OMG! Το τηλεοπτικό comeback της χριστιανικής θεματολογίας

Από τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ» μέχρι το «A.D.» αυτές είναι μερικές από τις τηλεοπτικές παραγωγές που έγιναν ή θα γίνουν πασχαλιάτικο τηλεοπτικό έθιμο.

OMG! Το τηλεοπτικό comeback της χριστιανικής θεματολογίας

Πριν από δυο χρόνια, το «The Bible» του History γοήτευε με ιστορίες από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη το χριστεπώνυμο πλήθος, το οποίο δεν αποθαρρύνθηκε από τα μετριότατα ειδικά εφέ και την ασυγκράτητη επική ατμόσφαιρα. Η σαρωτική επιτυχία του «The Bible» άνοιξε την όρεξη και σε άλλα κανάλια για προσεταιρισμό αυτού του θρησκευόμενου κοινού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το περασμένο φθινόπωρο σε ένα ξενοδοχείο της μαροκινής πόλης Ουαρζαζάτ, η οποία αντικαθιστά ως location την Παλαιστίνη, διέμεναν τρεις ηθοποιοί που υποδύονταν σε τηλεοπτικά projects τον Ιησού! Στη συνέχεια παρουσιάζουμε παλιές και νέες τηλεοπτικές παραγωγές που μπορείτε να δείτε στην ελληνική τηλεόραση αυτό το Πάσχα ή να αναζητήσετε αλλού ώστε να τονώσετε το θρησκευτικό σας αίσθημα.

OMG! Το τηλεοπτικό comeback της χριστιανικής θεματολογίας - εικόνα 1

The Ark
22:00, Μ. Δευτέρα, ΝΕΡΙΤ & ΝΕΡΙΤ HD (επανάληψη στη 01:30)
Λίγες μέρες μετά την προβολή αυτής της τηλεταινίας στο BBC, η ιστορία του Νώε και της κιβωτού έρχεται και στη δική μας τηλεόραση. Σύμφωνα με τον πρωταγωνιστή της David Threlfall («Shameless»), πρόκειται «όχι για ένα οικογενειακό έπος, αλλά για το πρώτο οικογενειακό έπος, το οποίο εμπνέεται από διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις και αναφέρεται σε αξίες που θα έπρεπε να είναι κοινές σε όλους τους πολιτισμούς». Ο σεναριογράφος Tony Jordan («Hustle», «The Nativity», «EastEnders») προσεγγίζει τη βιβλική ιστορία ως ένα οικογενειακό δράμα, πετώντας πότε-πότε παραλληλισμούς με το σύγχρονο κόσμο μας: «Ο κόσμος εξουσιάζεται από τοκογλύφους και πολεμοκάπηλους», λέει ο Νώε, ενώ ένας άλλος χαρακτήρας αναφέρει ότι «οι τοκογλύφοι πλουτίζουν και οι δυνατοί παχαίνουν – το ίδιο συμβαίνει παντού στον κόσμο». Ό,τι πρέπει για να ξεσπάσουμε εναντίων των θεσμών αλλά και να ξεχάσουμε το κάκιστο βαρυφορτωμένο θέαμα της υπερπαραγωγής του Darren Aronofsky…

OMG! Το τηλεοπτικό comeback της χριστιανικής θεματολογίας - εικόνα 2

Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ
21:15, από τη Μ. Τρίτη έως το Μ. Σάββατο, ΑΝΤ1
Συγχωρήστε με γι’ αυτή την ίσως ιερόσυλη παρομοίωση, αλλά η σειρά του Franco Zeffirelli είναι για το Πάσχα στον ΑΝΤ1 ό,τι το «Ρετιρέ» για το καλοκαίρι στο MEGA – από κεκτημένη ταχύτητα ο ΑΝΤ1 έχει «βραβεύσει» τη σειρά με δύο Emmy αν και η αλήθεια είναι ότι η σειρά είχε απλώς δύο υποψηφιότητες. Στο γνωστό του εικονογραφικό και χλιαρό στιλ, και με υποστηρικτή το Βατικανό και χρηματοδότηση από πολυεθνικές, ο Ιταλός σκηνοθέτης αφηγείται τη ζωή του Ιησού με τον απόλυτο σεβασμό, έχοντας απορρίψει τις σεναριακές παρεκκλίσεις του Anthony Burgess («Το Κουρδιστό Πορτοκάλι»). Ο γαλανομάτης Robert Powell υποδύεται τον Ιησού, ενώ το all-star καστ, από τον Lawrence Olivier και τον James Mason μέχρι την Claudia Cardinale και την Anne Bancroft, δικαιολογεί εν μέρει την καθιέρωση αυτού του μεγαλοβδομαδιάτικου εθίμου.

