
Η κατανυκτική ατμόσφαιρα που αγκαλιάζει το Πάσχα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση κάθε τόπου. Έτσι και στη Σαντορίνη, όπου η Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα είναι γεμάτη με έθιμα που ακολουθούν πιστά οι ντόπιοι, κάνοντας τους επισκέπτες μέρος αυτών. Τα μαγευτικά τοπία του νησιού, οι βόλτες στα ανθισμένα πλακόστρωτα, ο αιγαιοπελαγίτικος αέρας προσφέρουν μία αξέχαστη εμπειρία.
Όποιος επιλέξει τη Σαντορίνη τις αναστάσιμες αυτές μέρες για να βιώσει τη γαλήνη κάνοντας θρησκευτικές διακοπές, δε γίνεται να μην επισκεφθεί και το Οινοποιείο Χατζηδάκη στον Πύργο Καλλίστης, για να ξεναγηθεί στον υπόσκαφο χώρο όπου βρίσκονται οι ανοξείδωτες δεξαμενές κρασιού και να γευτεί τους θησαυρούς του, αποκλειστικά από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας. Ένας από τους θησαυρούς αυτούς είναι και το Vinsanto εσοδείας 2004, μιας χρονιάς με "καλοσταφυλιά", ιδιαίτερα αυξημένη δηλαδή ποσότητα σταφυλιών κατά τη διάρκεια του τρύγου.
Τότε, ο αείμνηστος Χαρίδημος οινοποίησε μία τεράστια ποσότητα Vinsanto εξαιρετικής ποιότητας, το οποίο εμφιαλώθηκε το 2024 και κυκλοφόρησε μόλις πριν λίγους μήνες, φθάνοντας την εικοσαετία!
Το βαθύ κεχριμπαρένιο του χρώμα με τις καραμελένιες ανταύγειες, τα σαγηνευτικά αρώματα αποξηραμένων φρούτων όπως η σταφίδα, μελιού και καραμέλας βουτύρου και η πινελιά ορυκτότητας είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν ένα από τους πιο ξακουστούς επιδόρπιους οίνους της Ελλάδας, με φήμη που ξεπερνά τα σύνορα.
Vinsanto και πασχαλινά pairings
Σίγουρα στο άκουσμα του Vinsanto το μυαλό μας πηγαίνει σε ταιριάσματά του με γλυκά, καθώς πρόκειται για έναν φυσικώς γλυκό οίνο από λιαστά σταφύλια, ωστόσο πριν φτάσουμε σε αυτά στο τραπέζι της Ανάστασης και της Λαμπρής, μπορούμε να ξεκινήσουμε το φαγοπότι με ένα δροσερό ποτήρι από τούτο το "νέκταρ", πλάι σε εδέσματα όπως το foie gras και τα έντονα τυριά, για παράδειγμα Roquefort ή blue cheese. Η γλυκύτητα του οίνου είναι σε ισορροπία με την αναζωογονητική οξύτητα και μας επιτρέπει να τολμήσουμε τέτοιους συνδυασμούς. Θα είναι μια απολαυστική γευστική εμπειρία που θα μας ανοίξει την όρεξη για να ακολουθήσουν οι πιο μερακλίδικοι μεζέδες, όπως τα σουβλιστά που έχουν την τιμητική τους.
Στο τελείωμα του πλουσιοπάροχου γεύματος, έρχονται τα μοσχομυριστά τσουρέκια που έχουμε φουρνίσει κατά το έθιμο και με δυσκολία έχουμε αντισταθεί στον πειρασμό να τα δοκιμάσουμε νωρίτερα. Vinsanto και τσουρέκι είναι μία συμμαχία που ποτέ δε χάνει, με το γεμάτο και βελούδινο χαρακτήρα του πρώτου να απογειώνει τις γεύσεις και τα αρώματα του δεύτερου. Μπορούμε φυσικά να ταιριάξουμε το Vinsanto και με τα σοκολατένια γλυκά του τραπεζιού.
Όπως κι αν επιλέξουμε να το δοκιμάσουμε, το μόνο σίγουρο είναι ότι μέσα από αυτό θα γευτούμε λίγη από την ουσία του Οινοποιείου Χατζηδάκη και τη φιλοσοφία του γύρω από το κρασί, ως ένα δείγμα πολιτισμού και ανθρώπινης διασύνδεσης.