Πάσχα με το διαχρονικό Vinsanto ετών ...20 από το Οινοποιείο Χατζηδάκη

Το φετινό Πάσχα θα έχει μια δόση γλύκας, χάρη στο Vinsanto εικοσαετίας που μας σερβίρει το Οινοποιείο Χατζηδάκη.

Vinsanto Οινοποιείο Χατζηδάκη

Η κατανυκτική ατμόσφαιρα που αγκαλιάζει το Πάσχα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση κάθε τόπου. Έτσι και στη Σαντορίνη, όπου η Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα είναι γεμάτη με έθιμα που ακολουθούν πιστά οι ντόπιοι, κάνοντας τους επισκέπτες μέρος αυτών. Τα μαγευτικά τοπία του νησιού, οι βόλτες στα ανθισμένα πλακόστρωτα, ο αιγαιοπελαγίτικος αέρας προσφέρουν μία αξέχαστη εμπειρία. 

Όποιος επιλέξει τη Σαντορίνη τις αναστάσιμες αυτές μέρες για να βιώσει τη γαλήνη κάνοντας θρησκευτικές διακοπές, δε γίνεται να μην επισκεφθεί και το Οινοποιείο Χατζηδάκη στον Πύργο Καλλίστης, για να ξεναγηθεί στον υπόσκαφο χώρο όπου βρίσκονται οι ανοξείδωτες δεξαμενές κρασιού και να γευτεί τους θησαυρούς του, αποκλειστικά από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας. Ένας από τους θησαυρούς αυτούς είναι και το Vinsanto εσοδείας 2004, μιας χρονιάς με "καλοσταφυλιά", ιδιαίτερα αυξημένη δηλαδή ποσότητα σταφυλιών κατά τη διάρκεια του τρύγου.

Τότε, ο αείμνηστος Χαρίδημος οινοποίησε μία τεράστια ποσότητα Vinsanto εξαιρετικής ποιότητας, το οποίο εμφιαλώθηκε το 2024 και κυκλοφόρησε μόλις πριν λίγους μήνες, φθάνοντας την εικοσαετία!

Το βαθύ κεχριμπαρένιο του χρώμα με τις καραμελένιες ανταύγειες, τα σαγηνευτικά αρώματα αποξηραμένων φρούτων όπως η σταφίδα, μελιού και καραμέλας βουτύρου και η πινελιά ορυκτότητας είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν ένα από τους πιο ξακουστούς επιδόρπιους οίνους της Ελλάδας, με φήμη που ξεπερνά τα σύνορα. 

Vinsanto και πασχαλινά pairings


Σίγουρα στο άκουσμα του Vinsanto το μυαλό μας πηγαίνει σε ταιριάσματά του με γλυκά, καθώς πρόκειται για έναν φυσικώς γλυκό οίνο από λιαστά σταφύλια, ωστόσο πριν φτάσουμε σε αυτά στο τραπέζι της Ανάστασης και της Λαμπρής, μπορούμε να ξεκινήσουμε το φαγοπότι με ένα δροσερό ποτήρι από τούτο το "νέκταρ", πλάι σε εδέσματα όπως το foie gras και τα έντονα τυριά, για παράδειγμα Roquefort ή blue cheese. Η γλυκύτητα του οίνου είναι σε ισορροπία με την αναζωογονητική οξύτητα και μας επιτρέπει να τολμήσουμε τέτοιους συνδυασμούς. Θα είναι μια απολαυστική γευστική εμπειρία που θα μας ανοίξει την όρεξη για να ακολουθήσουν οι πιο μερακλίδικοι μεζέδες, όπως τα σουβλιστά που έχουν την τιμητική τους.


Στο τελείωμα του πλουσιοπάροχου γεύματος, έρχονται τα μοσχομυριστά τσουρέκια που έχουμε φουρνίσει κατά το έθιμο και με δυσκολία έχουμε αντισταθεί στον πειρασμό να τα δοκιμάσουμε νωρίτερα. Vinsanto και τσουρέκι είναι μία συμμαχία που ποτέ δε χάνει, με το γεμάτο και βελούδινο χαρακτήρα του πρώτου να απογειώνει τις γεύσεις και τα αρώματα του δεύτερου. Μπορούμε φυσικά να ταιριάξουμε το Vinsanto και με τα σοκολατένια γλυκά του τραπεζιού.


Όπως κι αν επιλέξουμε να το δοκιμάσουμε, το μόνο σίγουρο είναι ότι μέσα από αυτό θα γευτούμε λίγη από την ουσία του Οινοποιείου Χατζηδάκη και τη φιλοσοφία του γύρω από το κρασί, ως ένα δείγμα πολιτισμού και ανθρώπινης διασύνδεσης.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Ζωγράφισε το δικό σου ποτήρι κρασιού στο Μουσείο Οίνου - Κώστα Λαζαρίδη

Ζήστε τη μαγεία του κρασιού και της τέχνης στο Κτήμα Οινότρια Γη - Costa Lazaridi, μέσα από μια μοναδική ξενάγηση και ένα workshop ζωγραφικής

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/10/2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

Τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα

Σινεμά, γαστρονομία και όλα όσα σε περιμένουν αυτή την εβδομάδα στην πόλη.

Orbis Vini: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία έκθεση αφιερωμένη στα "κρασιά του κόσμου"

Μήπως είναι η ώρα να δούμε κατάματα τα "κρασιά του κόσμου"; Η Orbis Vini, την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental της Αθήνας σε καλεί να ανακαλύψεις 490 κρασιά από 179 οινοποιεία και 14 διαφορετικές χώρες.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ένα λαογραφικό "Αντάμωμα" στην Κυψέλη

Ένα folk event από το Torvas, εικαστικές περιηγήσεις στον Άλιμο και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 18 έως 26/10.

Θα ήθελες να μάθεις πώς να δώσεις νέα ζωή στα έπιπλά σου;

Στην σχολή τεχνών "Ασκαρδαμυκτί" θα μάθετε πως να συντηρήσετε και να μεταμορφώσετε τα παλιά σας έπιπλα.

Τι συνέβη όταν η Peggy Gou έπαιξε rave σε φούρνο

Η υπερδιάσημη DJ εμφανίστηκε σε ένα bakery του Παρισιού και ξεκίνησε να παίζει όσο δίπλα της σερβίρονταν κρουασάν.