OMG! Το τηλεοπτικό comeback της χριστιανικής θεματολογίας - εικόνα 3

Killing Jesus
21:00, Μ. Παρασκευή (α΄ μέρος) & Μ. Σάββατο (β΄ μέρος) – 21:00, Κυριακή του Πάσχα (ολόκληρο), National Geographic Channel (μέσω OTE TV, Nova, Cyta και Hol)
Ο συντηρητικός καθολικός στο θρήσκευμα δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιαστής του Fox Bill O’Reilly δεν δέχτηκε με ψυχραιμία τις αρνητικές κριτικές αυτής της τηλεταινίας που βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε μαζί με τον Martin Dugard αλλά και με καθοδήγηση από το Άγιο Πνεύμα (το έχει αναφέρει σε συνέντευξή του). Οι «αριστεροί δημοσιογράφοι» δεν συγκινήθηκαν από την ενδιαφέρουσα αντίφαση ότι τον Ιησού του συντηρητικού O’Reilly υποδύεται ο Λιβανέζος μουσουλμάνος ηθοποιός Haaz Sleiman, ή από τη διάχυση ιδεών του υπερσυντηρητικού κινήματος του Tea Party στην αφήγηση της ζωής και της θανάτωσης του Ιησού ως μια σύγκρουση με το ρωμαϊκό κατεστημένο. Το κοινό πάντως συγκινήθηκε, κάνοντας το «Killing Jesus» τη δημοφιλέστερη εκπομπή στην ιστορία του National Geographic Channel. Παραγωγός είναι κι αυτήν τη φορά (μετά τα «Killing Kennedy» και «Killing Lincoln», βασισμένα κι αυτά σε βιβλία του O’Reilly) ο Ridley Scott, τη μουσική έχει γράψει ο βραβευμένος με Emmy για το «The Tudors» Trevor Morris, ενώ το καστ συμπληρώνουν οι Kelsey Grammer («Boss») ως Ηρώδης, ο Rufus Sewell ως Καϊάφας, και ο John Rhys-Davies ως Άννας.

OMG! Το τηλεοπτικό comeback της χριστιανικής θεματολογίας - εικόνα 4

The Bible
Από εδώ ξεκίνησαν όλα… Το ενδιαφέρον για την παραγωγή τηλεοπτικού προϊόντος θρησκευτικού περιεχομένου αναβίωσε χάρη σ’ αυτή την υπερεπιτυχημένη μίνι σειρά που προβλήθηκε στο History το Πάσχα του 2013 και απέδειξε (με πάνω από 10 εκατομμύρια τηλεθεατές ανά επεισόδιο) ότι το θρησκευόμενο κοινό είναι μια καλή αγορά από μόνο του. Μάλιστα αυτό το κοινό δεν έδειξε να επηρεάζεται από το γεγονός ότι ο παραγωγός της σειράς Mark Burnett (μαζί με τη σύζυγό του Roma Downey) είναι υπεύθυνος για το «ανθρωποφαγικό» «Survivor». Το θεοσεβές ζεύγος λέει ότι εμπνεύστηκε το project από τις «Δέκα Εντολές» του Cecil B. DeMille. Από το αποτέλεσμα, εμείς λέμε… καμία σχέση! Αν το αγοράσετε/κατεβάσετε, αναζητήστε την αγγλική εκδοχή, όπου αφηγητής είναι ο Robert Powell, για να κάνετε pairing με τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ».

OMG! Το τηλεοπτικό comeback της χριστιανικής θεματολογίας - εικόνα 5

A.D. The Bible Continues
(προβάλλεται στο αμερικανικό NBC από την Κυριακή των Βαΐων)
Ως ευσυνείδητοι χριστιανοί και επαγγελματίες, το ζεύγος των μεγαλοπαραγωγών Mark Burnett and Roma Downey δεν θα μπορούσε παρά να ακολουθήσει την επιτυχία τού «The Bible» με ένα σίκουελ. Πιάνοντας το νήμα ακριβώς μετά τη σταύρωση και την ανάσταση, το σενάριο παρακολουθεί τις επιπτώσεις αυτών των δύο γεγονότων όχι μόνο στα πρόσωπα που έζησαν γύρω από τον Χριστό αλλά και στους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες της εποχής. Χωρίς να έχει πρωταγωνιστή τον Χριστό, αλλά τον απόηχό του, το «A.D.» περιγράφεται από τους Αμερικανούς τηλεκριτικούς ως «ένα “House of Cards” με σανδάλια» ή ως μια διασταύρωση του «House of Cards» με το «Game of Thrones» – κι αυτοί είναι ίσως οι μοναδικοί λόγοι που θα κάνουν κάποιους περίεργους να κατεβάσουν ένα καθαρά εμπορικής σκοπιμότητας σίκουελ.

