Η μυθοπλασία των 8: Πέντε σειρές για την τηλεοπτική δημοσιογραφία

Εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, κωμικές ή δραματικές, πέντε σειρές μας βάζουν στο παρασκήνιο της τηλεοπτικής ενημέρωσης.

Η μυθοπλασία των 8: Πέντε σειρές για την τηλεοπτική δημοσιογραφία

Τις τελευταίες μέρες έχει γίνει εντονότατη συζήτηση για την τηλεοπτική ενημέρωση. Αν και μόνο το «The Newsroom» θα μπορούσε να συμβάλει σ’ αυτήν, θυμόμαστε τρεις παλιότερες σειρές με ήρωες τηλε-δημοσιογράφους και κάνουμε μία χαριτωμένη ανακάλυψη. Εννοείται πως οποιαδήποτε ομοιότητα είναι εντελώς συμπτωματική!

Η μυθοπλασία των 8: Πέντε σειρές για την τηλεοπτική δημοσιογραφία - εικόνα 1

The Newsroom (2012)
Μια σειρά για την (τηλεοπτική) δημοσιογραφία, που εκνεύρισε τους δημοσιογράφους... Επειδή τους έφερε αντιμέτωπους με τους συμβιβασμούς και τις υποχωρήσεις που αναγκάζονται να κάνουν ή επειδή περιέγραψε μια ουτοπία η οποία αγνοεί τις εξελίξεις στα social media και τη δημοσιογραφία των πολιτών; Η τηλεοπτική ιστορία δεν έχει αποφανθεί ακόμη, ωστόσο η σειρά του Aaron Sorkin (Όσκαρ σεναρίου για το «The Social Network») πυροδότησε μία εποικοδομητική συζήτηση για την κάλυψη της επικαιρότητας κι έθεσε το δίλημμα «νούμερα τηλεθέασης ή ενδυνάμωση της δημοκρατίας μέσω της αντικειμενικής πληροφόρησης του κοινού».

Σε ένα 24ωρο ειδησεογραφικό κανάλι, ο παρουσιαστής Will McAvoy (Jeff Daniels) αποφασίζει ξαφνικά να αποκαταστήσει τη δημοσιογραφία ως 4η εξουσία με τη βοήθεια της νέας παραγωγού της εκπομπής του (την υποδύεται η Emily Mortimer), η οποία τυγχάνει να είναι και πρώην του. Η σειρά καλύπτει με το δικό της τρόπο πραγματικά γεγονότα, έχει διαλόγους στους χαρακτηριστικούς εξοντωτικούς ρυθμούς του Aaron Sorkin που θυμίζουν screwball κωμωδίες και διαπνέεται από ένα παλιομοδίτικο, διδακτικό και ιδεαλιστικό πνεύμα, το οποίο έκανε πάντως ένα δημοσιογράφο της The Guardian να γράψει μετά το φινάλε «Στα τσακίδια!».

Η μυθοπλασία των 8: Πέντε σειρές για την τηλεοπτική δημοσιογραφία - εικόνα 2

Murphy Brown (1988)
Ένα sitcom για μια δυναμική δημοσιογράφο-σταρ, που άσκησε τεράστια επίδραση στην ανάπτυξη γυναικείων τηλεοπτικών χαρακτήρων και συνοδεύεται από αμέτρητα fun facts. Μερικά από αυτά:

Μετά την πέμπτη συνεχόμενη βράβευσή της με Emmy, η πρωταγωνίστρια Candice Bergen αποσύρθηκε από τις υποψηφιότητες (και η Helen Hunt της χρωστάει μεγάλη χάρη)· μέσα σε δέκα σεζόν, η Murphy Brown άλλαξε 93 γραμματείς, η μια πιο παλαβή από την άλλη, τις οποίες υποδύθηκαν από τη Sally Field μέχρι την Bette Midler· η απόφαση της ηρωίδας να αποκτήσει παιδί εκτός γάμου χρησιμοποιήθηκε από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Dan Quayle σε μια ομιλία για την κατάδειξη της έκπτωσης των ηθικών αξιών και της διάλυσης της παραδοσιακής έννοιας της οικογένειας (την απάντησή του την πήρε στο πρώτο επεισόδιο του πέμπτου κύκλου)· ο Louis Malle, σύζυγος της Candice Bergen, εμφανίζεται σε ένα επεισόδιο να γυρίζει μια ταινία, στην οποία παίζει ένα μικρό ρόλο η Murphy Brown· και, στο πάρτι πριν από τη γέννηση του παιδιού της Murphy Brown κάνουν cameo εμφάνιση μερικές από τις διασημότερες δημοσιογράφους της εποχής.

Η μυθοπλασία των 8: Πέντε σειρές για την τηλεοπτική δημοσιογραφία - εικόνα 3

Back to You (2007)
Τυπικό sitcom, όπου ο παρουσιαστής ειδήσεων Chuck Darling (ο Kelsey Grammer του «Frasier») επιστρέφει στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό από τον οποίο ξεκίνησε έπειτα από μια on-air γκάφα σε εθνικό δίκτυο που γκρέμισε τις φιλοδοξίες του. Στην παλιά του θέση, αναγκάζεται να συνεργαστεί ξανά με την πρώην συμπαρουσιάστριά του Kelly Marsha Carr (η βραβευμένη με Emmy για το «Everybody Loves Raymond» Patricia Heaton).

