Ανοίγει ξανά το Green Park

Τέσσερα χρόνια μετά το Εμπρός, η ίδια περίπου ομάδα που ενεργοποίησε το κλειστό θέατρο του Ψυρρή, κάνει την επόμενη καλλιτεχνική της κατάληψη στο ξεχασμένο αναψυκτήριο στο πεδίο του Άρεως και προτείνει -επιτέλους- μια νέα χρήση του Green Park.

Ανοίγει ξανά το Green Park

Ενώ η νομαρχεία, η περιφέρεια Αττικής και οι υπόλοιποι αρμόδιοι φορείς αδυνατούν να προχωρήσουν το έργο ανάπλασης του πεδίου του Άρεως, μια ομάδα καλλιτεχνών του θεάτρου και των εικαστικών τεχνών αλλά και θεωρητικών αναλαμβάνει να ενεργοποιήσει το ιστορικό -από το 1935- και οριστικά κλειστό –από το 2008- αναψυκτήριο στο νότιο άκρο του πάρκου-σύμβολο αλλοτινών εποχών αστικής ψυχαγωγίας.

Εκεί, λοιπόν, όπου, με θέα είτε το πάρκο είτε την οδό Μαυροματαίων, κάποτε μαζευόταν η αθηναϊκή νεολαία για να χορέψει μάμπο και φοξ-τροτ ή για να αστειευτεί με τους κονφερασιέ και να δει τα βαριετέ θεάματα και τις συναυλίες των διασήμων της εποχής, ξεκινά από σήμερα 19/6, στις 8.30 μ.μ., μια «άλλη» χρήση του χώρου: παρεμβατική, ακτιβιστική και επικριτική απέναντι στις διάφορες αναπλάσεις –«μια κριτική στα ‘re’ της εποχής μας», καθώς λένε οι ίδιοι οι εμπνευστές της.

Για ένα δεκαήμερο, από τις 19-29/6, όσοι περάσουμε από το Green Park, θα δούμε, κάθε απόγευμα, μια εναλλακτική μορφή «θεαμάτων ποικιλιών»: νέας μορφής χοροεσπερίδες και εισηγήσεις-μαρτυρίες από διάφορα κοινωνικά πειράματα, σύντομες θεωρητικές παρεμβάσεις (για τον Μαρξ και το μηδενισμό, για την Ομόνοια και το Ελληνικό, για τη χαρά να διαβάζεις Χέγκελ και για την τέχνη στο δημόσιο χώρο και στα ιδρύματα), dj sets αλλά και περφόρμανς, ακόμη και προβολές ταινιών αλλά και αφηγήσεις παραμυθιών.

Όπως ανακοινώνουν οι πρωτεργάτες της επαν-ενεργοποίησης του παλιού αναψυκτηρίου: «Σήμερα 19 Ιουνίου 2015 μπαίνουμε στο εγκαταλελειμμένο Green Park με σκοπό να το επαναλειτουργήσουμε με ίδια μέσα. Σχεδόν 4 χρόνια μετά την ενεργοποίηση και κατάληψη του θεάτρου Εμπρός το 2011 προτείνουμε μια δεκαήμερη δράση κριτικής παρέμβασης εν εξελίξει, στο εδώ και τώρα της Αθήνας.

Η ενεργοποίηση του Green Park είναι μια εφήμερη δράση χωρίς ορισμένο χρονικό ορίζοντα αλλά με συνείδηση ότι δεν θα μπει σε λογική ιδιοκτησίας. Το συνεκτικό στοιχείο του υποκειμένου που αναλαμβάνει το εγχείρημα δεν είναι κάποια ιδεολογία ή συντεχνιακό συμφέρον αλλά μια οικειότητα κερδισμένη μέσα από τα πειράματα των τελευταίων ετών. Υπ' αυτή την έννοια διεκδικούμε τη σημασία της φιλίας και την αυταπόδεικτη πολιτική της διάσταση χωρίς έξωθεν ιδεολογική επικύρωση.

Προτείνουμε τη φιλία ως μια πιθανή αξία που ξεφεύγει από τις νεοφιλελεύθερες επιταγές. Η δράση αυτή προτείνει ένα ρευστό τρόπο οργάνωσης. Επιχειρεί να παραμείνει ατελής και ανολοκλήρωτη. Να εξερευνήσει συλλογικά τα μοντέλα παραγωγής, τη σχέση με το κοινό και τις κυρίαρχες αφηγήσεις.

Να επαναπροσδιορίσει το αίτημα της ελαφρότητας, του αυτοσαρκασμού, της κριτικής και της χαράς. Η ενεργοποίηση του αναψυκτηρίου Green Park στο πεδίο του Άρεως, σε ένα από τα δυο κεντρικά πάρκα της πόλης, θέτει εκ νέου την ανάγκη της αναψυχής, με στόχο η πολιτική και η χαρά να αναδυθούν σε μέρη που δεν τα περιμένουμε. Σε αυτό το ατελές, συλλογικό πείραμα, σε μια συνθήκη οικειότητας χωρίς κανόνες αλλά με συνείδηση της ευθύνης που προκύπτει από τη δράση αυτή, καλούμε τους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν μια ανοίκεια περιοχή, μια δυνατότητα χαράς».

Περισσότερες πληροφορίες από το https://greenparkathina.wordpress.com/

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Με 59 πρωτότυπες εκδηλώσεις συνεχίζεται το This is Athens City Festival 2024

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που ετοιμάζει το μεγαλύτερο φεστιβάλ της πόλης τις επόμενες μέρες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Έργα αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου του Λόγγου στην Έδεσσα

Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να αναβαθμιστεί το πολιτιστικό και τουριστικό προφίλ της Έδεσσας, ως προορισμού που συνδυάζει πλούσιο μνημειακό απόθεμα όλων των περιόδων, αλλά και απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον

Καλό το θέαμα, αλλά τι μένει μετά τα κομφετί;

Μερικές σκέψεις από το Μάλμε στα Εξάρχεια και από τη Νέα Φιλαδέλφεια στη Γάζα.

H Πλατεία Εξαρχείων σχεδόν εξαφανισμένη από τις εργασίες για το μετρό

Η νέα επέκταση του εργοταξίου του μετρό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους, οι οποίοι παραπονιούνται για τον πλέον ασφυκτικά περιορισμένο χώρο στην Πλατεία Εξαρχείων.

Οι "Ανοιχτές Πόρτες" φέτος στο Κτήμα Αβαντίς θα είναι μία μεγάλη και διπλή γιορτή

Οι φετινές "Ανοιχτές Πόρτες" συμπίπτουν με τα 30 χρόνια του Οινοποιείου για αυτό και το πρόγραμμα στις 18-19 Μαίου τα έχει όλα!

Ολοκλήρωση εργασιών προστασίας στον ναό του Αγίου Αθανασίου Αφιδνών

Οι εργασίες υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τις εγκεκριμένες από το ΥΠΠΟ μελέτες για την στερέωση και αποκατάσταση του ναού και την συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου του.

Τι θα φέρει αυτό το καλοκαίρι στο ΚΠΙΣΝ;

Συναυλίες, θερινό σινεμά, sleepovers με πανσέληνο και υπαίθριες εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο δίνουν την αφορμή να κατηφορίσουμε στο πιο δροσερό σημείο της πόλης.