"Γιάννης Ξανθούλης: Ο μεγάλος θανατικός": Το 19ο επεισόδιο του "Να ένα βιβλίο" μας μεταφέρει στην μεταπολιτευτική Ελλάδα

Ένας πρωταγωνιστής με έντονη θεατρικότητα και δραματικότητα στο βιβλιοφιλικό podcast του Κώστα Κατσουλάρη.

«Γιάννης Ξανθούλης: Ο μεγάλος θανατικός»: Το 19ο επεισόδιο του «Να ένα βιβλίο» μας μεταφέρει στην μεταπολιτευτική Ελλάδα

Το διαχρονικό μυθιστόρημα "Ο Μεγάλος Θανατικός" του Γιάννη Ξανθούλη, ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες συγγραφείς, είναι για ένα ιδιαίτερο ανάγνωσμα. Ο μοναδικός τρόπος γραφής του Ξανθούλη αλλά κυρίως η παραστατικότητα του αφηγητή στο 19ο podcast του "Να ένα βιβλίο", μας συστήνει σε έναν πρωταγωνιστή με έντονη θεατρικότητα και δραματικότητα, θυμίζοντας κλασικούς λογοτεχνικούς χαρακτήρες που μας έχουν εμπνεύσει.

Με φόντο τα δύσκολα χρόνια της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα, ανακαλύπτουμε μία ιστορία που συνδυάζει ξεκαρδιστικά λογοπαίγνια, μαύρη κωμωδία και νιχιλιστικές απόψεις πάνω στον πολιτικό λόγο της τότε εποχής, προκειμένου να σοκάρει τον ανύποπτο αναγνώστη και να κερδίσει το ενδιαφέρον του. Η νέα επετειακή έκδοση του "Μεγάλου Θανατικού" γιορτάζει τα 40 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του βιβλίου και προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό μία πιο ζωντανή εκδοχή της ιστορίας, καθώς ο ταλαντούχος εικονογράφος Θανάσης Δήμος σχεδιάζει κομβικής σημασίας σκηνές από το βιβλίο. Αυτή η συλλεκτική έκδοση λειτουργεί τόσο ως ένα ξεχωριστό δώρο στους θαυμαστές του Ξανθούλη όσο και ως μια ευκαιρία για να τον γνωρίσει και να τον αγαπήσει η νεότερη γενιά βιβλιοφάγων. Παρουσιάζει ο συγγραφέας και βιβλιοκριτικός Κώστας Κατσουλάρης και διαβάζει ο Στέλιος Μάινας.

"Να ένα βιβλίο"

Η σειρά podcast "Να ένα βιβλίο" επιλέγει και παρουσιάζει ενδιαφέρουσες εκδόσεις, κυρίως πρόσφατες ή συζητημένες, με τους ηθοποιούς Στέλιο Μάινα και Γωγώ Μπρέμπου να ζωντανεύουν τις λογοτεχνικές αφηγήσεις. Το "α" τη φιλοξενεί σε συνεργασία με το pod.gr, την πρώτη ελληνική πλατφόρμα που ασχολείται αποκλειστικά με την ταχέως ανερχόμενη τάση του podcast, της υπηρεσίας που γεφυρώνει την έννοια της σειράς με τις ραδιοφωνικές εκπομπές.

Ακούστε το επεισόδιο εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Podcast

Συζήτηση: Αναγνώστες και αναγνώσεις – ποιος διαβάζει, ποιος όχι και γιατί, στην Ελλάδα σήμερα

Στο 96ο επεισόδιο της σειράς των podcast "Να ένα βιβλίο" ο Κώστας Κατσουλάρης συζητάει με τον Καθηγητή Νίκο Παναγιωτόπουλο για τα ερεθιστικά ευρήματα που έφερε στο φως στη σημαντική έρευνα για την ανάγνωση και τους αναγνώστες στη χώρα μας.

03/01/2023

20 λογοτεχνικά βιβλία του 2022 που ξεχωρίζουν

Στο 95ο επεισόδιο των podcast "Να ένα βιβλίο" ο Κώστας Κατσουλάρης προτείνει είκοσι τίτλους που σίγουρα αξίζουν την προσοχή σας.

12 βιβλία που μπορούν να μας κάνουν σοφότερους

Στο 94ο επεισόδιο της σειράς των podcast "Να ένα βιβλίο" ο Κώστας Κατσουλάρης επιλέγει 12 βιβλία που πραγματεύονται ένα σημαντικό θέμα, ένα μεγάλο ζήτημα της εποχής μας ή ένα ιστορικό γεγονός.

Κάρλος Ρουίθ Θαφόν: "Η τριλογία της ομίχλης"

Στο 93ο επεισόδιο της σειράς των podcast "Να ένα βιβλίο" ο Κώστας Κατσουλάρης μιλά για το εξαιρετικό βιβλίο του μεγάλου συγγραφέα που χάθηκε πρόσφατα σε ηλικία πενήντα έξι ετών.

Κλερ Κίγκαν: "Μικρά πράγματα σαν κι αυτά"

Στο 92ο επεισόδιο ης σειράς των poscast "Να ένα βιβλίο" ο Κώστας Κατσουλάρης μάς μιλά για το κομψοτέχνημα της Ιρλανδής Κλερ Κίγκαν, υποψήφιο για το Βραβείο Booker που υμνήθηκε δικαίως από τους κριτικούς.

Βάτσλαβ Σμιλ: Πώς λειτουργεί πραγματικά ο κόσμος

Στο 91ο επεισόδιο των podcast "Να ένα βιβλίο" ο Κώστας Κατσουλάρης μάς προτείνει ένα βιβλίο στο οποίο ένας κορυφαίος επιστήμονας της εποχής μας αναλύει τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την επιβίωση και την ευημερία μας.

Νίκος Καζαντζάκης: "Ανήφορος"

Στο 90ό επεισόδιο της σειράς podcast "Να ένα βιβλίο" ο Κώστας Κατσουλάρης μιλά για το μέχρι σήμερα ακυκλοφόρητο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη που τιτλοφορείται "Ανήφορος".