby Reindeer"

Το Νο1 του παγκοσμίου Top 10 τoυ Netflix συγκαταλέγεται στις σπάνιες περιπτώσεις τηλεοπτικών χιτ που είναι εξίσου εντυπωσιακά με τον ντόρο που προκαλούν.

Το πλούσιο περιεχόμενο της Paramount+ διαθέσιμο στην COSMOTE TV

Σειρές και ταινίες της Paramount+ είναι πλέον διαθέσιμες στην Ελλάδα αποκλειστικά μέσω της COSMOTE TV, σε ειδικά διαμορφωμένη περιοχή στη streaming υπηρεσία της.