Το ότι έχουν ένα παιδί από... one-night stand, του οποίου την ύπαρξη μαθαίνει ο πατέρας στην επιστροφή του, δείχνει ξεκάθαρα πού πάει το πράγμα: σε μια όχι και τόσο εμπνευσμένη κωμωδία καταστάσεων, που χάνει την ευκαιρία να σατιρίσει τον μικρόκοσμο των αμερικανικών τοπικών τηλεοπτικών σταθμών.

Η μυθοπλασία των 8: Πέντε σειρές για την τηλεοπτική δημοσιογραφία - εικόνα 4

Το Δις Εξαμαρτείν (1993)
Το φοβερό δίδυμο των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου επιστρέφει στο MEGA αμέσως μετά τις «Τρεις Χάριτες» με μια σκαμπρόζικη κωμική σειρά που διαδραματίζεται στα παρασκήνια ενός τηλεοπτικού καναλιού. Πρωταγωνιστές σε ένα ερωτικό τρίγωνο γίνονται η διευθύντρια ειδήσεων του καναλιού Άννα Ραγιά (Νένα Μεντή), ο άπιστος σύζυγός της Γιάννης Σωτηρόπουλος (Χάρης Σώζος), παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, και ο Πέτρος Αθανασιάδης (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος), μια δημοσιογραφική μετεγγραφή που αλλάζει επαγγελματικές και προσωπικές ισορροπίες.

Η Ντίνα Κώνστα ως Γιολάντα Ραγιά προετοιμάζεται για τον εκρηκτικό ρόλο της Ντένης Μαρκορά στους «Δύο Ξένους», οι cameo εμφανίσεις δίνουν και παίρνουν (Ελένη Πετρουλάκη, Μαρία Χούκλη κ.λπ.), ενώ οι Ρέππας και Παπαθανασίου περνούν στο σενάριο πολλά κουτσομπολιά από το τηλεοπτικό παρασκήνιο της εποχής. (Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη σειρά εδώ)

Η μυθοπλασία των 8: Πέντε σειρές για την τηλεοπτική δημοσιογραφία - εικόνα 5

Reporters (2015)
Η ινδική απάντηση στο «The Newsroom» είναι μία σαπουνόπερα για δύο τηλε-δημοσιογράφους του κεντρικού δελτίου ειδήσεων (εννοείται πολύ εμφανίσιμους!), που μπλέκουν σε μία επικίνδυνη περιπέτεια εξαιτίας ενός ρεπορτάζ και καταλήγουν ζευγάρι. Αν υπάρχει ανάμεσά μας κάποιος που γνωρίζει ινδικά, όλα τα επεισόδια βρίσκονται εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

"Η Εκδίκηση της Ξανθιάς" γίνεται σειρά για το Prime Video

Ο ρόλος που καθόρισε την καριέρα της Ριζ Γουίδερσπουν, η Ελ Γουντς επιστρέφει στο λύκειο στο prequel του franchise, "Εlle", με την ηθοποιό σε ρόλο παραγωγού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/05/2024

Οι 4 σειρές που βλέπουμε στο ERTFLIX αυτόν τον μήνα

Η "βιβλιοθήκη" του ελληνικού streamer ανανεώνεται με τέσσερις προσθήκες στην κατηγορία των ξένων σειρών, αλλά και πολλές ταινίες.

To σκοτεινό τρέιλερ του νέου "House of the Dragon" είναι εδώ

Έμα Ντ'άρσι και Ολίβια Κουκ μονομαχούν για το θρόνο στη 2η σεζόν της πρωτότυπης σειράς του ΗΒΟ, η οποία θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα.

"Ελλήνων Δρώμενα": Η παράδοση συναντά το παρόν στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3

Η εβδομαδιαία εκπομπή της ΕΡΤ ταξιδεύει, καταγράφει και παρουσιάζει τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων. Αυτά είναι τα "Ελλήνων Δρώμενα".

Nova: Δυο εβδομάδες αφιερωμένες στο Φεστιβάλ Καννών

Η Nova γιορτάζει το 77ο Φεστιβάλ Καννών με καθημερινές ανταποκρίσεις και 8 ταινίες που διεκδίκησαν ή κέρδισαν τον Χρυσό Φοίνικα, από το 1960 μέχρι σήμερα.

Το νέο "The Office" είναι γεγονός

Το σύμπαν του αγαπημένου mockumentary με τον Στιβ Καρέλ επεκτείνεται με ένα reboot που στρέφει τις κάμερες σε μια μικρή εφημερίδα της μεσοδυτικής Αμερικής.

Eurovision 2024: Ρεκόρ τηλεθέασης για την ΕΡΤ

Σχεδόν πέντε εκατομμύρια πολίτες παρακολούθησαν τον τελικό της Eurovision.