OMG! Το τηλεοπτικό comeback της χριστιανικής θεματολογίας - εικόνα 6

The Dovekeepers
(προβλήθηκε στις 31/3 και 1/4 στο αμερικανικό CBS)
Στο τρίτο τους faith-based project, οι Mark Burnett και Roma Downey ξεφεύγουν από τη βιβλική θεματολογία αλλά βαδίζουν με το ίδιο κατηχητικό πνεύμα παρουσιάζοντας τις ιστορίες τριών γυναικών που κλείστηκαν στο οχυρό της Μασάντα για να φροντίσουν τα ταχυδρομικά περιστέρια. Βασισμένη στο ευπώλητο μυθιστόρημα της Alice Hoffman, το οποίο περιγράφει με μυθοπλαστική ελευθερία την πολιορκία και την πτώση της Μασάντα (73 και 74 μ.Χ.), αυτή η μίνι σειρά επιχειρεί να προβάλει μία γυναικεία ματιά πάνω στα ιστορικά γεγονότα. Αποτυγχάνει ωστόσο εξαιτίας των στομφωδών διαλόγων, της καλοβαλμένης όψης των πρωταγωνιστριών, που αν και πολιορκημένες στην έρημο, νομίζεις ότι επισκέπτονται καθημερινά το κομμωτήριο του οχυρού, κι επειδή κανείς δεν σκέφτηκε να φωνάξει για σκηνοθέτη τον John Woo, που έχει αδυναμία στα περιστέρια. Πρωταγωνιστούν η Cote de Pablo («NCIS»), η Rachel Brosnahan («House of Cards»), η Kathryn Prescott («Skins») και ο Sam Neill.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Οι 4 σειρές που βλέπουμε στο ERTFLIX αυτόν τον μήνα

Η "βιβλιοθήκη" του ελληνικού streamer ανανεώνεται με τέσσερις προσθήκες στην κατηγορία των ξένων σειρών, αλλά και πολλές ταινίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/05/2024

To σκοτεινό τρέιλερ του νέου "House of the Dragon" είναι εδώ

Έμα Ντ'άρσι και Ολίβια Κουκ μονομαχούν για το θρόνο στη 2η σεζόν της πρωτότυπης σειράς του ΗΒΟ, η οποία θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα.

"Ελλήνων Δρώμενα": Η παράδοση συναντά το παρόν στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3

Η εβδομαδιαία εκπομπή της ΕΡΤ ταξιδεύει, καταγράφει και παρουσιάζει τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων. Αυτά είναι τα "Ελλήνων Δρώμενα".

Nova: Δυο εβδομάδες αφιερωμένες στο Φεστιβάλ Καννών

Η Nova γιορτάζει το 77ο Φεστιβάλ Καννών με καθημερινές ανταποκρίσεις και 8 ταινίες που διεκδίκησαν ή κέρδισαν τον Χρυσό Φοίνικα, από το 1960 μέχρι σήμερα.

Το νέο "The Office" είναι γεγονός

Το σύμπαν του αγαπημένου mockumentary με τον Στιβ Καρέλ επεκτείνεται με ένα reboot που στρέφει τις κάμερες σε μια μικρή εφημερίδα της μεσοδυτικής Αμερικής.

Eurovision 2024: Ρεκόρ τηλεθέασης για την ΕΡΤ

Σχεδόν πέντε εκατομμύρια πολίτες παρακολούθησαν τον τελικό της Eurovision.

Eurovision 2024: Τι κρατάμε από τον φετινό διαγωνισμό

Το 2024 θα καταγραφεί ως η χρονιά που έκανε την Ελλάδα να ασχοληθεί και πάλι με την Eurovision. Από τον παρασκηνιακό ντόρο, μέχρι την Μαρίνα Σάττι και τον μεγάλο τελικό, ανατρέχουμε σε όλα όσα μας τράβηξαν την προσοχή στον φετινό διαγωνισμό.